7'ye 8, makul

Güncelleme Tarihi:

7ye 8, makul
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

CHP, DSP ve kendilerine 7'şer, ANAP'a ise 8 bakanlık verilmesi halinde yeni hükümet için ikna olabilecekleri mesajını verdi. CHP ayrıca, Güneş Taner, Eyüp Aşık, Yaşar Topçu ve Mustafa Taşar'ın yeni hükümete girmemesini istedi. ANAP ise CHP'nin isteklerini kabul edilebilir nitelikte buldu.

CHP lideri Deniz Baykal'ın bir kurmayı, ‘‘Yalım Erez CHP ve DSP'ye 7'şer, ANAP'a 8 bakanlık verirse ikna olabiliriz’’ diyerek, yeni hükümet konusunda esnek bir tavır sergiledi. Aynı kurmay, eski hükümetin devamı olmasın koşulunun yerine gelmesi için de ANAP'lı 4 ya da beş bakanın yeni hükümette yer almamasının yeterli olabileceğini söyledi. Baykal'ın kurmayı, hakkında soruşturma önergesi verilmiş, gensoruya muhatap olmuş, yolsuzluk iddiaları ve partizanlığıyla ön plana çıkmış ANAP'lıların yeni hükmete girmemesi halinde CHP'nin itiraz edeceği bir şey kalmayacağını söyledi. Baykal'ın kurmayı bu isimlerin kimler olabileceği sorusu üzerine, ‘‘Güneş Taner, Eyüp Aşık, Yaşar Topçu ve Mustafa Taşar’’ yanıtını verdi.

ANAP: KABUL EDİLEBİLİR

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın kurmayları ise Yalım Erez'in önünde iki seçenek olduğunu belirtiyorlar. Buna göre Erez önce CHP'yi içine alan hükümet modeli için öneriler geliştirecek. CHP'ye eşite yakın bakanlık verilecek, ancak ANAP ve DSP farkı koruyacak. Ancak ANAP, CHP'ye verilecek bakan sayısından çok kendilerine düşecek bakanlıkların ağırlığını önemsiyor. ANAP'lılar bu kapsamda CHP'ye 7, kendilerine ise 9 bakanlık verilmesinin makul olabileceğini söylüyor. ANAP kurmayları ayrıca eski kabinedeki bazı bakanların değiştirilmesine de karşı olmadıklarını açıkladılar. Başarılı bakanlara yeniden görev verilmesi kaydıyla CHP'nin bu önerisinin de gerçekleştirilebileceğine inanıyorlar. Böylece Erez, ANAP, DSP, CHP ve DTP ile hükümet kurarak Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacak. ANAP kurmaylarına göre CHP'nin ikna edilememesi durumunda bir hükümet formülü daha bulunuyor. Erez bu durumda FP'yi ikna etmeye çalışacak. CHP'ye öngörülen bakanlıklar bu kez FP'ye teklif edilecek. Ya da FP'nin hükümete dışardan destek vermesi sağlanacak. Bunun karşılığı olarak da FP'nin Meclis'ten çıkmasını istediği bazı yasalara hükümet destek verecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!