7 ayda yüzde 55 zam doğru ve meşru değil

Güncelleme Tarihi:

7 ayda yüzde 55 zam doğru ve meşru değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2008 00:00

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, ekmekte fiyat düzenlemesine ilişkin uygulamanın tamamen değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Ekmeğin fiyatı belirlenirken karar mekanizmalarında mutlaka tüketiciler ve üreticilerin de yer alması gerekir" dedi.

Yetkin, Ankara Fırıncılar Odası tarafından Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Birliğinin onayıyla 10 Ekim 2007 tarihinde Ankara’da satılan ekmeğin gramajının 200 gramdan 150 grama ve fiyatının da 25 Yeni Kuruştan 30 Yeni Kuruşa çıkarılmasına karar verildiğini belirtti.

MAHKEMEYE BAŞVURDUK:

Gramajın indirilmesi ve fiyat artışı ile toplam zam miktarının yüzde 30’u bulduğunu ifade eden Yetkin, Türkiye Ziraatçılar Derneği olarak, yapılan bu zammı "doğru ve meşru" bulmadıkları için Ankara 14. İdare Mahkemesine başvurduklarını söyledi. Yetkin, sonuçlanan davada mahkemenin "görevsizlik" kararı aldığını ve davanın adli yargıda görülmesine karar verildiğini belirtti. Bu süreç yaşanırken, Ankara Ticaret Odası ile Ankara Fırıncılar Odasının Mayıs ayı sonuna kadar Ankara’da ekmek zammı yapılmayacağı yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çeken Yetkin, bunun da Haziran ayında zam yapılacağının deklare edilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

BİZİ DE DİNLEYİN

Yetkin, Ankara’da yapılan ekmek zammı yanlışının tüm iller için de geçerli olduğunu ifade ederek, "Ekmek zammının yapılmasına ilişkin uygulama tamamen değiştirilmelidir" dedi. Ekmeğin fiyatı belirlenirken, karar mekanizmalarında mutlaka tüketicilerin ve üreticilerin yer alması gerektiğini işaret eden Yetkin, "Ekmek stratejik bir üründür" diye konuştu.

Kabul edemeyiz

Ankara Fırıncılar Odasının da Haziran ayında yüzde 25 zam yapılacağını duyurduğunu belirten Yetkin, şunları kaydetti: "Böyle bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değildir. Bu olsa olsa vatandaşla alay etme anlamına gelir. 7 ay 20 günde ekmeğe yüzde 55 zam yapılmasını hiç kimse doğru ve haklı görmez. Ankara Fırıncılar Odası ilk olarak üyelerinin sorunlarına eğilmelidir. En başta merdivenaltı, kayıtdışı ekmek üreten işyerleri ile mücadele etmek gerekiyor. Ekmek verip de parasını alamayan fırınlar var. Ekmek satışı için bayi kar payı konusunda çözüm bekleyen sorunlar bulunuyor. Bütün bu sorunların çözümü için uğraşılması gerekirken, sadece buğday ve un fiyatları arttığında zam yapmak alışkanlığından vazgeçilmelidir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!