2016 ALES Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri ve Başvuru Şartları Neler?

Güncelleme Tarihi:

2016 ALES Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri ve Başvuru Şartları Neler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 19:23

Akademik Lisans Eğitim Sınavı (ALES) 2016 başvuruları ne zaman başlıyor?, ALES başvuru şartları neler? ve ALES başvurusu nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yüksek Lisans adaylarının sabırsızlıkla beklediği Akademik Lisans Eğitim Sınavı (ALES) 2016 İlkbahar ve Sonbahar Dönemi başvuru tarihleri belli oldu.

Başvurular ile ilgili detayları ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr) web adresinden inceleyebilirsiniz.

2015 ALES sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleşemeyen veya beklediği puanı alamayan yüksek Lisans adaylarını 2016 yılında yapılacak olan ALES için şimdiden telaş sardı.

78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde yer alan Kararnamedeki 5538 sayılı Kanun ile eklenen Ek Madde 8 gereğince Türkiye’de bir lisansüstü eğitim görmek isteyen adayların ÖSYM’nin yılın ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki ayrı döneminde yapmış olduğu Akademik Lisans Eğitim Sınavı (ALES)’e girmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

2016 ALES BAŞVURU İŞLEMLERİNİ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanı ihtiyacın karşılanması amacıyla ya da kamu kurumları adına yurt dışında yüksek lisans eğitimi görmek için de adayların ALES’e girmeleri zorunlu kılınmış olup, sınavlardan aldıkları puanlar ile değerlendirilecekleri belirtildi. Bunun dışında kendi imkanları doğrultusunda yurt dışında eğitim almak isteyenlerin bu sınava girme yükümlülükleri yoktur.

Türk veya yabancı uyruklu adayların girmeye hak kazandığı ALES’in önümüzdeki yıl yani 2016’da yapılacak olan sınavı ÖSYM tarafından belirlenmiş olan tarihlerde yapılacak olup, başvuruları da yine bu tarihlerden belirli bir süre önce yapılması gerekiyor.

2016 ALES Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri ve Başvuru Şartları Neler

ALES 2016 İLKBAHAR VE SONBAHAR BAŞVURU TARİHLERİ

ÖSYM Yükseköğretim Kurulu tarafından resmi web sitesi üzerinden açıklanan 2016 Sınav Takvimi verilerine göre 8 Mayıs 2016 tarihinde yapılacak olan ALES’in İlkbahar Dönemi başvuru tarihleri 15 Mart 2016 tarihinden başlayacak olup, 28 Mart 2016 tarihine kadar devam edecek. Sınav sonuçlarının son açıklanma tarihi ise 25 Mayıs 2016.

Haberin Devamı

20 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirilecek ALES’in Sonbahar Dönemi başvuru tarihleri ise 27 Eylül 2016 tarihinde başlayacak ve 10 Ekim 2016 tarihinde son bulacak. Sonbahar döneminin sınav sonuçları da 1 Aralık 2016 tarihinde açıklanacak.

ALES Başvuru işlemlerini üç farklı yoldan yapabilirsiniz; internet yoluyla, başvuru merkezinde veya posta aracılığıyla.

Ancak başvurunuz için hangi yolu tercih ederseniz edin öncelikle ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr adresinden yayınladığı başvuru ve sınav ile ilgili yönergeyi dikkatlice inceleyin.

2016 ALES BAŞVURU FORMU VE BAŞVURU KILAVUZU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

2016 ALES Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri ve Başvuru Şartları Neler

Haberin Devamı

İnternet Üzerinden ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden başvuru yapmak için öncelikle son iki yıl içerisinde ÖSYM tarafından yapılmış herhangi bir sınavın başvurusunu Başvuru Merkezinden yapmış olmanız gerekiyor. Eğer bu işlemi yaptıysanız ALES başvurunuzu internet üzerinden talimatlara uygun bir şekilde kolay yoldan gerçekleştirebilirsiniz. Aksi durumda yani daha önce ÖSYM’nin yaptığı hiçbir sınava girmediyseniz ALES başvurunuzu online olarak yapamazsınız. Başvuru Merkezine gitmeniz gerekir.

Başvuru Merkezinden ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru Merkezi aracılığıyla ALES’e başvurmanız için önceden sınav için belirlenen ücreti ilgili bankaya yatırmanız ve başvuru için gerekli formu doldurmanız gerekiyor. Daha sonra TC Kimlik Numaranızın yazılı olduğu Nüfus Cüzdanınız ile başvuru merkezine giderek sınav için başvuru yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Posta Aracılığıyla ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

ÖSYM tarafından belirlenen başvuru tarihleri arasında zorunlu yurtdışında bulunma, askerlik görevi, ciddi sağlık durumu gibi nedenlerle başvuru yapamayanlar için ÖSYM, bu adaylara Posta yoluyla başvuru imkanı sunuyor. Bunun için;

  • Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Formu
  • Sürekli ve ağır hastalık, sürekli yut dışında bulunma, tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevi gibi nedenlerden dolayı bu adayların durumlarını belirten resmi bir belge
  • Adayın tanınır şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ayda çekilmiş vesikalık fotoğrafı
  • Nüfus Cüzdanı veya pasaportun onaylanmış örneği
  • Sınav ücretinin yatırıldığı dekont

Gibi belgelerin başvuru tarihleri arasında Posta yoluyla ÖSYM’ye iletilmesi gerekiyor. 

BAKMADAN GEÇME!