Ahilik Haftası kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Ahilik Haftası kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2018 16:22

Ahilik Haftası kutlandı

Haberin Devamı

 

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından Sobacılar Çarşısı yanında yapılan Antalya Ayakkabıcılar Çarşısı, 22. Ahilik Haftası etkinleri kapsamında törenle açıldı.
Antalya'da 22. Ahilik Haftası törenlerle kutlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne (AESOB) devrettiği Sobacılar Çarşısı içerisindeki Ahi Evran Meydanı'nda düzenlenen törene, Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, milletvekilleri, bazı siyasi partilerin il başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler katıldı.
Etkinlikler kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından Sobacılar Çarşısı yanında yapılan Ayakkabıcılar Çarşısı'nın açılışı da gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ahilik Haftası açılışında yaptığı konuşmada Ahilik kültürünün önemine işaret etti. Esnaf ve sanatkârların ticaretin ve ekonominin temel taşı olduğunu belirten Türel, esnaf dostu bir belediye başkanı olarak, gerçekleştirdikleri birçok projede Antalya'da ticareti daha ileri boyutlara taşımaya, esnafın daha fazla kazanç elde etmesini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
'KENT MERKEZİ ÇEKİM MERKEZİ OLUYOR'
Kent merkezimizdeki esnafın özellikle turizmdeki pastadan yeterli payı alamadıkları noktasında zaman zaman serzenişte bulunduğunu belirten Başkan Türel, "Bu nedenle kent merkezinin çekim merkezi haline getirilmesi hep önceliklerim arasında yer aldı. 2014 seçimleri öncesinde o turist bu dükkâna girecek demiştim. Göreve gelir gelmez bu konuda çok önemli projeler gerçekleştirdik. Caddelerimizi yeniledik. Şarampol ve Ali Çetinkaya caddeleri cazibe merkezi oldu. Doğu Garajı ticaret ve kültür merkezi, tarihi mezarlıkla beraber ayrı bir çekim merkezi oluyor. Cumhuriyet Meydanı ve Tophane Çay Bahçesi düzenlemeleri turist o dükkâna girsin diye tamamladığımız çalışmalardan bir tanesi" diye konuştu.
Bu kapsamda tarihi Balbey Mahallesi'ni de Antalya'nın ikinci Kaleiçi'si haline getireceklerini ifade eden Başkan Türel, AESOB'a devredilen Sobacılar Çarşısı'nın Balbey'in yeni giriş kapısı olacağını belirtti.
Törende konuşan AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise Ahilik kültürü hakkında bilgi verdi. Başkan Türel'in sözde değil özde esnaf dostu olduğunu da belirten Başkan Dere, "Şarampol Caddesi devamında Balbey, Sobacılar Çarşısı, Nekropol Alanı, Ali Çetinkaya Caddesi büyük bir ring oluşturdu. Antalya esnafına turistlerin çarşıya inebilmesi için önemli bir cazibe merkezi oldu" dedi.
Vali Münir Karaloğlu da Ahilik Haftası'nı kutlayarak esnafa hayırlı işler temennisinde bulundu.
AYAKKABICI ÇARŞISI HİZMETE AÇILDI
Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu, Başkan Menderes Türel ve protokol üyeleri, Ahilik Haftası etkinleri kapsamında, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Antalya Ayakkabıcılar Çarşısı'nı da hizmete açtı. Ayakkabıcı esnafının yıllardır zor koşullarda zanaatlarını icra etmeye çalıştığını belirten Türel, “Çatısı akan, naylonlarla üstünü kapladıkları küçücük dükkânlarında mesleklerini yapıyorlardı. Bugün onlara böylesine güzel imkânlarda bir çalışma ortamı sağladığımız için Allah'a şükrediyorum. El sanatları bizim çocuklarımızın bize emaneti. Biz onları çocuklarımıza en ideal şekilde göstermeli ve geleceğe taşımalıyız" diye konuştu.
VALİ KARALOĞLU'NA KAFTAN GİYDİRİLDİ
Yılın ahisi seçilen 3 esnafa plaket verilmesinin ardından AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve yönetim kurulu üyeleri, Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Başkan Dere, Vali Karaloğlu'na ahilik kaftanı giydirdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!