ABD’yi sarsan kadın

Güncelleme Tarihi:

ABD’yi sarsan kadın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:16

CIA’in 11 Eylül sonrası şüphelilere işkence uyguladığını ifşa eden raporun açıklanması, 2009’dan beri bu işin peşinde olan bir senatör sayesinde oldu. CIA’in yöntemlerini Cumhuriyetçiler Senato’ya hâkim olmadan önce duyuran o kişi, İstihbarat Komitesi’nin Demokrat Partili Başkanı Dianne Feinstein.

Haberin Devamı

“BU raporu yayınlamak için sadece şimdi değil, ileride de asla doğru bir zaman olmayabilir. Bugün gördüğümüz istikrarsızlık, aylarca ya da yıllarca çözülmeyebilir. Ama bu rapor, süresiz bir zaman için rafa kaldıralamayacak kadar önemli bir rapor.” Salı günü gazetecilere yolladığı yazılı açıklamasında, CIA’in şüphelilere işkence uyguladığını gösteren raporu kamouyuna açıklarken işte böyle diyordu Dianne Feinstein (81). Ve 1992’den beri California Senatörlüğü görevini yürüten Demokrat Partili politikacı, Cumhuriyetçiler Senato’da çoğunluk olup bu raporu sümen altı etmeden önce, CIA’in işkence uygulayan bir kuruluş olduğunu herkesin öğrenmesi için tam 5.5 yıldır sürdürdüğü mücadelenin ardından elindeki son şansı kullanırken kendini böyle savunuyordu. “Rafa kaldırılamayacak kadar önemli” diyerek.

Haberin Devamı

Cesaret gösterdi

Amerika, şimdi dünyayı ayağa kaldıran CIA raporunun arkasındaki isim Feinstein’ı konuşuyor. New York Times gibi liberal gazeteler, kaleme aldıkları başyazılarla “Feinstein ile telefon dinlemeleri gibi ulusal güvenlik konularında her zaman aynı fikirde olmadık ama Californialı Demokrat CIA’ın yasadışı gözaltıları, suiistimal ve işkencelerinin soruşturulmasında kararlılık ve cesaret gösterdi” diyerek kararından dolayı Feinstein’ı alkışlarken, Washington Times gibi muhafazakâr gazeteler ise “Feinstein raporu” dedikleri işkence belgesinin “Cumhuriyetçilere yönelik politik bir hamle” olduğunu savunarak eleştiriyorlar. 500 sayfalık raporda CIA’ın en az 119 şüpheliye, “ileri sorgulama tekniği” diye geçen işkence uyguladığı ortaya çıkmıştı.

Brennan ile atıştı

Beyaz Saray yönetimi, Obama’nın 2009’da başkanlık görevini devralmasının ikinci gününde CIA’in sorgulamalarda işkence uygulamasını yasaklayan bir karar alması dolayısıyla raporun politik sonuçlarından çekinmiyor. Ancak şu anda CIA Direktörü olan John Brennan’ın, işkence yöntemlerinin uygulandığı 2001’den sonraki dönemde CIA Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş olması, Yönetim’i işin içine çekiyor. Brennan, sorgulama tekniklerinin Bin Ladin’in bulunmasında etkili olduğunu savunurken Twitter’dan Feinstein, “Araştırmamız, bu iddianın kesinlikle doğru olmadığını kanıtlıyor” diye mesaj attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!