Adıyaman'da üzüm pekmezi telaşı

Güncelleme Tarihi:

Adıyamanda üzüm pekmezi telaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 20:45

Adıyaman'da üzüm pekmezi telaşı

Haberin Devamı

Mahir ALAN/ADIYAMAN, (DHA)- ADIYAMAN'da çiftçilerin hasatını yaptıkları üzümü, pekmeze dönüştürme telaşı başladı.

Kette bağcılık yapan vatandaşların, tarlalardaki üzümü toplamalarının ardından sofraların vazgeçilmezi olan pekmez yapımı için kazanlar kuruldu. Kentte bağcılık yapanlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 'kerge' olarak bilinen üzüm pekmezi ve sonrasında pestil ve pekmez sucuğu yapmak için hummalı çalışma yapıyor.

60 yıldır babadan oğluna geçen üzümü, dalından koparıp aşama aşama işleyen Osman Gözlü, “Sabah erkenden üzüm toplamaya başlıyoruz. Daha sonra bu üzümleri kaynatmak için kazanlar hazırladık. Ham maddesi olan pekmezin beyaz toprak kullanıyoruz. Dolayısıyla zahmetli bir aşamadan geçiyor. Beyaz toprak tam şire dediğimiz üzüm suyu kazanda kaynarken ona 1 kilo veya 2 kilo biz o ham şirenin içine ham toprağı maddesi olarak beyaz toprağı katıyoruz ve kaynatıyoruz. Tam kesildikten sonra bu kaynatma keskinleştikten sonra indiriyoruz, dinlendikten sonra kazanlardan süzüyoruz. Daha sonra pekmez meydana geliyor. Tatlandırma ve kokusu için yabanda arıların üzerinde bal topladığı ot var, bu olduğu zaman içerisine onu atıyoruz. O olmadığı zaman sumak yaprağı, yani fıstık yaprağı, o biraz kokuyu değiştirir, tadını hoşlaştırır. Burada ailece çalışıyoruz. Üzüm suyu çıktıktan sonra kazana konulur, ham madde dediğimiz beyaz toprak içine atılır. Normal olarak kaynatıldıktan sonra o dinlenir. 2 saat ondan sonra o süzülür, başka bir kaba konulur, burada 5-6 saat kaynatmak kaydıyla daha sonra pekmez meydana geliyor” dedi.

Gecen yıla oranla üzüm hasadın yarı yarıya düştüğünü ifade eden Gözlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hasat kar senesi, var senesi, bu sene ne kar yağdı ne de yağmur yağdı. Hasat yarı yarıya düştü, gecen sene biz 500 kilo pekmez aldık, bu sene 250’ye düştü. Bununla birlikte bu son 1 aydan hava sıcaklık derecesi resmi olarak 42 ama normalde normalin üzerinde bir sıcaklık vardı. Üzümler olduğu gibi kurudu değil topraktan gıdayı toprak kendi verdiği üzümden geri emmek suretiyle kendini besledi. Onun için verim yarı yarıya düştü. Belki teknik bunu kabul eder etmez bilmiyorum, yalnız gözümüzle gördüğümüz, tecrübemize dayanarak tiyek tekrar üzümdeki verdiği üzümün suyunu emerek kendini besliyor.”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!