START anlaşması kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

START anlaşması kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 10:29

ABD Senatosu, Rusya ile nükleer cephaneliklerini azaltmayı öngören yeni START (Nükleer Silahların Azaltılması) anlaşmasını onayladı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın dış politikadaki önceliklerinden biri olan anlaşma, ihtiyaç duyduğu Cumhuriyetçi oyları olarak Senato’da ezici üstünlükle kabul edildi.

 

Yeni START, 26 ret oyuna karşılık 71 oyla kabul edilirken, 13 Cumhuriyetçi Senatör Obama’yı destekledi.Obama, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, 2 Kasım’da yapılan ve Demokratların hezimetiyle sonuçlanan ara seçimlerin ardından Washington’da bir durgunluk beklendiğini ancak bunun yaşanmadığını belirtti. Obama, “Bir ilerleme süreci yaşadık” yorumunu yaptı.

 

Haberin Devamı

Obama, vergi kesintilerinin uzatılmasını kabul ettikten sonra eşcinsellerin orduda sessiz kalmasını zorunlu kılan yasayı da yürürlükten kaldırmıştı. Obama’nın Senato’dan geçirdiği en son yasa da START oldu.

 

Obama, son birkaç hafta içinde kabul edilen yasa ve anlaşmalara değinerek “On yıllardan beri en etkin seçim sonrası dönemi geçiriyoruz” ifadesini kullandı. Yeni START anlaşması ABD ve Rusya’nın konuşlandırabileceği nükleer savaş başlıklarını 1,550’den 700’e indirecek. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, karardan memnuniyetini belirtirken, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Rusya’nın nükleer askeri gücü üzerinde denetim yapılabileceğini belirtti.

 

CNN/Opinion Research tarafından yapılan bir ankete göre, ABD’lilerin yüzde 56’sı Obama’nın Kongre’deki tartışmaları iyi idare edebildiğine inanıyor. Aksini düşünenlerin oranı ise yüzde 41.

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!