55 dakikalık inceleme

Güncelleme Tarihi:

55 dakikalık inceleme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 21:42

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili olay yeri incelemesi, vurulduğu yere giden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz başkanlığındaki inceleme heyetine sürekli ateş açılması ve bombalı saldırı nedeniyle yine yapılamadı. Sabah saat 06.15’te bölgeye giden keşif, olay yeri ve kriminal inceleme heyeti, ancak 55 dakika çalışabildi. İçişleri Bakanlığı’nca görevlendirilen müfettişler ise saldırıda bir ihmalin olup olmadığını soruşturuyor.

Haberin Devamı

55 dakikalık inceleme

3’ÜNCÜ GÜNÜNDE DE YAPILAMADI

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin başının arkasından vurularak öldürüldüğü, 2 polisin şehit olduğu, bir polisin de yaralandığı Sur ilçesindeki saldırıyla ilgili olay yeri ve kriminal inceleme, 3’üncü gününde de tamamlanamadı. Daha önce bölgeye 2 kez giden Cumhuriyet savcıları, Diyarbakır Barosu avukatları ile olay yeri ve kriminal inceleme polisine ateş açıldığı için Elçi’nin vurulduğu noktada kriminal inceleme ve keşif sağlıklı yapılamadı. Tahir Elçi’nin vurulduğu Yenikapı Sokak’a, Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz, Başsavcıvekili Gürkan Kütük, savcılar, olay yeri inceleme ekipleri ve Diyarbakır Barosu temsilcilerinden oluşan heyet, 3’üncü kez gitti. 

Haberin Devamı

55 dakikalık inceleme

İNCELEME HEYETİNE ATEŞ AÇILDI

Saat 06.15’te bölgeye giden ekip, saldırı yerinde kriminal numaralandırma yaparak çalışmalarına başladı. Heyet incelemesinin sürdüğü sırada saat 06.50’de terör örgütü PKK üyelerinin açtıkları hendeklerin bulunduğu bölgeden Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare bölgesine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle kısa süreli çatışma çıktı. Heyeti koruyan zırhlı araca yönelik bombalı saldırı üzerine, inceleme heyeti saat 07.10’da çalışmalarını tamamlayamadan bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

İHMAL SORUŞTURMASI

Adli soruşturmanın yanı sıra İçişleri Bakanlığı’nca görevlendirilen 2 mülkiye başmüfettişi ile 2 polis başmüfetişinin çalışmaları da devam ediyor. Saldırı sırasında bölgede bulunan ve çatışmaya giren polislerin ifadesine başvuran müfettişler, ‘Olayda ihmal var mı?’ sorusunun cevabını arıyor. Müfettişler, sorumlu emniyet müdürü ve amirleri de soruşturmaya dahil ederek bilgilerine başvurdu. Takipte olan ve eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen PKK’lı Mahsun Gürkan ile ilgili, Elçi’nin öldürüldüğü günün sabahında tüm birimlerin uyarıldığı, terör örgütü üyesinin taksi ile Sur bölgesine geçiş yapacağının değerlendirildiği bilgisinin paylaşıldığı ortaya çıktı. 

Haberin Devamı

KİMLİK KONTROLÜ İÇİN DURDURMUŞLAR

Uyarı üzerine Sur bölgesi girişinde içinde müşterisi olan tüm taksilerin takip edildiği, durdurulup kimlik kontrolü yapıldığı, saldırganların içinde bulunduğu taksinin de kimlik kontrolü amaçlı durdurulmak istendiği belirlendi. Yapılan bu uygulama nedeniyle TEM polisinin, içinde saldırganların olduğu taksiye hiçbir önlem almadan yöneldikleri, bu noktada da ihmal gösterdikleri de ifade edildi.

VATANDAŞ SORUŞTURMADA

Olay yeri inceleme heyeti, saldırılar nedeniyle bölgeden ayrılırken, saat 07.00’de Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasının ardından Elçi’nin vurulduğu bölgeye çok sayıda vatandaş girerken, kriminal inceleme için oluşturulan numaraların bulunduğu bölgede gezdikleri dikkat çekti. İnceleme tamamlanmadan bölgeye giren vatandaşlar, bölgede çok sayıdaki boş kovanları topladı. Elçi’nin ölümüne neden olan kurşunun kimin silahından çıktığının belirlenmesi için büyük önem taşıyan mermi çekirdeği ise henüz bulunamadı. Bölgede sık sık soruşturma heyetine yönelik ateş açılması nedeniyle de çevredeki işyerlerinin güvenlik kamera görüntülerinin de sağlıklı toplanamadığı belirlendi.

Haberin Devamı

BAŞSAVCILIK: UZAKLAŞMAK ZORUNDA KALINDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz,  soruşturmanın hiçbir eksik nokta kalmayacak şekilde ve büyük bir şeffaflıkla sürdürüleceğini söyledi. Başsavcı Solmaz tek bir şüpheye mahal verilmeyecek şekilde soruşturma yürüttüklerini vurguladı. Başsavcılığın açıklamasında, “Saat 07.10 sıralarında heyetimizin bulunduğu yere çok yakın bir mesafede zırhlı kobra aracının yakınına atılan patlayıcının infilak etmesi üzerine olay yerinden uzaklaşmak zorunda kalınmıştır” denildi. 

43 PARÇA DELİL ALINABİLDİ

İnceleme heyetinin hazırladığı rapora göre, Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu sokak girişinden minareye kadar olan kısımda tespit edilen 83 parça delilden 43'ü toplanabildi. Deliller arasında boş kovanlar, mermi çekirdeği parçaları ve metal parçaları olduğu kaydedildi. PKK'lı Mahsun Gürkan'ın arkasından koşarak sokağa giren ve elindeki tabancasını ateş eden polise fırlatan teröristin Glock marka tabancasının tutukluk yaptığı ortaya çıktı. Tahir Elçi'nin cesedinin yanında bulunan tabancanın incelenmesi sonucu, aynı silahla olay günü şehit polis Ahmet Çiftaslan'a 3 el, kaçarken takip eden polislere 2 el ateş edildiği, 6'ncı merminin şarjöre ters takılması nedeniyle tutukluk yaptığı, teröristin bu nedenle tabancayı polise fırlatıldığı bildirildi. (DHA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!