Doğum kontrolünde yeni seçenek: Vajinal Halka

Güncelleme Tarihi:

Doğum kontrolünde yeni seçenek: Vajinal Halka
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 13:00

Vajinal halka nedir, kimler kullanabilir?

Haberin Devamı

Doğum kontrol yöntemleri, çiftlerin istemedikleri bir zamanda gebe kalmamaları için uyguladıkları yöntemlere denir. Geleneksel ve modern yöntemler olarak iki ana başlıkta gruplandırabiliriz. Geleneksel yöntemlerden en çok kullanılanlar geri çekme ve takvim yöntemleridir.

Modern yöntemler için de ülkemizde en çok kullanılanlar; rahim içi araçlar (spiral), doğum kontrol hapları, prezervatif, enjeksiyon şeklinde uygulananlar, cilt altı implantlar, tüplerin bağlanması, erkeğin sperm kanallarının bağlanması gibi yöntemler sayılabilir.

Vajinal halka raflarda

Dünyada modern yöntemler içinde kullanılıp da ülkemizde bulunmayan cilde yapıştırılan flasterler ve vajinal halka şeklindeki ürünlerden vajinal halka ülkemizde bir süredir raflarda yerini almıştır.

Haberin Devamı

Basit kullanımı olan, riski olmayan ve yüzde yüz garantili herhangi bir doğum kontrol yönteminin olmaması yeni yöntemlerin geliştirilmesini zorlamaktadır. Her yeni yöntem de doğum kontrolünde yeni avantajlar getirmektedir.

Vajinal halka da (Nuvaring) yeni bir yöntemdir ve diğer doğum kontrol yöntemlerine göre yeni avantajlar sunmaktadır. Ancak tüm kontrol yöntemleri gibi bazı dezavantajlar da içermektedir. Her gün ilaç yutmak istemeyen ya da bundan sıkılmış kişiler için ideal bir yöntem olarak düşünülebilir.

Vajinal halkanın şekli ve içeriği:

Üç hafta boyunca günlük minimal dozda hormon salan; 54 mm. çapında 4 mm. kalınlığında halka şeklinde esnek bir sistemdir.

 

Doğum kontrolünde yeni seçenek: Vajinal Halka
 

Vajinal halka nasıl uygulanır? Uygulamada nelere dikkat edilmeli?

Paketten çıkarılan esnek halka; ayakta, yatar veya oturur pozisyonda parmakla vajinanın derinine itilerek uygulanır. Yanlış yerleştirme diye bir durum olmaz. Kişi kendini rahat hissediyorsa doğru yerleştirmiştir. Aşağı kayma veya düşme olasılığı çok zayıftır.

İlk kullanımda adetin birinci gününde uygulanması tavsiye edilir. Ancak ilk 5 günde de uygulanabilir. 21 gün sonra parmakla çıkarılır. Halkasız dönemde adet kanaması gerçekleşir. Yedi günlük halkasız dönemin bitiminde yeni halka yerleştirerek kullanıma devam edilir.

Haberin Devamı

Kişinin kendisinin uygulayabildiği bir yöntem olmasıyla birlikte ilk uygulamanın doktor tarafından yapılması bu yöntemle yeni tanışanlar için öğretici olabilir.

Vajinal halka rahatsızlık verir mi?

Vajinada yabancı bir madde düşüncesi rahatsız edici bir fikir gibi gelse de halka kişi tarafından hissedilmez. Partnerlerin bazıları ilişki sırasında halkayı hissettiklerini ama hazzı artırdığını da söylemişlerdir.

Vajinal halkanın bazı faydaları şunlardır:

Adet ağrılarını azaltır, akne oluşumunu engeller, adet düzensizliğini geçirebilir, yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltır, kansızlığı azaltabilir, adet öncesi rahatsızlıkları azaltabilir.

Haberin Devamı

Vajinal halkanın dezavantajları nelerdir?

Nadiren vajinal tahriş ve rahatsızlık hissi yaratabilir, vajinal akıntı artışı olabilir, maliyet sorun olabilir, doğum kontrol haplarındaki dezavantajların benzeri etkiler vardır.

Vajinal halkayı kimler kullanamaz?

Doğum kontrol hapı kullanması sakıncalı kişiler, 35 yaş üstünde olup aynı zamanda sigara içenler ve kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar kullanmaması gereken başlıca kişilerdir.

Sonuç: Modern doğum kontrol yöntemlerinin en yenilerinden biri olan vajinal halka (Nuvaring); avantaj ve dezavantajlarıyla genel çerçevede bilindikten sonra kişi bu yöntemin kendisine ne oranda uygun olacağı konusunda ön fikri olacaktır. İkinci aşamada, bu yöntemle korunma planlandıysa doktorun yol göstericiliği her zaman iyi bir destek olacaktır.

Haberin Devamı

Op. Dr. Cahit Bozyel 

BAKMADAN GEÇME!