ABD Ankara'ya nihayet büyükelçi atadı

Güncelleme Tarihi:

ABD Ankaraya nihayet büyükelçi atadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 01:05

ABD Başkanı Barack Obama, Senato'yu by-pass ederek, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dört kilit ülkeye doğrudan büyükelçi ataması yaptı. Böylece, Ankara 6 ay sonra ABD Büyükelçisi'ne kavuşurken, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın 2011 dileği de gerçekleşmiş oldu.

 
 
 
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın aylardır atanma kararları Senato'da bekleyen Francis Ricciardone'yi Ankara'ya, Matt Bryza'yı da Azerbaycan'a atadığı bildirildi. Â
 
Ricciardone'nin Ankara'ya atanması uzunca bir süredir Yahudi lobileri tarafından engelleniyordu. Avrasya diplomasisi konusunda oldukça deneyimli olan Bryza da eşi Türk olduğu için Ermeni lobilerinin karşı çıkması nedeniyle Senato'dan onay alamıyordu.
 
Obama'nın doÄŸrudan atama yaptığı diÄŸer iki ülke ise Suriye ve Çek Cumhuriyeti oldu.Â
 
ABD'de büyükelçi atamaları, BaÅŸkan'ın aday göstermesi ve bu isimlerin Senato tarafından onaylanması ile yapılabiliyor.Â
 
Ancak Senato çalışmalarına ara verdiğinde Başkan doğrudan büyükelçi ataması yapabiliyor. ABD'de 2 Kasım'da yapılan seçimlerin ardından Kongre, geçen hafta Ocak'a kadar çalışmalarına ara verdi.
 
ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, 27 Haziran'da Bağdat Büyükelçiliği’ne atandı. Jeffrey'nin Ankara'daki görev süresi 31 Temmuz'da doldu.
 
Obama da Jeffrey'nin yerine Ricciardone'yi aday gösterdi. Ancak Senato'da başta Yahudi lobisi olmak üzere Washington'daki etkin bazı siyasi gruplar Ricciardone'nin görev yaptığı ülkelerde hükümetlere fazla yakın durduğu gerekçesiyle Ankara'ya atanmasına engel oluyordu.
 
HÜRRİYET GEÇTİĞİMİZ HAFTA DUYURMUŞTU
 
Böylelikle, Obama'nın yaptığı bu doğrudan atamayla, 6 ay sonra ABD Ankara büyükelçisine kavuşmuş oldu.
 
Daha önce görevde bulunduğu yerlerde yaptıklarıyla James Bond’a benzetilen Ricciardone’nin gelecek hafta Ankara’da olması bekleniyor.

Normalde Senato bypass edildiği için tercih edilmeyen mola ataması sonucu Ricciardone, Ankara’da, bir sonraki Senato molasına kadar görev yapacak. Bu da bir yıl olacak. Ancak bu süre zarfında, Senato’dan onay alması da yine mümkün.
 
Hürriyet, Ricciardone için mola ataması beklendiğini geçen hafta duyurmuştu.
 
TÜRKİYE'DEKİ ÜÇÜNCÜ GÖREVİ
 
Beyaz Saray'dan Ricciardone'nin atamasıyla ilgili yapılan açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığı kariyer diplomatlarından olan Francis J. Ricciardone, Jr., son olarak ABD’nin Kabil Büyükelçiliği Başmüsteşarı ve Maslahatgüzarı olarak görev yapmıştır.  2008 yılına kadar Mısır Büyükelçisi olan Ricciardone, Filipin ve Palau’da da büyükelçilik yapmıştır. Büyükelçi Ricciardone kariyerine Ankara ve Adana’da başlamıştır. Türkiye’de iki defa daha görev yapan Ricciardone bunların ilkinde İncirlik Hava Üssü’nde ‘Huzur Harekatı’nın (Operation Provide Comfort) Amerikalı ve Türk komutanlarına siyasi danışmanlık yapmış, diğerinde ise Ankara Büyükelçiliği’nin Başmüsteşarı ve Maslahatgüzarı görevini üstlenmiştir. 2004 yılında ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin kuruluş hazırlıklarını yöneten Ricciardone, 11 Eylül saldırıları sebebiyle ABD Dışişleri Bakanlığı’nda oluşturulan Görev Gücü’nü sevk ve idare etmiştir. 1999-2001 yılları arasında Irak’ın geçiş döneminde Dışişleri Bakanı Albright’ın Irak özel temsilcisi olarak görev yapmıştır. Büyükelçi Ricciardone 1973 yılında Dartmouth College’dan iftiharla mezun olmuştur" ifadesi yer aldı.
 
TAN'IN DİLEĞİ GERÇEKLEŞTİ
 
Ricciardone'nin atamasıyla Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın 2011 dileği de gerçekleşmiş oldu.
 
Büyükelçi Tan, geçtiğimiz gün sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan 2011 için en büyük dileğini açıklamıştı. Toplam 7 dilekte bulunan Tan, ilk sıraya ABD'nin Ankara'ya büyükelçi atamasını koymuştu.
 
‘ENİŞTE’ DE BAKÜ'YE ATANDI
 
Obama, dün Ricciardone’nin dışında, Senato’da veto gördükleri için onaylanmayan diğer büyükelçi atamalarını da mola atamasıyla sonuçlandırdı. Böylece Ermeni diasporasının hedefi haline gelen Azerbaycan Büyükelçisi Matthew J. Bryza, Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Norman L. Eisen ve Suriye Büyükelçisi Robert Stephen Ford’un da atamaları da tamamlanmış oldu. Bu atamalar arasında en büyük sürpriz, Demokrat Partililer tarafından engellendiği için Demokrat Partili Başkan Obama tarafından mola atamasına sokulmayacağı düşünülen Bryza’nın durumuydu. Bryza ve Türk araştırmacı Zeyno Baran çifti, atamanın artık gerçekleşmeyeceğini düşünerek, Temmuz’da doğan çocukları Maya için Washington’daki evlerinde çocuk odası dahi hazırlamışlardı.
 
Ford'un atama sürecinin tamamlanmasıyla, ABD yaklaşık 6 yıl sonra Şam'a büyükelçi atamış oldu. ABD, Suriye tarafından öldürüldüğü iddia edilen Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin ölümünden sonra Şam büyükelçisini geri çekmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!