GeriSeyahat 51 bölge yabancılara kapatıldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
51 bölge yabancılara kapatıldı

51 bölge yabancılara kapatıldı

Van Valiliği Kültür ile Turizm İl Müdürlüğü, il sınırlarında 51 bölgeyi 2008 yılı sonuna kadar yabancı uyruklu kişilere kapattı. Özellikle turistlerin rağbet gösterdiği bölgelerin turizme kapatılmasına gerekçe gösterilmedi.

Vanlı turizmciler yasağa tepki gösterdi. Yasaklamanın bölge turizmini baltalayacağını belirten Ayanis Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, il merkezindeki dağların da yasaklanmasını anlamsız olduğunu ve bunun turist sayısında azalmaya neden olacağını belirtti.

Yasak, yabancı uyrukluların sportif, turistik, gezi faaliyetleriyle birlikte araştırma ve arkeolojik kazı faaliyetlerini de kapsıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İzzet Kütükoğlu tarafından otel ve turizm seyahat acentelerine gönderilen yazıda, ikinci derece kara askeri yasak bölgeler statüsünde bulunan Tendürek Dağı’nda ise "Askeri Yasak Bölgeler Kanunu ile Yönetmeliği Esasları"nın uygulandığı ve belirtilen alanlar dışındaki bölge ve dağların yasak kapsamı dışında tutulduğu belirtildi.

Turizmci Abdullah Tunçdemir, güvenliğin olmadığı dağ ve bölgelerin yasaklanmasını normal karşıladıklarını ancak, şehir merkezindeki bölgelerin yasak kapsamına sokulmasının turizmi baltalayacağını söyledi. Tunçdemir, "Özellikle dağcı gruplar bu yasakları duyunca bölgeye gelmek istemez. Bu da ilimize her yıl gelen turist sayısında düşüşe neden olur. Biz bu yasakların kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

YASAK BÖLGELER

á Erek Dağı á Katı Dağı á İhtiyar Şahap Dağları á Artuş Dağı á Aruh Dağı á Abdurrahman Yaylası á Sündüz Tepe á Keleraş Dağı á Hasun Dağı á Vankis Tepesi á Kutu Tepesi á Herin Tepesi á Mircaledin Dağı á Varikrapit Geçidi á İspiriz Dağı á Puroma Dağı á Beşparmak Dağı á Bandırbek Dağı á Mor Dağı á Karadağ á Başet Tepe á Yalın Dağı á Arabi Dağı á Ahte Dağı á Beyazıt Dağı á Kuruhayat Dağı á Güven Dağı á Amas Dağı á Arnik Dağı á Mevzi Dağı á Belbuka Tepe á Karinaza Dağı á Büyük Dağ á Artos Dağı á Çadır Dağı á Kavli Tepe á Haydeli Yaylası á Benzer Tepe á Karagöl Yaylası á Dik Tepe á Hasoperiş Tepe á Keys Yaylası á Mirhasan Yaylası á Çaldıran İlçesi’nde Tendürek Dağı’nın Güneydoğu bölümü á Başkale İlçesi’nde Sarıova Dağı á Yiğit Dağı á Tavla Dağı á Cem Dağı á Peri Dağı á Van Yaylası ve Bartlomeus Kilisesi
False