Alimler çalıştayı sonuç bildirisi açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Alimler çalıştayı sonuç bildirisi açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2017 11:48

Alimler çalıştayı sonuç bildirisi açıklandı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA)- GAZİANTEP Üniversitesi ve Anadolu Platformu işbirliğinde düzenlenen Toplumsal Sorunların Çözümünde Alimlerin Sorumluluğu konulu çalıştayı sonuç bildirisi açıklandı.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda 2 gün süren çalıştaya, Türkiye'nin medrese, diyanet ve ilahiyat fakültelerine mensup din alimlerinden yaklaşık 110 kişi ile bilim insanları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Çalıştayın sonuç bildirisi bugün açıklandı.

Sonuç bildirisinde, İslam ulemasının uzun süredir hayatın ve eğitimin içinde aktif olmaması sebebiyle Türkiye'de ve dünyada büyük sorunlar yaşandığı belirtildi. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"İslam dünyası siyası ve askeri başarısızlıklarının ardı sıra kendini ıslah etmek, modernleştirmek zorundadır. Gelişmelerin gerisinde kalan İslam ulemasının insanlığın sorunlarına çözüm getirmesi mümkün değildir. İslam ülkeleri, bugün İslam’ın ortaya koyduğu prensiplerden uzak bir yaşam sürdürmektedir. İslam toplumunda görülen mezhepler, itikadi ve ameli mezheplerin görülmesi gelişimin kaçınılmaz sonuçlarıdır. Ancak bu hususlarda yapılacak bağnazlık ve tek doğru benim doğrumdur anlayışı kabul edilemez. Ehli kıbleden kimseyi tekfir etmeyen ulemanın öncülerinden sonra gelen alimlerden bazıların birbirlerini tekfir edecek konuma gelmeleri tarihi bir saplantıdır. Ulema zamanın ve çağın ruhunu iyi okumalı ilmi çalışmaları ve pratikleriyle öncü olmalıdır. Alimin amacı sadece akademik yayın yapmak olmamalıdır. Ulemanın dili popülist olmamalı, alim, toplum  mühendisliği  yapmamalı, toplum diplomatı olmalıdır. Mühendislik sonuç, Diplomatlık süreç odaklıdır. Alim, içinde yaşadığı toplumu anlamaya çalışmalı, toplumun içinde olmalı fakat daha yukarıdan bakmayı bilmelidir. İslam tarihinde gördüğümüz ifsat edici Harici yaklaşımlar, Ehli Şia’nın Şiiliği yayma çabaları ve yanlış selefi yorumlar ulemayı olduğu gibi ümmeti de parçalamıştır. Toplumun önünde yol yürüyüp öncü olması gereken ulemanın kısır tartışmalarla zaman kaybetmesi tarihin acılarıyla birbirini meşgul etmesi doğru değildir. Alimler Peygamberlerin gönderiliş amacı doğrultusunda müdrik ve davet ve eğitim noktasında müşfik olmalıdır. Mücadelesini sürdürdüğü toplumu ve düşmanını iyi tanımalı ve birlik içinde etmelidir. Her peygamberin yeni bir öykü mevcuda getirmesi gibi her alimin de hayatı, mücadelesi ve ilmiyle yeni bir öykü oluşturması gerekir. Yaşadığı dünyada başka aktörlerin de varlığını asla unutmamalıdır. Ulemanın oluşturacağı boşluğu mutlaka başkalarının dolduracağı bilinmelidir. Türkiye de Ülkenin sosyolojik olarak en travmatik bölgesi,  Güneydoğu ve doğu Anadolu, Medreselerin en yoğunlukta bulunduğu bölgelerimizdir. Bu durumun ilgililerimiz tarafından bir kez daha değerlendirilmesi gerekir. Medrese ve ilahiyat fakültelerinin sistemli ve sürdürülebilir, hayata temas eden eğitim müfredatlarına ve  sorumlu alimlere ihtiyaç vardır. Müfredatın sağlıklı, güncel, ihtiyaca cevap veremediği durumlarda sorunlarımızı çözmemiz mümkün olmaz."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!