5.5 saat Bakanlar Kurulu

Güncelleme Tarihi:

5.5 saat Bakanlar Kurulu
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2012 00:00

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Sayın Dışişleri Bakanımız Fransa’ya karşı önceden ilan edilen yaptırımların ve önlemlerin aynen devam etmesi gerektiğini ifade etti” dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ikinci ameliyatının ardından yeniden gündelik programlarına döndü. Erdoğan, en son 30 Ocak’ta toplanan Bakanlar Kurulu’na 35 günün ardından başkanlık etti. Bakanlar kurulu öncesi Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Başbakan’ın evine giderek eğitimdeki yeni düzenleme ile ilgili bilgi verdi. Patlama nedeniyle Erdoğan, Başbakanlığa bir saat gecikmeli geldi. Bu yüzden Bakanlar Kurulu toplantısı saat 12.15’de başladı. 5.5 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımıcısı Bülent Arınç, şunları söyledi:

Patlama tahkikatı sürüyor

Bakanlar Kurulumuzun başlamasına yakın bir saatte patlama meydana geldi. Bina olarak da çok yakın bir yerdeyiz. Özel olarak niçin bu yer seçilmiştir. Bunu ancak tahkikat sonunda anlayabiliriz. Bu konuda ön alıcı birtakım tedbirler getirilmekte. Bugünkü tesellimizde şüphesiz sadece bir Yargıtay çalışanının hafif surette yaralanmasıdır. Çok güçlü bir düzenek ve patlayıcı olmadığı anlaşılıyor. Yerin bu şekilde seçilme konusunda doğrusu bir yorum yapmak durumunda değilim.

Jandarma konuşulmadı

(Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması ile ilgili soru üzerine;)

Jandarma, İçişleri Bakanlığımızla, Jandarma Genel Komutanlığıyla ve hatta valilerle muhtelif şekilde irtibatlı bir kurum ve kuruluştur. Cezaevlerinden başlayarak diğer kolluk güçlerinden birisi olarak da görevine devam ediyor. Bununla ilgili Milli Savunma Bakanlığımızın veya İçişleri Bakanlığımızın ortak çalışması varsa bu gündeme gelmedi. Dolayısıyla konuyu Bakanlar Kurulu’nda görüşmedik.
(MİT mensupları gibi, Genelkurmay mensuplarının yargılanması için de Başbakan’ın iznini içeren düzenleme yapılması yönünde talepler olduğuna ilişkin iddiaların sorulması üzerine;)

Doğrusu Bakanlar Kurulu’nda görüşmüş değiliz. Ancak merak ettiğim için hem İçişleri Bakanımıza hem Adalet Bakanımıza hem de Milli Savunma Bakanımıza sordum. Böyle bir talebin olmadığını, üzerinde de çalışma yapılmadığını ifade ettiler.

Fransa’ya yaptırımlar sürecek

(Fransa’ya karşı karşı alınan yaptırım kararları ile ilgili soru üzerine;)
m Özgürlükler konusunda Fransa’nın iddiası vardır. Oysa ifade özgürlüğü başta olmak üzere tüm özgürlükleri etkileyecek bir tasarı çıkarılmıştı. Geçmişte tarihte yaşanan olaylar konusunda hiçbir ülkenin parlamentosunun üçüncü ülkeleri ilzam edecek kararlar alması, yasalar çıkarması doğru değil. Anayasa Konseyinin kararı çıktıktan sonra Sarkozy, ‘Ben tekrar yeni bir tasarı hazırlanmasına talimat veriyorum’ dediyse de biliyorsunuz Fransa seçim sürecine giriyor. Bildiğim kadarıyla 6 Mart itibariyle parlamento çalışmalarına ara verecek ve birkaç ay sonraki seçimler için seçim kampanyaları başlamış olacak. Dolayısıyla bu sözünün çok güncel, geçerli olmadığını düşünüyorum. Ancak Sayın Dışişleri Bakanımız Fransa’ya karşı önceden ilan edilen yaptırımların ve önlemlerin aynen devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Kötü muamele tespiti yok

BÜLENT Arınç, Pozantı cezaevi ile ilgili şöyle konuştu: “Adalet Bakanı Sadullah Ergin Pozantı cezaevi ile ilgili bir sunum yaptı. Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çeşitli dönemlerde yapılan denetim ve incelemelerde taciz, tecavüz, kötü muamele konusunda tespit bulunmuyor. Kontrolörler Kurulu tarafından 02.02.2010 tarihli raporda iddiaları doğrulayıcı bir tespitte bulunulmamış. Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda da herhangi bir işkence ve kötü muameleye maruz kalmadıkları ve kurumdaki yaşantılarından şikayetçi olmadıklarını söylemeleri üzerine kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun 10 mart 2010 tarihli inceleme raporunda, çocukların bu iddiaları doğrulayıcı bir beyanda bulunmadıkları anlaşılmıştır. Ancak aynı raporda Pozantı, Bergama ve İncesu çocuk kapalı ceza infaz kurumlarının, fiziki şartların yetersizliği sebebiyle kapatılmasının doğru olacağı önerilmiş. Yani iddialara bağlı olarak değil fiziki şartların yetersizliği sebebiyle kapatıldı.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!