ABD Savunma Bakanı'ndan sürpriz ziyaret

Güncelleme Tarihi:

ABD Savunma Bakanından sürpriz ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2011 15:05

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, bugün Afganistan'ın başkenti Kabil'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor. ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini geri çekip, güvenliği Afgan yetkililere devredeceği mesajını bir kez daha iletmek için yola çıkan Panetta'nın gündemindeki bir diğer madde de Washington-İslamabad gerginliği.

Haberin Devamı

ABD'nin Taliban'la savaşını 10 yıldır sürdürdüğü ülkede şiddetin azalmakta olduğunu belirten Panetta, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Dışişleri Bakanı Abdül Rahim Vardak ile görüşecek.

Sürpriz ziyarette masaya yatırılacak konular arasında, Afganistan sınırına yakın bir bölgede görev yapan 24 Pakistanlı askerin, ABD hava saldırısında ölmesiyle iyice gerilen Pakistan-ABD ilişkilerinin de yer alacağı öngörülüyor.

Kabil'e giderken uçakta gazetecilere bir açıklama yapan Panetta, 2011 yılının Afganistan açısından bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

Panetta, "Askeri güçler, oradaki şiddeti azaltabildi. Afganistan'daki anahtar noktaların güvenliği sağlandı. Bu, Afgan ordusu ve polisinin büyük başarısıdır" diye konuştu.

ABD, Afganistan'da bulunan 100 bin askerinden 10 binini bu sene sonu itibarıyla, 23 bin kadarınınsa Ekim 2012'den sonra ülkeyi terk edeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

PANETTA'NIN PROGRAMINDA TÜRKİYE DE VAR

Toplam olarak çekilecek olan 33 bin asker, 2009 yılı sonlarına doğru ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın emriyle, Taliban ve El Kaide ile daha etkin mücadele edilmesi ve savaşın bir an önce sonlandırılması için Afganistan'a gönderilmişti. 

NATO güçlerinin 2014 yılında Afganistan'dan tamamen çıkması öngörülüyor. 

Afganistan ziyareti iki gün sürecek olan Panetta, ülkedeki ABD güçleri komutanı John Allen, ABD askerleri ve büyükelçilik görevlileriyle de bir araya gelecek.

Kabil'den önce kısa bir süre Cibuti'de bulunan Panetta, daha sonra Irak, Libya ve Türkiye'de de temaslarda bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!