Afyonkarahisar'da Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Afyonkarahisarda Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2018 17:18

Afyonkarahisar'da Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı

Haberin Devamı

Satılmış AKKAŞ/AFYONKARAHİSAR, (DHA) - AFYONKARAHİSAR'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı yapıldı.

Afyonkarahisar Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ev sahipliğinde, Türkiye'deki 7 üniversiteden 34 akademisyenle 5 yabancı ülkeden akademisyenin katıldığı Uluslararası Hayvan Kurtarma Konferansı AFAD Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Konferans öncesi Vali Mustafa Tutulmaz, AFAD'ın hayvan kurtarma fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdi.

Konferansın açılışında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, sosyal ve kültürel gelişmeyle birlikte hayvan haklarındaki ilgi ve özenin de arttığını söyledi. Vali Tutulmaz, "İlk insandan bu tarafa bizim yardımcılarımız konumunda olan hayvanlar, gerek yaşamsal hammadde, gerekse birer yardımcı olarak, güvenlik elemanı vesilesiyle olmazsa olmazımız olmuştur. Bugün biraz da şehirleşmeyle beraber hayvanlar artık bir arkadaş, bir yoldaş, bir ev arkadaşı gibi algılanmaya başlamıştır. İnancımız ve yasal kurallar gereği hayvanlara iyi davranmamız, onların zor durumda kaldığında da onların yanında olmamız gerekir" dedi.

Konferans Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, "Hayvanın önemini vurgulamamız gerekiyor. Hayvanlar, insanlar darda kaldığı zaman her şeyiyle insanların yardımına koşuyor. Bazen ilaç oluyorlar, bazen yemek oluyorlar, insanları hastalanmaktan kurtarıyor. İnsanların hayvansız bir dünyada psikolojileri de bozulur. Hastalıkları da artar, yaşayamazlar. Bundan dolayı hayvanlar da darda kaldığı zaman bizim de onlara yardım etmemiz lazım. Umarım bunu yaparken hayvanın sağlığını koruyarak, ona en az zarar gelecek şekilde kurtarma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Türkiye'de modern hayvan kurtarma konusunda özellikle son 10 yılda müspet gelişmeler kaydedildiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bu güne kadar hayvan kurtarılması isteğiyle bize ulaşan 25 talebin 25'ine de uzman personellerimiz tarafından anında müdahale edilerek söz konusu hayvanlar canlı olarak kurtarılmıştır. Bunun yanında bu yıl içerisinde ilimizde gerçekleştirdiğimiz araştırmada il merkezindeki her 100 haneden 33'ünde kedi, köpek, kuş ve benzeri evcil hayvanların beslenmekte olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. Ancak ne var ki evlerinde hayvan besleyen vatandaşlarımıza herhangi bir afet anında hayvanlarını kurtarmak için bir planlarının olup olmadığını sorduğumuzda neredeyse tamamının bu konuda bir hazırlık ya da planının olmadığını müşahede ettik. Bu veriler de bu gün burada gerçekleştirmekte olduğumuz konferansın ne kadar anlamlı olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor."

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5'inci Bölge Müdürü Nevzat Alğan da bakanlık ve milli parklar olarak sokak hayvanlarına destek olduklarını aktardı.

Konferanstaki üç farklı oturumda hayvan refahı, kurtarma, hayvan kurtarma tahliyeleri gibi konular ele alındı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!