Alevlere yolda yakalandılar

Güncelleme Tarihi:

Alevlere yolda  yakalandılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2017 00:41

İngiltere’nin başkenti Londra’da göçmenlerin yoğun yaşadığı bir apartmanda çıkan ve en az 58 kişinin ölümüne neden olan yangından sonra Avrupa’nın göbeğinde bir yangın faciası daha yaşandı. Portekiz’in Pedrogao Grande bölgesinde önceki gün başlayan orman yangını en az 62 can aldı. Ülkede 3 gün yas ilan edildi.

Haberin Devamı

PORTEKİZin coğrafi olarak ortasında yer alan Pedrogao Grande bölgesindeki ormanlık alanda önceki gün başlayan yangın köylere ve çevre yollara yayılarak en az 62 kişinin ölümüne neden oldu. 50’den fazla kişi de yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Yangının hızla yayılmasıyla orman çevresindeki ahşap evler kısa sürede alev aldı. Bin 700’den fazla itfaiye görevlisi halen devam eden yangınla mücadele ediyor. Yetkililer, yaşamını yitirenlerin büyük kısmının ormanlık alandan geçen yolda araçlarının içinde bulunduğunu bildirdi.

YILDIRIM DÜŞMESİ Mİ

Yangının sebebi netleşmese de Portekiz basını, polis yetkililerinin yangına yıldırım düşmesinin neden olduğunu düşündüğünü yazdı. Haberlere göre yetkililer, ormanda üzerine yıldırım düşmüş bir ağaç tespit etti. Yangını kontrol altına alma çabaları sürüyor. Hava sıcaklığının yüksek olması ve rüzgârın sert esmesi çalışmaları olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı

‘YAĞMUR YAĞMADI’

Yerleşim sakinlerinden Isabel Brandao, “Dün (önceki gün) yangını gördük ama çok uzak olduğunu düşündük. Bize kadar geleceğini düşünmedik. Gece yarısı 00.30’da kayınvalidem beni uyandırdı” dedi. Brandao, yangın ile ilgili olarak, “Sorun yağmur yağmaması. Eğer yağmur yağsaydı bu olmazdı” diye konuştu. Pedrogao Grande Belediye Başkanı Valdemar Alves, “Bu bölgede orman yangınları daha önce de oldu ama böyle bir trajedi hatırlamıyorum” dedi.

Alevlere yolda  yakalandılar

Bir itfaiye görevlisi, yangın sırasında dinlenirken böyle görüntülendi.

AŞIRI SICAKLAR

Portekiz’de son günlerde hava sıcaklığı 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Portekiz Başbakanı Antonio Costa, “Son yıllardaki en büyük insani trajediyle karşı karşıyayız. Önceliğimiz bu yangını söndürüp, mağdur ailelere yardım etmek. Helikopterler ve uçakların havadan destek verdiği yangın söndürme çalışmalarına ülkedeki tüm itfaiye ekipleri katkı sağlıyor” dedi.     

İSPANYA VE FRANSA YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI GÖNDERDİ

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, bölgeye hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, felakete karşı teknik bir eksiklik veya kapasitesizliğin bulunmadığını açıkladı. İspanya ve Fransa, Portekiz’e yangın söndürme uçağı gönderdi. AB İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Christos Stylianides, yaptığı yazılı açıklamada, AB’nin Portekiz’deki orman yangınıyla ilgili olarak sivil savunma çabalarını aktifleştirdiğini belirtti. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, dün binlerce kişiyle birlikte yangının kurbanları için dua etti.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU:

Hava sıcaklığının yüksek olduğu durumlarda yıldırım düşse bile yağmur damlası yere ulaşmadan buharlaşabiliyor. Bu gibi durumlarda yıldırımın yol açtığı alevler yağmur yağmadığı için sönmeyip yangınlara sebebiyet verebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!