ABD, Güney Kore’ye gelişmiş füze savar savunma sistemi yerleştiriyor

Güncelleme Tarihi:

ABD, Güney Kore’ye gelişmiş füze savar savunma sistemi yerleştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 08:04

Beyaz Saray, Kuzey Kore’nin balistik füzelerine karşı Güney Kore’ye gelişmiş füze savar savunma sistemi yerleştirmek için düğmeye bastı.  

Haberin Devamı

Kuzey Kore’nin fırlattığı balistik füzelerin, ABD’nin Japonya’da bulunan üslerini vurmaya yönelik denemeler olduğu iddialarıyla birlikte, Washington da harekete geçti. ABD, Güney Kore'ye gelişmiş füze savar savunma sistemi kurma kararı aldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, gazetecilere konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerinde bulunduğuna dikkat çekerek, Güney Kore’nin bu tehditlere karşı kendisini koruması gerektiğini belirtti.

Kuzey Kore’nin füze denemelerini “provakatif” şeklinde tanımlayan Spicer, "Trump yönetimi Kuzey Kore’nin balistik füze tehditlerine karşılık Güney Kore’ye THAAD (Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunması) sistemi yerleştirerek gerekli önlemleri alıyor" dedi.

Güney Koreli yetkililer, sistemin kurulması için gerekli füze rampası ve diğer ekipmanın ABD'den Güney Kore'ye ulaştığını açıkladı.

Haberin Devamı

ABD, Güney Kore’ye gelişmiş füze savar savunma sistemi yerleştiriyor

Kuzey Kore'nin dün yerel saatle 07.36'da ülkenin kuzeybatısından dört balistik füze fırlattığı bildirilmişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'ye bazı yaptırımlar uyguluyor. Konsey, Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetleri nedeniyle füze denemesi yapmasını yasaklamıştı.

KUZEY KORE 'HEDEFİ' DOĞRULADI
Kuzey Kore, dün yaptığı balistik füze denemelerinin, Japonya'daki ABD üslerine yönelik saldırı kabiliyetini geliştirmeyi amaçladığını bildirdi.

Kuzey Kore'nin resmi KCNA ajansında yayımlanan haberde, "Füze denemeleri, Japonya'daki saldırgan emperyalist ABD üslerine karşı yapılmıştır" ifadesine yer verildi.

Haberde, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un orduya, kendini "muteber nükleer güç" olarak hazırlaması talimatı verdiği de belirtildi.

ABD, Güney Kore’ye gelişmiş füze savar savunma sistemi yerleştiriyor

KUZEY KORE'DEN "NÜKLEER SAVAŞ" UYARISI
Kuzey Kore ise ABD ve Güney Kore'nin yürüttüğü ortak askeri tatbikatlar nedeniyle bölgede "nükleer savaşın eşiğine gelindiği" uyarısı yaptı.

Kuzey Kore'nin BM Daimi Temsilcisi Ja Song Nam, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) gönderdiği mektupta, ABD'nin 1 Mart'tan bu yana Güney Kore ile yürüttüğü ortak tatbikatlarda, nükleer uçak gemileri, denizaltılar ve bombardıman uçakları ile hayalet uçaklar kullandığını belirtti.

Haberin Devamı

Kore Yarımadası'nda "nükleer savaşın eşiğine gelindiği" ve ABD ile Güney Kore'nin yürüttüğü ortak askeri tatbikatların Kore Yarımadası ve kuzeydoğu Asya'yı "nükleer felakete" sürükleyebileceği uyarısında bulunan Ja, ABD'nin ortak askeri tatbikatlarının BM Güvenlik Konseyinde görüşülmesi çağrısında bulundu.

Ja, Kuzey Kore'nin talebinin geçmişte olduğu gibi reddedilmesi durumunda, BMGK'nin ABD'nin "siyasi aracı" olduğunun bir kez daha kanıtlanacağını savundu.

