ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi'nden önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

ABDnin eski Ankara Büyükelçisinden önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 23:22

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Türkiye'nin Ortadoğu'daki anahtar rolüne dikkat çekerek, "Bölgedeki krizleri ciddiye alıyorsak, Türkiye ile birlikte çalışmaktan başka seçeneğimiz yok" dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin önemli düsünce kuruluşlarından World Affairs Council'in Orange County'deki yıllık toplantısına katılan Ricciardone, "ABD'nin Ortadoğu Stratejisi ve Türkiye" konulu konferansta değerlendirmelerde bulundu.

Chapman Üniversitesi Küresel Eğitim Direktörü Dr. James J. Coyle'un açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Ricciardone, sözlerine ABD'nin IŞİD ve Suriye sorununa yaklaşımını eleştirerek başladı. Geçen yıl Ağustos ayında ABD Başkanı Barack Obama'nın bir soru üzerine Suriye'ye ilişkin bir politikaları olmadığı yönündeki itirafının birçokları gibi kendisini de şaşırttığını belirten Ricciardone, Obama'nın IŞİD'in Amerikalı gazeteci James Foley'yi öldürmesinin ardından yaptığı açıklamayı da yetersiz bulduğunu söyledi.

Ricciardone, IŞİD'in derin bir mesele olarak görülmesi gerektiğini ve örgütün Ortadoğu'ya verdiği zarar dikkate alındığında, tüm imkan ve araçlar kullanılarak IŞİD'i ortadan kaldırmanın zorunlu olduğunu belirtti.

IŞİD'in ve tüm dünyayı ayağa kaldıran korkunç eylemlerinin bölgedeki sorunun görünen yüzü olduğunu vurgulayan Ricciardone, "Libya, Suriye ve Yemen'de olduğu gibi, Ortadoğu'nun büyük bölümünde halkları tarafından meşru görülmeyen devletler birer birer parçalanıyor. Suriye'de devlet kendi halkını bombalıyor. Bölgede giderek yayılan ve her geçen gün daha da karmaşık hale gelen ciddi bir kriz var. Bu krizin Ortadoğu'da yarattığı terör ve güvenlik tehdidi dikkate alındığında mesele ABD'yi de yakından ilgilendiriyor" dedi.

Atlantik Council Başkan Yardımcısı olarak yeni görevine ve yaptığı çalışmalara değinen Ricciardone, kuruluşun Ortadoğu Strateji Görev Gücü (MEST) adı altında başlattığı proje hakkında bilgi verdi. Ricciardone, bölgedeki mevcut
krizin ardındaki dinamikleri kavramak üzere ABD, Avrupa ve Ortadoğu'dan bir grup uzmanla, güvenlik, din, mülteciler, ekonomik iyileşme ve toplum-devlet ilişkisinden oluşan beş ana başlık altında çalışma yürüttüklerini, nihai raporun 2015 sonunda açıklanacağını belirtti.

"SURİYE KRİZİ VE RUSYA'NIN TUTUMUNA KARŞI BAKIŞ AÇIMIZ AYNI"

Ortadoğu'da devam eden krize ilişkin Türkiye'nin anahtar rolüne dikkat çeken Ricciardone, "ABD'nin bölgede NATO üyesi meşru ve güçlü bir demokrasi olarak Türkiye'yle IŞİD'e karşı mücadele ve Suriye sorunun çözümünde daha etkili bir işbirliğine gireceğini umuyorum" dedi.

Türkiye'nin bölgede Osmanlı Devleti'ne dayanan tarihi ve kültürel bir ağırlığı olduğuna vurgu yapan Ricciardone, "Bölgedeki krizi ciddiye alıyorsak, ABD olarak Türkiye'yle birlikte çalışmaktan başka seçeneğimiz yok. Aynı şekilde Türkiye için de durumun böyle olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ricciardone bir soru üzerine Rusya'nın Suriye politikasını eleştirerek bu ülkenin korkunç bir hata yaptığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya seyahati dönüşü yaptığı açıklamada olduğu gibi Suriye'deki krizin diplomatik yollarla Esedli ya da Esed'siz bir geçiş süreciyle çözülmesi gerektiğini belirten eski büyükelçi, bu konuda ABD'nin de Erdoğan'la aynı stratejik bakış açısına sahip olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE'DEKİ MÜLTECİLER ŞANSLI"

Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Ricciardone, sığınmacılara kapı açmanın tek başına çözüm olmadığını belirterek, "Acil olarak Esed'in kendi halkını öldürmesinin önüne geçilmelidir. Sorun uzun vadede bölgenin geleceği açısından doğru bir stratejiyle hareket edip, bölgeyi istikrara kavuşturmak ve insanların güvenle yaşayabileceği bir ortamı sağlamakla çözülebilir" dedi.

Türkiye'deki sığınmacıların şanslı olduğunu söyleyen Ricciardone, 2 milyon sığınmacıya barınma dışında eğitim ve sağlık hizmetlerinin de verildiğini, bu kişilerin "A sınıfı" kamplarda güven içinde yaşadığını belirtti.

"PYD'NİN PKK İLE ORGANİK BAĞI OLDUĞU DOĞRU"

Amerika'nın PKK'yı kesinlikle bir terör örgütü olarak gördüğünü ve bunu açıkça ilan ettiğini ve ABD'nin PKK ile mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu söyleyen Ricciardone, şunları kaydetti:

"PYD'nin, yani Suriye Kürtlerinin, PKK ile organik bağını kabul etmek gerekir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bu konuda haklılar. Ancak PYD, Türk devletine karşı olmadığını, Türkiye'ye karşı silah gücü kullanmayacağını, Türkiye'yle bir savaşa girmek istemediğini ilan etti. Kaldı ki aynı şeyi PKK da söyleyebilseydi bugün muhtemelen ABD'nin terörist listesinde olmayacaktı. YPG'nin ,yani Suriyeli Kürtler ya da diğer gruplar IŞİD'le mücadelede ABD ile birlikte çalışmak istedikleri sürece ABD onlarla çalışmaya devam edecektir. Sanırım Türk hükümeti de gönüllü olmamakla birlikte, bunu kabul edecektir. Zira Türkiye kendisine karşı yeni bir silahlı güç istemeyecektir. Bunu biz de istemiyoruz. Türkiye, YPG'nin Suriye'de bir Kürt devleti kurmasını istemez, biz de istemiyoruz. Dolayısıyla Türkiye'yle aynı taraftayız."

Francis Ricciardone, Atlantik Council Başkan Yardımcılığı görevinin yanı sıra, kuruluşa bağlı Refik Hariri Ortadoğu Merkezi'nin de direktörlüğünü yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!