ABD: Hodorkovksy davası adaletin çiğnenmesidir

Güncelleme Tarihi:

ABD: Hodorkovksy davası adaletin çiğnenmesidir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2011 00:00

ABD, eski petrol milyarderi ve işadamı Mikail Hodorkovsky’nin altı yıl ek hapis cezasına çarptırılmasını adaletin çiğnenmedi olarak belirtti.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
Haberin Devamı

 

 Üst düzey ABD’li bir yetkili, yaptığı açıklamada, Hodorkovksy davasının Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) girişini zorlaştırabileceğini belirtti.

 

Öte yandan, analistler Hodorkovsky ve iş ortağının aldığı cezaya rağmen, Beyaz Saray’ın Moskova ile stratejik ve güvenlik alanlarından beraber çalışmayı devam ettireceğini belirtti. Hodorkovsky’nin zimmetine para geçirme ve kara para aklama suçlarından 2017’ye kadar hapiste kalması kararıyla sonlanan davanın, Rusya’nın adalet sistemini sınadığı belirtiliyor.

 

Başbakan Vladimir Putin’in geçmişten bu yana politik rakiplerinden olan Hodorkovsky’nin annesi, mahkeme kararını açıklayan yargıcın siyasetin baskısı altında olduğunu ve kendi elleriyle “okuduğu saçma sapan kararı yazmış olamayacağını” söyledi.

Haberin Devamı

 

Hodorkovsky ise avukatı aracılığıyla okunan açıklamasında Putin’e, “Hükümet yetkililerinden seni koruması için mahkemelere güvenemezsin” dedi. Hodorkovsky davası, Rusya’da hukukun üstünlüğünün güçlendirileceği sözü veren Devlet Başkanı Dimitir Medvedev’in de göreve geldiğinden bu yana ne kadar az şeyi değiştirebildiğini gösterdi.

 

20 ay süren davanın ardından, 2003’ten beri hapiste bulunan petrol şirketinin eski patronu Hodorkovsky’nin cezası 14 yıla çıkarıldı. Avukatları ise temyize gideceklerini belirtti.

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!