4 vekil gitti 1 kadın azaldı

Güncelleme Tarihi:

4 vekil gitti 1 kadın azaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 18:06

İki bölgeden 32 milletvekilinin çıktığı Ankara’da, 7 Haziran’da vekil seçilen 4 kişi, 1 Kasım’da Meclis’e gidemedi. Öte yandan Başkent’in TBMM’ye gönderdiği kadın vekil sayısı da 1 azaldı.

Haberin Devamı

1 Kasım seçimlerinin ardından Ankara’yı TBMM’de temsil edecek olan milletvekilleri, 7 Haziran’da ortaya çıkan tabloya göre farklılık gösterdi. 7 Haziran’daki seçimde, AK Parti’den Meclis’e giden Tülay Selamoğlu, Ayhan Yılmaz ve Mahmut Sami Mallı, bu seçimde üç dönemliklerin dönüşüyle, 1 Kasım aday sıralamasında geride kalınca milletvekili seçilemedi. MHP’den Mustafa Erdem ise bu seçimde aday olmadı. 7 Haziran seçiminde; Başkent’in 7 olan kadın vekil sayısı ise Tülay Selamoğlu’nun seçilememesiyle 6’ya düştü. Türkiye’nin bu sene içinde ikinci kez sandık başına gittiği milletvekili seçimlerinde MHP’nin adayı Erkan Haberal ilk kez Meclis’e çıkarken, AK Parti’nin 7 Haziran listesinden TBMM’ye giremeyen Fatih Şahin 1 Kasım’daki oy artışı ile yeniden milletvekili oldu. 7 Haziran’da AK Parti’nin üç dönem kuralına takılan Cemil Çiçek ve Ali Babacan da bir dönemlik aranın ardından 1 Kasım’da Meclis’e geri döndü.

Haberin Devamı

KİMLER GİTTİ KİMLER GELDİ

7 Haziran’da listede yer alan ve milletvekili seçilen isimlerden Tülay Selamoğlu, Ayhan Yılmaz, Mahmut Sami Mallı 1 Kasım’da sıralamaları değiştirildiği için seçilemedi. AK Parti’den Ali Babacan, Cemil Çiçek, Tuğrul Türkeş ve Fatih Şahin’in girdiği AK Parti listesinde Yalçın Akdoğan, Ahmet Gündoğdu, Ali İhsan Arslan, Jülide Sarıeroğlu, Murat Alparslan, Ertan Aydın, Emrullah İşler, Ahmet İyimaya, Lütfiye Selva Çam, Vedat Bilgin, Aydın Ünal, Nevzat Ceylan vekil olarak seçildi. CHP’de liste de değişiklik yaşanmadı ve Gülsüm Bilgehan, Necati Yılmaz, Tekin Bingöl, Aylin Nazlıaka, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi, Bülent Kuşoğlu, Nihat Yeşil, Murat Emir, Haluk Koç, Şenal Sarıhan yerlerini korudu.
MHP’de Mustafa Erdem aday olmazken sıralaması öne alınan Erkan Haberal’ın yanı sıra Zuhal Topçu, Şefkat Çetin, Mustafa Mit yine vekil seçildi. Sırrı Süreyya Önder ise HDP’nin TBMM’deki Ankara vekili olarak meclise girdi.

KADIN VEKİL 7’DEN 6’YA DÜŞTÜ

97 kadın milletvekilinin parlamentoda yer aldığı 7 Haziran seçimlerinin aksine 1 Kasım seçimlerinde 76 kadın milletvekili meclise girebildi. CHP 1 Kasım’da mevcut üç kadın vekil sayısını korurken, AK Parti üç kadın milletvekili sayısını koruyamadı. Listede Ankara 1’inci Bölge’den 9’uncu sıradan aday gösterilen Tülay Selamoğlu bu seçimlerde meclise giremedi. MHP’den ise meclise Ankara’dan bir kadın milletvekili yerleşebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!