Alevilerden Köln mitingi: ARD özür dilesin

Güncelleme Tarihi:

Alevilerden Köln mitingi: ARD özür dilesin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2007 21:33

Almanya'da binlerce kişi, Alevileri ve Türkler'i karalayan ARD televizyonunu Köln'de düzenlenen mitingle protesto etti. Soğuk havaya ve yağmura rağmen yapılan mitingde tüm dünyaya, "Alevilere yönelik acımasız iftiralara son verin" çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

Mitingden fotoğraflar  için tıklayın

ALMANYA'nın Köln kentinde dün polisin verdiği bilgiye göre 20 bin, AABF'nin verdiği bilgiye göre ise 40 bin kişinin katıldığı mitingde Alevilere yönelik iftiralara yer verilen Tatort adlı diziyi yayınlayan ARD televizyonu kınandı. Almanya'nın değişik kentleri ile başta Hollanda, Fransa, Belçika ve İsviçre olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesinden mitinge katılanlar Köln Katedrali'nin önünde Alevilere yönelik önyargı ve iftiralara bir kez daha lanet okudular.

WDR BİNSANINA SİYAH ÇELENK

Aşırı soğuk ve şiddetini artıran yağmura rağmen tarihi Katedralin ön ve arka ve yanındaki meydanları hınca hınç dolduran Aleviler ellerinde Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli'ye ait özdeyişlerin yer aldığı pankartlar taşıdılar. Göstericiler, meydanda tepkilerini ıslık ve alkışlarla dile getirdiler. Gösteriler Alman Anayasası'nın birinci maddesi olan, "İnsan onuru dokunulmazdır" şeklindeki maddenin de yer aldığı pankartlar da taşıdılar.Bir grup gösterici de WDR binasının önüne siyah çelenk bıraktı.

Haberin Devamı

KONUYU KÖHLER'E DE İLETECEĞİM

Bu eylemlerinin ilk ve son olmadığını belirten AABF Genel Başkanı Turgut Öker, ARD Yönetim Kurulu kendilerinden resmen özür dileyene kadar tepkilerinin artarak süreceğini söyledi. Alevilere yönelik bir takım çirkin iftiraların 800 yıldır devam ettiğini dile getiren Öker konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu alçakça iftiraların Almanya'ya da taşınması bizi son derece rahatsız etmiştir. Irkçı ve gerici gerici güçler zaman zaman Alevilere karşı çeşitli iddialarla ortayla çıkıyorlar. Bu bir zihniyet meselesi. Tüm insanları bu zihniyete karşı çıkmaya çağırıyorum. Olanlar sadece Alevilere karşı bir olay değildir. Topluma düşmanlık tohumları ekilmeye çalışılmaktadır. 9 Ocak 2008 tarihinde Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'i ziyaret edeceğim. Sayın Cumhurbaşkanı benim şahsımda Alevilerin yeni yılını kutlamak için davet etmişti. Cumhurbaşkanı ile görüşürken bu konuyu da gündeme getireceğim."

Öker,"Gördüğünüz gibi alanda 40 binden fazla insan var. Bu insanların tepkisini hiç kimse görmezden gelmemeli" dedi. Öker ayrıca, ARD'ye ödenen televizyon vergilerini ödeyip ödememe konusunu da görüşeceklerini ve gerekirse bu aidatı protesto edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

DEMOKRATİK HAKKIMIZ

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak da  "Kamu televizyonunda yayınlanan bu dizi bizim onurumuzu zedelemiştir. Kamuoyundan anlayış bekliyoruz. Bazıları tepkilerimizi abartılı bulabilir. Ancak bu yapılanı basın özgürlüğü ve demokrasinin gereği olarak değerlendirenlere şunu söylemek istiyoruz; Demokraside tartışma kültürü de vardır. Demokrasilerde, kendine yönelik saldırılara karşı medeni tepkileri dile getirmek de vardır. Bizim yaptıklarımız da bundan başka bir şey değildir"  şeklinde konuştu.

DİN DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser de konuşmasında, "Alevilere yönelik iftiralarını İslam fetvası diyerek, Kuran'ı referans göstererek yapanlar en büyük din düşmanlığı yapıyor. İslam adına ortaya çıkan bu şarlatanlar, aslında İslam dinine de, insanlığa da kötülük yapıyor. İşte bu nedenle Sünni kardeşlerimiz bu şarlatanların oyunlarına, tuzaklarına ve uluslar arası ilişkilerine izin vermeyecektir" dedi.
Alevi Kadınlar Birliği Başkanı Mürvet Öztürk ile AABF Dedeler Kurulu Başkanı Cafer Kaplan, Köln Belediye Başkanı Josef Müller de birer konuşma yaptılar.

Haberin Devamı

Mitinge CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, Yeşiller Milletvekili Özcan Mutlu, CHP eski Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek, Avrupa Cem Vakfı Koordinatörü Alişan Hızlı, ABF Genel Sekreteri Turan Eser, milletvekli adayları. Turgut Yüksel, Mürvet Öztürk, Köln Belediye Başkanı Josef Müller, sanatçı Ozan Emekçi, sanatçı Zafer Gündoğdu, sanatçı Aşık Meftuni, sanatçı Pınar Sağ ve sanatçı Haluk Levent katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!