4 sivil öldü

Güncelleme Tarihi:

4 sivil öldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2010 00:00

Batman Güney Raman petrol bölgesindeki kuyulara saldıran PKK’lılar, işçi konteynerini ateşe verip yola mayın döşedi. Anız yangını sanarak bölgeye giden Demirbilek Köyü Muhtarı ve İHD Batman eski Başkanı Sadi Özdemir, ağabeyi HEP eski yöneticisi Salih Özdemir, kardeşi Sofi Özdemir ile Batman Barosu eski Başkanı Sedat Özevin’in içinde bulunduğu otomobil mayına çarptı. Patlama sonucu otomobildekiler feci şekilde can verdi.

Haberin Devamı

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

BATMAN-Hasankeyf karayolunun 18’inci kilometresinde bulunan TPAO’ya ait Güney Raman petrol bölgesindeki 1 ve 2 No’lu kuyulara saldıran PKK’lı teröristler, 4 özel güvenlik görevlisini etkisiz hale getirdikten sonra işçilerin kaldığı konteyneri ateşe verdi. PKK’lı teröristler daha sonra Demirbilek Köyü’ne giden stabilize yola mayın döşedi.

Anız yangını sandılar

Konteynerdeki yangını gören 2 kilometre uzaklıktaki köyde oturanlar, alevlerin anız yangınından yükseldiğini zannederek söndürmek için harekete geçti. Demirbilek Köyü Muhtarı ve İHD Batman Şubesi eski Başkanı olan Sadi Özdemir (47), ağabeyi kapatılan Halkın Emek Partisi Batman eski İl Başkanı Salih Özdemir (55), Almanya’da oturan kardeşi Sofi Özdemir (45) ve Batman Barosu eski Başkanı Sedat Özevin (48) otomobilleriyle yangını söndürmek üzere hareket etti. Özevin’in yönetimindeki otomobil, stabilize yolun 500’üncü metresine döşenen mayının üzerinden geçince patlama oldu. Patlamada araç parçalanırken içindekiler de öldü. Patlamada ölen Sedat Özevin’in, BDP Batman İl Başkanı Saadet Becerekli’nin amcasının oğlu olduğu belirlendi. 3’ü kardeş 4 kişinin mezarı yan yana kazıldı. Batman Bölge Devlet Hastanesi morguna kaldırılan Özdemir kardeşler ile Özevin’in otopsileri yapılırken, tanınmaz hale gelen cesetlere ait parçaların bir bölümü olayın olduğu bölgede Jandarma tarafından toplandı.

20 bin kişi katıldı

Ölen Özdemir kardeşler, öğlen, Özevin de akşam saatlerinde köy mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenine Batman Valisi Ahmet Turhan, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Vahdettin Bereceli, BDP milletvekilleri Emine Ayna, Ayla Akat Ata, Osman Özçelik, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Salih Özdemir’in kardeşten öte dostu olduğunu söyleyen kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Bu mayın hepimizin yüreğinden bir şeyler götürdü. Umut ediyoruz ki, mayınların olmadığı, insanların sevgiyle kucaklayacağı bir süreç yakalarız” dedi.

Ağabeyim bedel ödedi

HEP eski yöneticisi Salih Özdemir’in kardeşi Sabri Özdemir, taziye çadırında PKK ve BDP’yi eleştirerek şunları söyledi: “Salih ağabeyim, hep ‘barış’, ‘demokrasi’ dedi. Hiçbir zaman silahı tasvip etmedi. Barışı istediği için, iradesini istediler. ‘Ben irademi sizin gibi insanlara teslim etmem. Ben iradem için 30 yıl mücadele vermişim, demokratik bir ülkede yaşayabilmek için. İrademi size teslim ettiğim zaman ben boş bir insan olurum’ demiş. İradesini teslim etmeyerek siyasetten çekilmiş ve köyüne yerleşmiştir. 30 yıllık demokratik mücadelesinin hediyesi bir mayın olmuştur. Bütün PKK, bütün partililer, bu köyün ona ait olduğunu biliyor. Nasıl 30 senelik mücadeleden sonra onun köyüne mayın koyarlar? İradesini teslim etmemesinin bedelini ödedi. Ona hediye bir mayın oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!