Bayramda yurt dışına çıkmayı düşünenler dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Bayramda yurt dışına çıkmayı düşünenler dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 00:00

Orta-Uzakdoğu, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri riskli!

Haberin Devamı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, bayram tatilini yurt dışında geçirmeyi planlayanlar için seyahat hastalıkları ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Yurt dışına yolculuk yapan kişilerin yaklaşık üçte birinin seyahat hastalıklarına yakalandığının altını çizen Gözüküçük, “Seyahat hastalıkları arasında en sık rastlananlar; yiyecek ve içeceklerden bulaşan Kolera, turist ishali (E.coli ishali), Hepatit A, Tifo; böcek ve sinek ısırmalarından kaynaklanan Sıtma, Sarı Humma, Dang, Veba ve kişiden kişiye temasla geçen Hepatit B, HIV/AIDS ve Lejyoner Hastalığıdır. 

Özellikle turist ishallerinden korunmak için kapalı şişelerdeki suları tercih etmeniz, iyi pişirilmemiş yemekleri yememeniz, çiğ sebze ve meyveleri iyice yıkandıktan sonra soyarak tüketmeniz, bunların yanı sıra kişisel hijyen kurallarına çok dikkat etmeniz her şeyden önemli. Yemek öncesi ve sonrasında eller mutlaka yıkanmalı. Vücut direncini korumak için dengeli beslenilmeli, uyku düzeni bozulmamalı ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı. Kırsal ve açık alanlarda sinek-böcek türü canlılardan hastalıklar bulaşabileceğinden giyim-kuşama dikkat edilmeli, gerekirse böcek kovuculardan destek alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Orta-Uzakdoğu, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri riskli

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Orta ve Uzakdoğu, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin seyahat enfeksiyonları açısından en riskli bölgeler olduğuna dikkat çeken Gözüküçük; “Sıtma hastalığı yoğun olarak Orta ve Güney Amerika'nın kırsal alanları, Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya, Güney Pasifik’te; sarıhumma ise Afrika'nın orta bölümlerinde ve Güney Amerika'nın orta ve kuzeyinde yaygın olarak görülüyor.

Meningokokal menenjit, daha çok Afrika'nın sahra altı bölgelerine seyahat edenlerde görülebilen bir hastalık olduğu halde; Mekke'ye gidenlerin de aşı olduklarına dair sertifika bulundurmaları zorunlu. Ayrıca Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde HIV oranı yüksektir. Sıtma hastalığının çok görüldüğü bölgelere gidecek kişiler gitmeden 2-3 hafta önce başlamak ve seyahat süresi ile dönüşte 4 hafta daha kullanmak üzere sıtmaya etkili antibiyotik almalıdır. Ayrıca kişilerin bağışıklık durumlarını dikkate alarak tetanoz, difteri, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz. Seyahat esnasında korunmasız cinsel ilişki hepatit B, hepatit C ve HIV hastalıklarına yakalanma riskini artıyor. Bunlardan sadece hepatit B'ye karşı aşıyla korunmak mümkündür. Ülkemizde sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Sarıhumma aşısı, riskli bölgelere giden kişiler için zorunlu bir uygulamadır. Bunun yanı sıra gidilen her ülkeye göre öneriler değişebileceğinden seyahat planı öncesi uzmanlardan bilgi alarak sorunsuz bir tatil yapmak mümkün. Seyahat öncesinde bağışıklık durumunuzu öğrenmek açısından ek tetkikler istenebileceğinden, 2-3 hafta önce kontrole gitmek ve öneriler eşliğinde uygun aşıları yaptırılması gerekiyor. Ayrıca yolculuk sırasında özellikle kırsal ve açık alanlarda sinek veya böcek sokmalarından korunmalı, bavulunuzda mutlaka bunlara karşı koruyucu/iyileştirici ilaçlar bulunmalıdır” şeklinde konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!