Haberin Devamı

YOĞUN TELEFON TRAFİĞİ
ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin füze denemeleri hakkında Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Güney Kore Devlet Başkanı'na vekalet eden Hwang Kyo-Ahn ile telefonla görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada “Başkan Trump, Kuzey Kore’den gelen ciddi tehdide karşı ABD’nin Japonya ve Güney Kore’ye olan güçlü desteğine vurgu yaptı” ifadesi kullanıldı.

Trump'ın iki lidere, Kuzey Kore’nin balistik füzelerine karşı Pyongyang yönetimini caydırmak ve Japonya ile Güney Kore’yi savunmak için ABD’nin tüm askeri gücünü seferber etme sözü verdiği belirtilen açıklamada, ABD Başkanı'nın, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'un yönetimine “provokatif ve tehditkar eylemlerinin ağır sonuçları olacağını göstermek için” üçlü iş birliğinin önemini vurguladığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Gün içerisinde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Pentagon sözcüsü Jeff Davis, Pyongyang yönetiminin birçok orta ölçekli füze fırlattığını ve bunlardan dördünün Japon Denizi’nde Japonya Münhasır Ekonomik Bölge kıta sahanlığına düştüğünü söyledi. Davis füzelerin Kuzey Kore’nin kuzeybatısından fırlatıldığını ve Japon Denizi'nde yaklaşık bin kilometre yol kat ettiğini aktardı.

Trump’tan hemen önce ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de Japon mevkidaşı Totoma Inada ile görüşmüştü.

BM'DEN KINAMA
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini kınadı. BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu tür eylemler BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ediyor ve bölgesel barış ve istikrara zarar veriyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerini kınayan Guterres, bu ülkenin yönetimine daha fazla provokasyondan kaçınması ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Öte yandan, Kuzey Kore'nin dört balistik füze denemesinin ardından ABD ve Japonya da BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplanma çağrısı yaptı.

TÜRKİYE DE KINADI
Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kore'nin balistik füze fırlatmasını şiddetle kınadı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin balistik füze fırlatmasının şiddetle kınandığı belirtilirken, bu ülkenin söz konusu fırlatmalarla, sonuncusu Kasım 2016'da kabul edilen 2321 sayılı karar olmak üzere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yeniden açıkça ihlal edildiği vurgulandı.

Açıklamada, "Kuzey Kore, gerek bölgesel gerek uluslararası güvenlik ve istikrarı tehdit eden balistik füze denemelerine ve diğer faaliyetlerine son vermeli ve ilgili BMGK kararları çerçevesindeki yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmelidir. Kuzey Kore'ye kendisine ve uluslararası topluma faydası olmayan ve bölgedeki barış ve güvenlik ortamına zarar veren çatışmacı davranışlara son vermesi için yeniden çağrıda bulunuyoruz" ifadesi kullanıldı.

ÇİN’DEN GÖZDAĞI
Çin, ABD'nin Güney Kore'de konuşlandırmayı planladığı füze sistemine karşı olduklarını belirterek, "ulusal güvenlikleri için tedbir alacaklarını ve meydana gelecek tüm sonuçlardan ABD ve Güney Kore'nin sorumlu olacağını" açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin'de düzenlediği günlük olağan basın toplantısında, THAAD meselesindeki tutumlarının "kesin ve net" olduğunu dile getirdi.

Washington ve Seul yönetimlerinin Güney Kore'de THAAD konuşlandırmasına "kesinlikle karşı olduklarının" altını çizen Gıng, "Ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumak için gerekli tedbirleri alacağız ve bundan sonra doğacak tüm sonuçlardan ABD ve Güney Kore sorumlu olacaktır" diye konuştu.

Sözcü Gıng, ilgili taraflara "söz konusu konuşlandırma sürecini derhal durdurarak yanlış olan bu yolda daha fazla ileriye gitmemeleri" çağrısını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!