Akademisyenler 12. Büyük Türk Dil Kurultayı’nda buluşacak

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenler 12. Büyük Türk Dil Kurultayı’nda buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2017 19:00

Bükreş’te düzenlenecek 12.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı farklı ülkelerden yüzlerce bilim insanını bir araya getirecek. Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek, “Kurultay, Türkçemizin özel olarak ele alınması, tarihsel kaynaklarının araştırılarak incelenmesi bakımından büyük öneme sahip”diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen akademisyenler, Bilkent Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü, Bükreş Üniversitesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı tarafından 26 Eylül Dil Bayramı’nda Bükreş’te düzenlenen 12.Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’nda bir araya gelecek.

Bilkent Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü, Bükreş Üniversitesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenecek 12. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’nda akademisyenler, Türk dilini tüm yönleriyle ele alarak, farklı başlıklarda bildiriler sunacak. 26 Eylül Salı günü Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenecek olan kurultay, Türk dilinin öz zenginliğini meydana çıkarmak, dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek, Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek ve yeni tespitleri tartışmayı amaçlıyor. Kurultayın açılışında Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Tuna Balkan, Bilkent Üniversitesi’nden Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rasim Özyürek, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı Başkanı Dr. Enver Hasanoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Dr. Şeref Ateş ve Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş birer konuşma yapacak.

Haberin Devamı

258 BİLDİRİDEN 144'Ü KABUL EDİLDİ

Altı ayrı salonda 144 bilim insanının bildirilerini sunup tartışmaya açacağı 12. Büyük Türk Dili Kurultayı'nın sonunda Dr. Abide Doğan ve Dr. Hamza Zülfikar başkanlığında toplanan komisyonca hazırlanacak sonuç bildirisi tüm delegelere okunacak. Katılımcılar için ayrıca Bükreş’te tarihi mekanları içeren bir de gezi düzenlenecek. 12. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’na yurt içinden ve yurt dışından 258 bildiri gönderildiğini bunlardan 144’ünün kabul edildiğini kaydeden Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek, “Bu yıl 12’ncisini gerçekleştirdiğimiz kurultay, Türkçemizin özel olarak ele alınması, tarihsel kaynaklarının araştırılarak incelenmesi günümüzde büyük bir sorun olan dilimizdeki iletişimsizlik nedenlerinin ortaya konulması bakımından büyük öneme sahip” dedi.

Haberin Devamı

Türkçe’nin insanlar arasında düşünce, duygu ve inanç birliği oluşturan, toplumsal yapıyı güçlendiren, kardeş ülke ve topluluklar arasında kitleleri yakınlaştıran güçlü bir bağ olduğuna vurgu yapan  Özyürek, herkesin dil bayramını kutlayarak, dil kurultaylarının yapılmasında yol gösterici olan, Türkçe sevdalısı Türkiye’de akademik hayata büyük katkıları bulunan Prof. Dr. İhsan Doğramacı'yı rahmet ve minnetle andığını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!