AB Türkiye konusunda cesur değil

Güncelleme Tarihi:

AB Türkiye konusunda cesur değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2006 11:06

İngiliz basını, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi öncesi ve sırasında Türkiye'ye karşı hangi ülkenin nasıl bir tutum takındığı konusuna geniş yer ayırdı. Financial Times gazetesi, Avrupa'nın Türkiye konusunda cesur davranmadığını yazdı.

Haberin Devamı

Financial Times: Gazete, Fransa devlet başkanlığına aday olan Nicolas Sarkozy’nin, Türkiye’nin üyeliğine muhalif olmasının diğer merkez-sağ liderler arasında da yaygın hale geldiğini iddia ettiğini ve bunun Ankara’nın üyelik umutlarıyla ilgili belirsizliği daha da artırdığını yazdı.
 
Gazete, aralarında İngiltere, İtalya, İspanya, İsveç ve Danimarka’nın da bulunduğu genişleme yanlısı ülkelerin, kapıların Türkiye ve diğer Balkan ülkelerine açık tutulması konusunda ısrar ettiklerine dikkat çekti.
 
Türkiye - AB = ABD - Irak
 
Financial Times gazetesi, 'Türkiye’yi kaybetmek Batı için yeni bir stratejik yenilgi olacak' başlıklı yazısında ise ABD’nin Irak’taki başarısızlığının bir benzerinin de Avrupa’nın Türkiye konusunda cesur davranamadığı için yaşandığını yazdı.
 
Hergün Bağdat sokaklarındaki kanlı görüntüler göz önüne alındığında Irak’ın korkunç bir drama dönüştüğünü anımsatan gazete, AB’yi ise Brüksel’de kapalı kapılar ardında Avrupa söylemini ikiyüzlü bir söylem haline getirmenin kumpaslarını yapmakla suçladı.
 
Yazıda bunun uzun vadedeki sonuçlarının iç açıcı olmayacağı da belirtilerek, "Bu Batı için her anlamda Irak savaşı kadar büyük bir stratejik yenilgi olacaktır"  uyarısında bulunuldu.
 
Türkiye'nin dışlanması halinde, İslam dünyasıyla Batı arasındaki uçurumun daha da açılacağına dikkat çeken gazete, "ABD dünyayı güç kullanarak değiştireceğini sanıyor, Avrupa ise görmezlikten gelerek. Her ikisi de yanlış yapıyor. Eğer Türkiye kaybedilirse Avrupa’nın suçu ABD'nın günahlarıyla yan yana duracak" ifadesini kullandı.
 
The Guardian: Gazete, AB'nin sonunda yeni üyeleri sindirebilecek bir hızda büyümeyi  tartışmaya başladığını ve masaya sindirme kapasitesini güçlendirmek için bazı önlemlerin alınması konusunun getirildiğini yazdı.
 
Türkiye’nin limanlarını Kıbrıslı Rumlara açmadığı için cezalandırılmasından birkaç gün sonra görüşülen bu değişikliklerin genişleme konusunda temkinli olan bazı politikacılar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten gazete, Nicolas Sarkozy'nin "Avrupa Komisyonu'nun liderler tarafından benimsenecek olan tavsiye kararını memnuniyetle karşıladım. Sonunda Türkiye'ye karşı katı bir tutum takınacağız" şeklindeki sözlerine yer verdi.
 
Gazete, bir Alman diplomata dayanarak Sarkozy'nin Brüksel'deki bir toplantıda mayıs ayında devlet başkanlığına seçilmesi halinde Türkiye'nin üyeliğini veto edeceğine dair işaretler verdiğini de yazdı.
 
The Times: AB'nin Türkiye konusunda gerekenden daha sert davrandığını yazan gazete, AB'nin '2004 yılında Kıbrıs'ı üye yaparak bu çıkmaz duruma kendisinin yaptığı katkıyı unutup müzakereleri durdurma noktasına getirdiğini' belirtti.
 
Müzakereler sekiz başlıkta askıya alındı
 
Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakerelerin hızını kesti. 11 Aralık'ta AB dışişleri bakanları, AB Komisyonu'nun tavsiye kararını kabul etti. 14-15 Aralık'ta yapılan AB liderler zirvesinde de 'Türkiye ile müzakerelerin sekiz başlıkta askıya alınması' kararı aynen benimsendi.
 
Buna göre, Türkiye ile müzakereler sekiz başlıkta askıya alınacak. Açılacak diğer başlıklar ise, Türkiye limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmadığı sürece kapanmayacak.
 
AB, KKTC'ye uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunu ise ocak ayında gündemine alacak. İzolasyonların kaldırılması için atılacak adımlar konusunda, ocak ayında dönem başkanı olacak Almanya inisiyatif alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!