AB'den 'demokrasi' ödevi

Güncelleme Tarihi:

ABden demokrasi ödevi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB Komisyonu, genişleme politikasını belirlemek için bugün yaptığı toplantıda aday statüsündeki 13 ülkenin durumunu görüştü. Toplantının ardından düzenlene basın toplantısında AB Komisyon Başkanı Romano Prodi, "Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ne uyum için artık somut adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günther Verheugen de, İlerleme Raporları ile Katılım Ortaklığı Belgesi'ne ilişkin Komisyon'un görüşlerini aktardı. Verheugen, Türkiye'nin İnsan hakları konusunda yeterince ilerleme kaydedemediğini vurgularken, "Ordunun anayasal rolü bizi endişelendiriyor" dedi.

Verheugen Türkiye'nin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Türkiye hala Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirmemiştir. İnsan hakları ve azınlık hakları konusunda yeterince ilerleme sağlanamamıştır. Ordunun anayasal rolü konusu bizde endişe yaratıyor. Kürt azınlığın durumunun iyileştirilmesi yönünde ilerleme sağlanamamıştır. Türkiye Helsinki süreci çerçevesinde bazı olumlu gelişmeler sağlamıştır. En azından Türkiye kamuoyunda bir tartışma başlamıştır, reform süreci hızlanmıştır. Ancak Katılım Ortaklığı Belgesi'nin Türkiye'de nasıl karşılanacağını beklemek gerekir. Ben belgenin olumlu tepki göreceğini sanıyorum. Eğer öyle olursa Türkiye'de demokratikleşme süreci başlayacaktır. Siyasi açıdan baktığımızda Türkiye ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü konusunda adım atmalıdır. İşkence kesinlikle önlenmelidir. İdam cezası kaldırılmalıdır. Ordunun rolü, sivil toplum örgütlenmesi çerçevesine çekilmelidir. Güneydoğu'daki Olağanüstü hal kaldırılmalıdır. Etnik kökene bakılmaksızın herkese her fırsat sağlanmalıdır."

AB'nin Kıbrıs'la ilgisi yok
Türkiye'nin "yol haritası" Kopenhag'dan geçiyor
İlerleme Raporu: Gelişme var ama yavas
Kopenhag Kriterleri nedir ?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!