Ahşaba sedef işlemesi yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Ahşaba sedef işlemesi yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2016 11:44

- Kastamonu'nun Tosya ilçesinde marangozluk yapan Salih Bektaş, ahşaba sedef işlemesi yaparak farklı ürünler ortaya koyuyor

Haberin Devamı

KASTAMONU (AA) - Yılda 3 milyon kapının üretildiği Kastamonu'nun Tosya ilçesinde bir marangoz, ahşaba sedef işlemesi yaparak farklı eserler ortaya koyuyor.

İlçede marangozluk yapan 30 yaşındaki Bektaş, Gaziantep'te öğrendiği sedef işlemesini ahşap ürünlere yaparak işine farklı bir boyut kazandırdı.

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, marangozluğa 16 yıl önce başladığını, hep yeni arayışlar içerisinde olduğunu söyledi.

Kapı ve ahşap imalatına farklılık kazandırmak için çalıştığını anlatan Bektaş, "Çıraklık dönemimde ahşap sanayi üretim bakımında zirvedeydi. PVC'nin yaygın şekilde kullanılmaya başlamasıyla ahşap kapı ve pencereye olan ilgi azalmaya başladı. Özellikle pencere üretimi ilçemizde çok azaldı. Kapı üretimi ise ilçemizde kurulan son teknoloji fabrikalar sayesinde rekabet gücünü artırdı" dedi.

Haberin Devamı

Ahşaba daha önce yapılmayan bir işlem yapılması halinde rağbet göreceğine inandığını dile getiren Bektaş, televizyonda ahşap işlemesi üzerine bir programı izledikten sonra Kastamonu El Sanatları Araştırma Enstitüsü'nde ahşap oymacılığı eğitimi aldığını kaydetti.

Sedef işlemesini öğrenmek için Gaziantep'e gittiğini bildiren Bektaş, şöyle devam etti:

"Yaklaşık bir yıl Gaziantep'te ustalardan sedef işlemesinin her aşamasını öğrendim. Marangozluğuma ahşap oymacılığı ve sedef işleme ustalığımı da ekleyince istek üzerine Çorum'un İskilip ilçesi Halk Eğitim Merkezi'nde ahşap oymacılığı ve sedef işlemesi üzerine açılan kurslarda usta öğretici olarak 6 yıl çalıştım. Pratik olarak da sanatımı geliştirdikten sonra yıllardır hayalini kurduğum çalışmaları yapmak için Tosya'ya döndüm. Marangoz olarak ayrıldığım Tosya'ya hem ahşap oyma hem de sedef işleme ustası olarak döndüm ve kendime bir atölye açtım."

İlk olarak ahşap daire dış kapısına denizde yüzen iki yunus resmini yaklaşık 3 ayda oyarak işlediğini anlatan Bektaş, meslektaşlarının ortaya çıkan eserden etkilendiğini aktardı.

Bektaş, çalışmalarının yoğun talep gördüğünü vurgulayarak, "Daha fazla çeşit kazandırmak için çalışmalarımı yoğunlaştırdım, neredeyse bütün ahşap ürünlere oyma ve sedef işlemesi yapmaya başladım. Bu iş sevgi, sadakat ve sabır isteyen bir meslek. Her işte olduğu gibi severek yaptıktan sonra gerçekten harika sanatsal ürünler ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ahşap işlemelerini yaparken genelde Selçuklu ve Osmanlı motiflerini kullandığını belirten Bektaş, şunları kaydetti:

"İlçede farklı ürünler üzerine işleme yapılması noktasında farklı teklifler geliyor. Oyma ve sedef işlemeleri kitaplıktan, ceviz ağacından oyma yemek masalarına kadar her türlü ağaçta sanatımı sergiliyorum. En büyük sevincim, ahşap sanayinin kalbi olan Tosya'da ahşap ürünleri üretiminde farkındalık oluşturmak oldu. Bence insan hangi mesleği yaparsa yapsın, mükemmele ulaşma yolunda her zaman kendini geliştirmeli ve yeni arayışlar içerisinde olmalı. Ben yıllardır verdiğim mücadele sonunda sevdiğim mesleği kazancıma bakmadan zevk alarak yapıyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!