AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:

Güncelleme Tarihi:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 18:14

- "(Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi) Artık bu aşamadan sonra hiç kimse ipe un sermesin. Anayasa değişikliğine destek versin. Çok kısa sürede bu başta HDP'li hakkında fezleke olan tüm milletvekilleri yargının önünde hesap versin"- "İnşallah önümüzdeki günlerde bu anayasa değişikliği gerçekleşir. Eğer destek vermezlerse, biz yine bu dosyaları iç tüzük gereğince parlamentoya indirip, belki gece-gündüz çalışarak, belki 24 saat parlamentoyu çalıştırarak, bu dosyaları yargının önüne getirmeye kararlıyız"

Haberin Devamı

KARABÜK (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi konusunda, "Artık bu aşamadan sonra hiç kimse ipe un sermesin. Anayasa değişikliğine destek versin. Çok kısa sürede bu başta HDP'li hakkında fezleke olan tüm milletvekilleri yargının önünde hesap versin." dedi.

Karabük'te temaslarda bulanan Şahin, gazetecilerin "AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifi" konusundaki sorusu üzerine, 1998 yılından bu yana parlamentoda şu ana kadar hiçbir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmadığını belirtti.

"Şimdi neden böyle bir konu gündeme geldi?" diye soran Şahin, "Türkiye şu anda bölücü terör örgütü ve başkaca terör örgütleriyle kapsamlı mücadele içerisinde. Şehitler veriyoruz, gazilerimiz oluyor. Vatandaş bu mücadeleye destek veriyor. 'Bu terör örgütüne destek veren, canlı bombaların cenaze törenlerine katılan HDP’li milletvekilleriyle ilgili ne yapacaksınız? Onlar parlamentoyu kirletmeye halen devam edecekler mi? sorusuna muhatap oluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Şahin, AK Parti olarak dokunulmazlık dosyalarının ele alınmasını ve vatandaşların sorularına ve beklentilerine de cevap verme gerekliliğine inandıklarını işaret ederek şöyle devam etti:

"Özellikle Sayın Kılıçdaroğlu ikide bir 'efendim dokunulmazlıkları kaldıralım, dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili fezlekelerin tamamını yargıya gönderelim' diyor. Biz de parti içerisinde bu konuyu görüştük. Genel başkanımız ve başbakanımız, 'Evet, bizim AK Parti olarak çekindiğimiz herhangi bir husus yok. Bizim arkadaşlarımızdan da fezlekesi olan arkadaşlarımız var. O arkadaşlarımın da yargıya gitmelerinde bir sakınca görmüyoruz' dedi. 'Milleti sokağa davet ederek 50’ye yakın insanın ölümüne sebep olmuş olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili neden bir işlem yapılmıyor? Neden yargının önüne çıkarılmıyor? Ankara’da 30’dan fazla insanın ölümüne sebep olan canlı bombanın Van’daki taziye çadırına gidip, PKK’nın işaretini yapan milletvekili hala nasıl milletvekilliğine devam edebilir?' şeklindeki vatandaşların sorularına mutlaka parlamentonun bir cevap vermesi gerekir. Bu sorulara genel başkanımız cevap verdi."

Haberin Devamı

Bu konunun istismar edilmesine razı olmayacaklarını aktaran Şahin, "Sadece bizimkileri kaldıracaksınız, sizinkiler kalkmayacak, herhalde sizin milletten sakladığınız bir şey var' gibi o gereksiz laflara da pabuç bırakacak değiliz. Dolayısıyla ne kadar fezleke varsa, kaç tane milletvekiliyle ilgili dokunulmazlık dosyası varsa, hepsinin kaldırılması için bir süreci başlatıyoruz." diye konuştu.

