Akdeniz'de sıcak takip

Güncelleme Tarihi:

Akdenizde sıcak takip
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2017 00:01

Fransız Total şirketi, Türkiye’nin itirazına rağmen Kıbrıslı Rumlar’dan kiraladığı adanın güneyindeki 11 No’lu parselde doğalgaz arama sondajına başlıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rumların tek taraflı faaliyetlerine duyarsız kalamayız” derken Gökçeada fırkateyni bölgeye sevk edildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı parsellediği Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondajlarına hız vermesi üzerine harekete geçti. Kıbrıs ve Girit adaları arasında bulunan Gökçeada firkateyni, Rumlar’dan parsel kiralayan ve kazıya hazırlanan Fransız Total’e ait West Capella adlı sondaj gemisini yakından takip etmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yanısıra deniz ve hava kuvvetleri de bölgedeki etkinliklerini artırdı.

ÇAVUŞOĞLU YİNE UYARDI
Rumların sondaj çalışmalarına karşı atılacak adımlar konusunda hazırlıklar devam ederken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Gambiya Dışişleri Bakanı Ousainou Darboe ile düzenlediği basın toplantısında, “Rumlar daha İsviçre’de müzakereler devam ederken bölgeye sondaj gemisini gönderdi. Bu hareket samimiyetsiz olduklarını ortaya koydu. Rumların tek taraflı faaliyetlerine duyarsız kalamayız. Enerji Bakanlığı’yla işbirliği içinde bizim de atacağımız karşı adımlar olacaktır” uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ise “Rum tarafının Kıbrıs Türklerinin Ada’nın etrafındaki doğal kaynaklar üzerindeki meşru haklarını görmezden gelerek yürüttüğü tek taraflı faaliyetlerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile eşgüdüm içerisinde gereken karşılık verilecektir” denildi.

TOTAL 75 GÜNDE DELECEK
Rum Dışişleri Bakanlığı ise Total’e ait sondaj gemisinin 11 numaralı parselde sorunsuz bir şekilde faaliyetini sürdürdüğünü açıkladı. Türk savaş gemisinin hafta başında sondaj gemisiyle Girit-Kıbrıs adası arasında karşılaştığını ve rotasıyla ilgili bilgi almakla yetindiğini belirten bakanlık, Rum limanlarına yanaşan Fransız savaş gemilerinin ise sondajla ilgili olmadığını duyurdu. Rumlardan 11 numaralı parseli İtalyan ENI ortaklığında 2013’te kiralayan Fransız Total şirketi, kazıya yarın başlayacak. Bölge Kıbrıs adasının 180 km güneyinde Mısır münhasır alan sınırına 8 km mesafede. Sondaj matkabı, önce 1.698 m derinlikteki deniz tabanına ulaşacak, ardından 4 bin m derinliğe kadar inecek. Sondajın 75 gün sürmesi planlanıyor. Sondaj yeri, Mısır’ın en büyük doğalgaz rezervi Zohr bölgesine 40 km mesafede. Bu nedenle Total şirketi, başarıya ulaşacaklarından umutlu.

Akdenizde sıcak takip


Çipras'tan yakışmayan tepki
'HAVLAYAN KÖPEK'
YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’nin Rum sondaj çalışmalarına gösterdiği tepkiye diplomasi dilinden uzak bir şekilde karşılık verdi. ‘Isıracak köpek havlamaz’ atasözünün bir benzeri de Yunancada bulunuyor. Yunan Başbakan dün Türkiye’nin tepkisiyle ilgili sorulara, “Dış politikada bir atasözü hep aklımdadır. ‘İşe yarayan köpek havlamaz’. Biz öyle çok havlamıyoruz. Komşularımız da bu atasözünü akıllarında tutsun” karşılığını verdi. / Yorgo KIRBAKİ / ATİNA

BAKMADAN GEÇME!