ABD'de Demokratlar İran'la çatışmaktan kaygılı

Güncelleme Tarihi:

ABDde Demokratlar İranla çatışmaktan kaygılı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2007 07:58

ABD Senatosunun bazı önde gelen isimleri, Başkan George W. Bush'un son günlerde İran'a karşı giderek sertleşen açıklamalar yaptığına işaret ederek, ABD'nin bu ülkeyle bir savaş ortamına doğru ilerlemesi ihtimalinden duydukları kaygıyı dile getirdi.

Haberin Devamı

2008 başkanlık seçimi için Demokrat Partideki iddialı adaylardan siyah senatör Barack Obama, bir oturumda yaptığı konuşmada, "Israrlı diplomatik girişimlerin yapılmadığı ve Amerikan halkının ne olduğunu tam anlamadığı bir ortamda birçoğumuz, İran ile aktif bir çatışmaya doğru sürüklendiğimizden kaygılıyız" dedi.

Obama, Irak'ta yapılan yanlışlıklara işaret ederek Kongrenin geçmişteki hatalara yeniden düşülmemesi için ABD'nin politikaları konusunda Bush yönetiminden açıklık ve şeffaflık talep edeceğini belirtti.

Aynı oturumda yer alan ve Cumhuriyetçi Partili olmasına karşın Başkan Bush'un Irak ve bölge politikalarına karşı çıkan senatör Chuck Hagel da ABD Dışişleri Bakanlığının iki numaralı konumu olan bakan yardımcılığına aday gösterilen John Negroponte'ye, "İran ile bir askeri çatışmaya doğru mu gidildiğini" sordu. Negroponte, Bush yönetiminin standart açıklaması olan Washington'ın diplomasiyi tercih ettiği, ancak diğer seçenekleri gözardı etmediği sözlerini yeniden dile getirdi.

Haberin Devamı

Başka bir oturumda konuşan, Bush'un Yakın Doğu bölgesinden sorumlu Merkez Kuvvetleri Komutanlığına aday gösterdiği Oramiral William Fallon da İran'ın, ABD'nin Orta Doğu'daki nüfuzunu sınırlamaya çalıştığını söyledi. Fallon, ABD'nin, İran'ın bölgede artan askeri kabiliyetlerini yakından izlemesi gerektiğini anlattı.

Başkan Bush, son günlerdeki açıklamalarında, İran'ın Irak'ta yıkıcı faaliyetlere girişmesi durumunda sert bir karşılık göreceği uyarısında bulunmuş ve Irak'taki ABD kuvvetlerine, ülkedeki "İran ajanlarını" öldürme veya yakalama talimatını vermişti. Başkan Yardımcısı Dick Cheney de ABD'nin, Basra Körfezi'ne ikinci bir uçak gemisi göndermeyi kararlaştırarak İran'a sert bir mesaj ilettiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!