- "Anayasaya geçici madde ekleyelim"

Bugün grup başkanvekillerinin diğer siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşmeler yaptığını anlatan Şahin, "Neyi görüşecekler? Çünkü 506 dosya var. Bu sayı daha da artabilir. Bu kadar dosyanın karma komisyonunda görüşülmesi aylar alır. Genel kurula indiğinde her bir milletvekilinin savunma hakkı vardır. Genel kurulda da bu da zaman alır. Hatta bazı arkadaşlar diyorlar ki 'bu bir yıla yakın sürebilir.' Bizim buna tahammülümüz yok. Çünkü parlamentonun yapması gereken işler var." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'ne ilişkin özellikle serbest dolaşım konusunda yerine getirmeleri gereken yasal düzenlemelerin bulunduğunu kaydeden Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Parlamentomuzun önünü tıkamayalım. Bütün dokunulmazlık dosyaları başka bir işleme gerek kalmaksızın yargıya gönderilsin anlamına gelen geçici bir madde ekleyelim anayasaya. Dün bu çağrıda bulunduk, bugün de grup başkanvekilleri anayasaya eklemeyi önereceğimiz bu geçici maddeyi diğer grup başkanvekillerine getiriyor. Destek verirlerse çok kısa sürede bütün bu dokunulmazlık dosyaları yargıya göndermiş oluruz. Bizim dün parti olarak genel başkanımızın ağzıyla kamuoyuna açıkladığımız düşüncemiz, sanırım diğer siyasi partiler nezdinde beklemedikleri bir şok etkisi yaptı. Ama çağrı onlardan gelmişti. Biz de bu çağrıya bir noktada başka bir çağrıyla cevap vermiş olduk. Fezlekesi olması demek kişinin suçlu olduğu anlamına gelmez. Bizimle ilgili zannediyorsam 40 civarı dosya var. En fazla dosya HDP’li milletvekilleriyle ilgili. İkinci sırada CHP geliyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun da yanılmıyorsam Sayın Bahçeli’nin de var. Tabi diğer siyasi partilerin eş genel başkanlarının da çokça dosyaları var. Yargıya gitsinler, yargıya hesap versinler. Millet de bunu bekliyor."

Haberin Devamı

- "Nerede yargılanıyorsanız savunmayı orada yaparsınız"

Şahin, milletin beklentisine uygun bir adım attıklarını düşündüğünü, milletin özellikle parlamentonun en güçlü partisi AK Parti’den beklediğinin de bu olduğunu aktararak "Endişem şu ki diğer siyasi partiler bu anayasa değişikliğine destek vermeyebilirler, ipe un serebilirler. 'Efendim işte milletvekilinin genel kurulda savunma hakkını ortadan kaldırıyorsunuz.' Parlamentoda haklarında fezlekesi bulunan milletvekillerinin parlamentoda savuna yapmalarına biz ihtiyaç duymuyoruz. Bu savunmayı gidin yargıda, mahkemede yapın. Nerede yargılanıyorsanız o savunmayı orada yaparsınız. İnşallah aklanırsınız." diye konuştu.

Haberin Devamı

Kesinleşmiş yargı kararı olmadan hiç kimsenin suçlu olmadığına dikkati çeken Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İşte 'gidin yargıya aklanıp, temizlenin gelin' diyoruz. Ama öylesine dosyalar var ki kamu vicdanını rahatsız ediyor. Teröre açıktan destek veriyor. Cizre'de polisimize, askerimize o evlerin dehlizlerinden silah sıkanların yanında günlerdir, onlarla birlikte olan milletvekili var. Teröristlerle evinde bir takım çalışmalar yapan milletvekilleri var. Bunlar tespit edildi. Cenazelerine katılıp zafer işaretleri yapan milletvekilleri var. Bunlarla ilgili mutlaka bu kişilerin bu yaptıkları yanlarına kar kalmalarıdır. Türkiye bir hukuk devletidir. Yargının önüne çıkarlar. Yargı da gerekli kararını verir. Artık bu aşamadan sonra hiç kimse ipe un sermesin. Anayasa değişikliğine destek versin. Çok kısa sürede bu başta HDP'li hakkında fezleke olan tüm milletvekilleri yargının önünde hesap versin. Dileriz ki aklanırlar."

Şahin, milletin böyle bir adımı parlamentodan beklediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz parlamentonun en büyük ve en güçlü partisi olarak bu görevimizi yaptığımız inancındayız. İnşallah önümüzdeki günlerde bu anayasa değişikliği gerçekleşir. Eğer destek vermezlerse, biz yine bu dosyaları iç tüzük gereğince parlamentoya indirip, belki gece-gündüz çalışarak, belki 24 saat parlamentoyu çalıştırarak, bu dosyaları yargının önüne getirmeye kararlıyız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!