AfD, sağ ve daha sağ

Güncelleme Tarihi:

AfD, sağ ve daha sağ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 09:47

Yabancı ve İslam karşıtı sağ popülist AfD'nin Köln kurultayı kolerayla veba arasında bir seçimdi. Yarışı vebacılar kazandı.

Haberin Devamı

SAĞ popülist parti AfD'nin hafta sonunda Köln’de kurultayı vardı. AfD içinde aşırı sağ milliyetçi kanat sesini giderek yükseltiyordu. AfD Başkan Yardımcısı Alexander Gauland, İslam ve yabancı düşmanı Pegida hareketini AfD'nin doğal müttefiği olarak niteledi. Aşırı sağ kanadın sözcüsü Björn Höcke sivri milliyetçi söylemlerle tabuları yıkmaya başladı. En son Berlin'deki Yahudi soykırımı anıtını “Utanç anıtı” olarak niteledi ve Nazi tarihinin yeniden yazılmasını istedi. AfD, cami, minare, ezan, sünnet yasağı gibi taleplerle eyalet seçimlerinde zaferden zafere koştu. Ama parti içinde nazilere yakın söylemler ılımlı seçmeni partiden uzaklaştırmaya başladı. Eşbaşkanı Frauke Petry, oy kaygısıyla partisinde siyasi tarz değişikliğine gitmeyi planladı. Hedefi, aşırı sağ söylemleri bastırıp ılımlı seçmeni kazanarak, 2021 yılına kadar partiyi iktidara hazırlamaktı. Bu açıdan AfD'nin Köln kurultayı bir dönüm noktasıydı. Kolerayla veba arasında bir seçimdi.

Haberin Devamı

BEKLENEN OLDU
Ve AfD seçimini yaptı. Nazi dönemi tarihi yeniden yazılsın sözlerinden dolayı Höcke’nin partiden ihraç edilmesi kararı oy çoğunluğuyla gündemden çıkarıldı. AfD lideri Petry’nin aşırı milliyetçi kanada sınır getirecek gerçekçi politika önergesi yine bu kanadın oylarıyla reddedildi. Partinin seçim kampanyasının başına bu kanada yakın iki isim seçildi: Alexander Gauland ve Alice Weidel. Gauland, Bayern Münih ve Alman milli takım yıldızı “Jerome Boateng gibileri Almanlar komşu olarak bile istemiyor” sözleriyle kamuoyunda yoğun tartışma yaratmıştı. Alice Weidel ise seçilir seçilmez mikrofonun önüne çıkarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan için oy kullanan Türklere Almanya'yı terk etme tavsiyesinde bulundu. Partinin Eşbaşkanı Jörg Meuthen, Petry’yi eleştiren sözleriyle yoğun alkış topladı ve sokaklarda giderek daha az Alman gördüğü tartışmalı sözlerini savundu.

PROGRAM ÇOK AÇIK
AfD kurultayda seçim programını da onayladı. Seçim programından ara başlıklar şöyle: Almanya bir göç ülkesi değildir. Kitlesel göç yerine daha fazla çocuk istiyoruz. Uyum sadece Almanca öğrenmekten ibaret değildir. Çifte vatandaşlık kaldırılmalı. Çok kültürlülük değil, Alman öncü kültürü geçerli olmalı. İslam Almanya'ya ait değildir. Euro halkoylamasına sunulmalı. AB'de ulusal yetkiler ülkelere geri verilmeli. Askeri hizmet yeniden getirilmeli...
Bu program ve ekiple AfD yabancılara karşı nasıl bir kirli kampanya yürüteceğinin mesajını verdi. Kaybeden sert söylemleri bastırmak isteyen Petry oldu. AfD'nin oyları parti içi kavga nedeniyle tek rakamlara düşmeye başladı. Ama yine de eylül seçimlerinde barajı aşarak, parlamentoya gireceği tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!