AK Parti'li Kaya'dan Körfez Geçişi'ne karşı çıkanlara tepki

Güncelleme Tarihi:

AK Partili Kayadan Körfez Geçişine karşı çıkanlara tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2017 12:59

AK Parti'li Kaya'dan Körfez Geçişi'ne karşı çıkanlara tepki

Haberin Devamı

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin köprü ayaklarının onbinlerce flamingonun beslenme alanının tam ortasından geçtiği yönündeki açıklamalara tepki gösterdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin yapımına olanak sağlayacak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali icin dava açan Doğa Derneği, projenin köprü ayaklarının onbinlerce flamingonun beslenme alanının tam ortasından geçtiği yolunda açıklama yaptı. Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, "İzmir'de flamingolar yaşıyor. İzmir'in karar vericilerini, alanı ve flamingoları gördükten sonra hareket etmeye davet ediyoruz. Hiçkimse bölgeyi flamingoların gözünden gördükten sonra bu projeye imza atamaz" dedi.

Projeye karşı çıkılmasına ve yapılan açıklamaya, ziyaret ettiği Urla'dan tepki gösteren Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Körfez Geçiş Projesi ile ilgili elindeki krokiyi vatandaşlara gösterip, "İzmir Körfez Geçiş Projesi, Gediz Deltası Ramsar Alanı sınırına 1.5 kilometre mesafede bulunmaktadır. İzmir Kuş Cenneti'nde yer alan Flamingo Adası ile Körfez Geçiş Projesi'nin uygulanacağı alan arasında 14 kilometre mesafe vardır. Bu istemezükçü çevreler o kadar boş iddialarda bulunuyorlar ki, 'Bu projeyi planlayanlar için burası boş bir arazi. Burası binlerce kuşun, milyonlarca canlının yuvası, evi' demişler. Bunlar ne İzmir'i tanıyorlar, ne kenti biliyorlar. Bu çevreler, nesli azalmakta olan bu canlıların varlığından bile haberdar değilken, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın üstün gayretleriyle flamingolar kendilerine yaşam alanı bulmuş, yok olmaktan kurtulmuştur. Bu çevreler, 'Flamingolarla iç içe yaşayan başka kent yok' demişler. Evet, doğru. Ama bu kendiliğinden değil, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yatırımları ve hassasiyeti sayesinde gerçekleşmiştir. ÇED süreci esnasında da bu gerçek dışı iddialar ve itirazlar istemezükçü çevreler ile CHP'li ilçe belediyelerince yapılmış, ancak aksi bilimsel raporlarla ispat edilerek ÇED süreci sonuçlandırılmıştır" dedi.

Projeye karşı çıkanlara seslenen Kaya, "Ben onlara sadece şunu söylemek istiyorum; eğer samimiyseniz, gerçekten çevreyi ve doğayı düşünüyorsanız boş işlerle uğraşmayı bırakın, işte Urla Özbek'e gelin buradaki doğa katliamının durdurulması için verilen mücadelenin içinde olun" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede asfalt şantiyesi kurmak üzere çalışma yaptığını, asırlık zeytin ağaçlarını sökerek götürmeye başladığını söyleyen Kaya, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Sayın Kocaoğlu her fırsatta 'Köylünün malı köylüde kalacak' diyordu. Şimdi sanki başka yer kalmamış gibi çoğu anıt niteliğindeki bine yakın zeytin ağacının bulunduğu 103 dönümlük araziye şantiye kurmak istiyor. Bu arazi, köylünün ata yadigarıdır. Zabit'in Yeri diye bilinen, köylünün kendi aralarında para toplayarak köy tüzel kişiliğine kazandırdığı bir araziden bahsediyoruz. Asfalt şantiyesi her yere kurulur ama kaybolan doğal güzellik bir daha geri gelmez. Bir de gelmişler burada Zeytin Müzesi açılışına katılmışlar. Asırlık zeytin ağaçlarını söküp, bölgenin dünyaca ünlü zeytinini herhalde müzeye kaldıracaklardı" dedi.

Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, AK Parti Urla İlçe Başkanı Ahmet Olgun Bilici, Özbek Mahallesi Muhtarı Işık Erdoğan, bazı sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve kalabalık bir mahalleli grubun da katıldığı toplantı sonrası araziye giderek, burada incelemelerde bulundu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!