45 dakika hayata mola verdi

Güncelleme Tarihi:

45 dakika hayata mola verdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2010 00:33

Yeni doğum yapan bir annenin kalbindeki yırtık aort damarı 45 dakika hiçbir yaşam desteği verilmeden yapay damarla değiştirildi.

Antakya'da, İskenderun ilçesindeki özel bir hastanede bir hafta önce sezaryenle ikinci bebeğini dünyaya getiren 36 yaşındaki Hatice Çelikdemir, yoğun sırt ve göğüs ağrısı şikayetleriyle Antakya'daki özel bir hastaneye kaldırıldı.

Yapılan tomografik tetkikin ardından doktorlar, kalpten çıkan büyük aort damarında bir yırtık oluştuğunun tespit edildiğini, acilen ameliyat edilmediği takdirde hastanın kaybedilebileceğini bildirince, hasta, onayı alınarak, gece saat 24.00'den sonra ameliyata alındı.

Yaklaşık 5 saat süren ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Adnan Celkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaya, 45 dakika hiçbir yaşam desteği verilmeden gerçekleştirilen ve tıp dilinde “Derin Hipotermik Total Sirkulatuvar Arrest Uygulaması” adı verilen bir yöntem uyguladıklarını bildirdi.

Doç. Dr. Celkan, hastanın kalpten çıkan büyük aort damarında görülen ve “aort diseksiyonu” adı verilen yırtığın, karın damarlarına kadar ilerleyip hayatının hayatını tehdit eder hale geldiği bir sırada apar topar ameliyata aldıklarını belirterek, “Ameliyattan başka çare yoktu. Başarılı bir yöntem olan ancak bir o kadar da risk taşıyan bu ameliyat tekniğinde, hastanın vücut ısısını 17 dereceye kadar düşürüp 45 dakika süreyle tüm yaşam desteğini çekiyoruz. Damar değiştirme işini 60 dakikada bitiremeseydik hastanın beyin ölümü gerçekleşirdi. Bu yüzden zor bir ameliyat oldu” dedi.

Celkan, Opr. Dr. Kıvanç Bayatlı'nın da aralarında yer aldığı ekibiyle ameliyatı gerçekleştirdiği, hastanın iki gün gözetimin altında tutulacağını, daha sonra taburcu edileceğini kaydetti.

“YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM”

Hasta Hatice Çelikdemir ise ameliyata girmeden önce doktorun ameliyatla ilgili tüm ayrıntıları kendisine aktardığını belirterek, “Ameliyata girerken doktorum bana tüm gerçekleri söylemişti, bu yüzden eşim ve yakınlarımla helalleştim. Eşime, çocuklarımıza iyi bakmasını söyledim. Ameliyat masasından hiç uyanamayabilirdim. Çok şükür, yeniden doğmuş gibiyim” dedi.

Hatice Çelikdemir'in eşi Sinan Çelikdemir (34) ise, “Eşim ameliyata girerken çok dua ettim. Tekrar bize bağışlamasını ve çocuklarımı öksüz bırakmaması için yalvardım. Çok şükür Allah dualarımı kabul etti” diyerek sevincini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!