8 dakika 45 saniye taciz

Güncelleme Tarihi:

8 dakika 45 saniye taciz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 00:08

RUS savaş uçaklarının Türkiye hava sahasını iki kez ihlal etmesinden sonra Türkiye-Suriye sınırında artan tansiyon hız kesmedi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı dün yaptığı açıklamada, sınır boyunca devriye uçan Türk F-16’larına Suriye tarafından radar kilitleme ile tacizin devam ettiğini duyurdu. Açıklamaya göre, önceki gün hudut hattında uçuş yapan sekiz Türk F-16 savaş uçağı havadan ve karadan toplam 8 dakika 45 saniye taciz edildi. Milliyeti tespit edilemeyen bir MİG-29 uçağı Türk jetlerine 4 dakika 30 saniye süreyle radar kilitledi. Rusya daha önce yaptığı açıklamalarda Suriye’ye MİG tipi uçak götürmediğini duyurmuştu. MİG’lerdeki radar sisteminin son derece güçlü olduğunu belirten bir yetkili, “Taciz için sınırın 1-2 kilometre yanına gelmesi gerekmez. Çok daha uzaktan da radar kilitlemesi yapılabilir” dedi. 4 Ekim’de de bir MİG-29 iki Türk F-16’sını 5 dakika 40 saniye taciz etmişti. Türk jetlerine karadan radar kilitlemesini ise Suriye ordusunun elinde bulunan Rus yapımı hava savunma füzesi SA gerçekleştirdi. Karadan havaya SA füzesinin tacizi ise 4 dakika 15 saniye sürdü.

Haberin Devamı

‘Rusya, Suriye’de hava kalkanı kuruyor’

Rusya’nın Suriye’de ‘uçuşa yasak bölge’ oluşturacak adımlar attığı yönünde işaretler geldi. Daha önce Rus Interfaks ajansına konuşan adı verilmeyen bir savunma bakanlığı yetkilisi, Rus askeri üssü bulunan Tartus Limanı’nı ve Lazkiye’deki hava üssünü korumak için ‘hava savunma şemsiyesi’ kuracaklarını söylemiş ve deniz istikametinden gelecek tehditlere karşı Moskova adlı kruvazörü Suriye’de görevlendirdiklerini açıklamıştı. İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka File sitesi, S-300 füzeleri olan bu savaş gemisinin varlığının, fiili olarak, Suriye’nin, Türkiye’nin güneyi ve İsrail’in kuzeyinde kalan bölgelerinde ‘uçuşa yasak bölge’ oluşturduğunu iddia etti. Ancak bilindiği kadarıyla S-300’ler gemilere değil, karaya konuşlandırılabiliyor. ABD istihbaratına göre Lazkiye üssüne getirilen silahlar arasında terörle savaşta kullanılamayacak “Tor” ve “Buk” orta menzilli füze sistemleri de bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!