Silikon Emzirmeye Engel Değil

Güncelleme Tarihi:

Silikon Emzirmeye Engel Değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2011 11:15

Meme protezleri anne ve bebeğe zarar vermiyor.

Haberin Devamı

Yapısal olarak göğüslerin küçük olması, emzirmeye yeterli olabilse de bazı kadınlar için psikolojik sıkıntılara yol açtığı için silikonu tercih ediyor. Ancak ileride bebekleri emzirme konusunda sıkıntı yaşayıp yaşamayacaklarını bilemediklerinden uygulamayan kadın sayısı da çok fazla. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Cem Zeybek, konuyla ilgili detaylı bilgiler veriyor.

Meme Protezleri Zararlı mı?

Meme protezler meme ucu, meme altı ya da koltuk altı olmak üzere çeşitli yollarla meme dokusunun hemen arkasında ya da kasın arkasına konabilirler. Ne yolla konulurlarsa konulsunlar, hangi konumda bulunurlarsa bulunsunlar, silikon jel dolu meme protezleri herhangi bir hastalığa sebep olmazlar, mammografi çekilmesine ve yorumlanmasına engel teşkil etmezler ve emzirme sırasında da ne anneye ne de bebeğe zararlı değillerdir.

Haberin Devamı

İmplantın içeriğinin süte karışması gibi bir olasılık da kesinlikle söz konusu değildir.
Bugün gerek yuvarlak şekilli, gerekse damla şeklinde olanları estetik amaçla tüm dünyada yaygın şekilde güvenle kullanılmaktadır.

Meme Protezlerinin Tarihçesi

Meme protezleri, ilk kez 1962 yılında Cronin adlı Amerikalı bir cerrah tarafından düşünülmüş ve onun fikri üzerine yine bir Amerikan şirketi tarafından üretilmiştir. Estetik cerrahların kullanımına sunulduğu 1964 yılından beri dünyada çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Meme protezlerinin dışı, silikondan üretilmiştir. İçinde ise çoğunlukla silikonun jel formu bulunmakla birlikte serum fizyolojik adı verilen steril su içerenleri de mevcuttur.

Meme protezlerinin ilk örneklerinin güvenilirliği 1970'li yıllarda sorgulanmaya başlanmış ve bu konuda ilk dava, implantlarının yırtılmasından şikayetçi olan bir kadın tarafından 1977 yılında kazanılmıştır. Bu davadan sonra da ABD'de, dünyadaki lider üretici firma aleyhine silikon jel içeren implantların çeşitli immün sistem hastalıklarına sebep olduğundan tutun da kansere sebep olabileceği veya emzirme yoluyla bebeğe zarar verebileceğine kadar çeşitli iddialarla binlerce dava açılmıştır. Hatta bu konu, yaklaşık 15 yıl boyunca Amerikalı avukatlar için ciddi bir geçim kaynağı oluşturmuştur.

Haberin Devamı

Garip olan da söz konusu bu hastalıklar ile silikon jel içeren meme protezleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştıran bilimsel çalışmalar olmamasına rağmen, Amerikan mahkemelerinin üretici firmayı ciddi tazminatlar ödemeye mahkum etmesidir. Sonunda 1991 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Güvenliği Dairesi (FDA), meme protezlerinin güvenliği ile ilgili kapsamlı çalışmalar sonuçlanıncaya kadar silikon jel içeren meme implantlarını yasaklamıştır.

1992 yılında aynı implantlar, araştırmalar sonuçlanıncaya kadar Fransa'da da yasaklanmış ve yalnızca içi serum fizyolojik dolu olan implantların kullanılmasına izin verilmiştir. 5 yıl süren kapsamlı epidemiyolojik araştırmalar içi silikon jel dolu meme protezlerinin güvenli olduğunu kanıtlamış ve yasak koyan ülkeler bu yasakları 1990'lı yılların sonlarından itibaren kaldırmaya başlamışlardır. Protez üreticileri de bu arada teknolojik aşama kaydetmiş ve implantların gerek dış kılıfları gerekse içerdikleri silikon jeller çok daha güvenli hale getirilmiştir.

Haberin Devamı

İçerik olarak serum fizyolojik yerine silikon jel kullanılmasının nedeni, silikon jelin dokunmada meme dokusuna en yakın kıvamda olmasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!