‘Ahrar’uş Şam ve Ceyş’ül İslam terörist grup’

Güncelleme Tarihi:

‘Ahrar’uş Şam  ve Ceyş’ül İslam terörist grup’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 20:46

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan ve Rusya’nın terör örgütü ilan ettiği Ahrar’uş Şam ve Ceyş’ül İslam’ı, terörist grup olarak tanımladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Sözcü Kirby’nin açıklaması, Amerikan Washington Post gazetesinde önceki gün çıkan ve büyük ses getiren Josh Rogin imzalı haberin ardından geldi. Habere göre Dışişleri Bakanı John Kerry, Colorado eyaletinde düzenlenen Aspen Enstitüsü Fikir Festivali’nde 28 Haziran’daki bir panelde Washington’un şu ana dek ‘terörist gruplar’ olarak adlandırmadığı Ahrar’uş Şam ve İslam Ordusu için “IŞİD ve Nusra Cephesi’nin alt grupları” tanımını kullandı. Rogin, Kerry’nin Ahrar’uş Şam ve İslam Ordusu’nun IŞİD ve El Nusra’nın alt grubu” nitelendirmesini belki kazara söylemiş olabileceğini ve bu sözlerin pek fark edilmediğini ancak Obama yönetiminde alarm zillerinin çalmasına neden olduğunu söyledi.

TARTIŞMA YARATTI

ABD yönetimden iki yetkili, “Kerry’nin sözleri sadece yanlış değil, Amerikan hükümetinin Rusya’yı ve Suriye hükümetini onlara (Ahrar’uş Şam ve İslam Ordusu) saldırmamaya ikna etmek için verdiği çabalara da muhtemelen zarar verici” yorumunda bulundu. Bir yetkili, “Aylardır Rusların ve Suriye rejiminin bu grupları teröristlerle bir tutmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Kerry’nin hattı bu noktadan geri çekiliyor” dedi. ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby ise Washington’ın Suriye politikasında değişiklik olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!