4 lider kararı

Güncelleme Tarihi:

4 lider kararı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bütçenin kabul edilmesinden sonra mini bir zirve yapan hükümet ortağı partilerin liderleri 4 konuda anlaşma sağladılar. Bunlar, Meclis’e türbanla girişin yasaklanması, Akkuyu Nükleer Santralı'nın ihalesi, tahkimin geçmiş yılları kapsaması için hazırlanan yasanın Meclis’e sevki ve asgari ücret artışının yüzde 25'te kalması.

TBMM'de dün bütçenin kabul edilmesinin ardından mini bir zirve gerçekleştiren koalisyon liderleri, dört kritik karar aldı. Zirveye, DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP Lideri Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Hüsamettin Özkan ile Cumhur Ersümer ve MHP'li Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu da katıldı.

TBMM'de Merve Kavakçı olayı ile birlikte krize neden olan türbanlı girişi içtüzükle yasaklama kararı alan liderler, TBMM'ye gelecek olan Uygulama Yasası'nda tahkimin geriye doğru işlemesinin sağlanmasını da kararlaştırdılar. Nükleer santral için firma seçiminin de iki gün içinde gerçekleşmesi üzerinde anlaşan liderler, asgari ücretin de yüzde 25 oranında artırılmasını kabul ettiler.

MERVE KRİZİ AŞILDI

Liderlerin ele aldığı birinci kritik konu Meclis'e türbanla girişin yasaklanması konusu oldu. Anayasa Komisyonu'nda TBMM İçtüzüğü'nde yapılacak değişiklikle ilgili görüşmelerde, ANAP'lı Başkan Ertuğrul Yalçınbayır'ın tutumu nedeniyle bu konuda kriz yaşanmıştı.

Yalçınbayır, komisyon toplantısının yapılacağı haberini kendi partisinden ve DSP'den üçer milletvekiline haber vermemişti. Yalçınbayır, FP ve bazı MHP'lilerle birlikte İçtüzük'te Meclis'e türbanla girilmesini yasaklayan madde ile ilgili DSP önergesinin reddedilmesi yönünde oy kullanmış ve bunun gerçekleşmesini de sağlamıştı. Bu durum koalisyonun DSP ve ANAP kanadında yeni bir krize yol açmıştı. ANAP Lideri Mesut Yılmaz bunun üzerine devreye girerek, İçtüzükten çıkarılan türban yasağının yeniden konulması için tekrir-i müzakere talebinde bulunulmasını istemişti.

Liderlerin dünkü zirvesinde de bu gelişmeler ele alındı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin de olumlu görüş belirtmesi üzerine, Anayasa Komisyonu'nda İçtüzüğe konulacak olan türbanı yasaklayan maddenin yeniden görüşülerek, Genel Kurul Salonu'na milletvekillerinin başı açık olarak gireceğinin kesinleştirilmesi görüşünde birleşildi.

NÜKLEER SANTRAL TAMAM

Liderler zirvesinde, Akkuyu'ya yapılacak nükleer santral için firma seçimi konusu da ele alındı. Enerji Bakanı Ersümer, bu ayın sonuna kadar firma seçiminin gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizerek, santralı yapmak isteyen şirketler hakkında bilgi verdi. Ersümer, Kanada firmasının kabulü halinde nükleer silah teknolojisinin de verilmesinin taahhüt edildiğini belirtti. Ersümer, ABD ve Avrupa şirketlerinin projelerinde bunların olmadığını, bu firmaların işlenmiş uranyum ile çalışan teknolojiyi sunduklarını aktardı. Toplantıda, 31 Aralık tarihine kadar TEAŞ'ın firma tercihini gerçekleştirmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

TAHKİM GERİYE İŞLEYECEK

Toplantıda Anayasa değişikliği ile getirilen tahkimin geçmiş yılları da kapsaması konusu ele alındı. TBMM'de geçen hafta yapılan görüşmelerde Anayasa değişikliği çerçevesinde getirilen uyum yasasında tahkimin 1998'den itibaren geçerli olması ile ilgili maddesi Genel Kurul'da reddedildiği görülünce geri çekilmişti. Liderler dünkü zirvede bu konuyu yeniden ele aldı ve orta yol bulundu. Buna göre, bayramdan sonra Tahkim Eylem Yasası'nı hükümet TBMM'ye sevk edecek. Bu yasayla tahkimin geçmişi de kapsaması sağlanacak.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 25

Başbakan'ın Meclis'teki odasında düzenlenen zirvede, öncelikli olarak Asgari Ücret Tesbit Komisyonu'na hükümetin ileteceği artış oranının ne olacağı konusu üzerinde duruldu. Asgari ücretin IMF'nin taleplerinden arındırılarak biraz yüksek tutulması konusunda görüş birliğine varıldı. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan da Asgari Ücret Tesbit Komisyonu’nun çalışmaları hakkında liderlere bilgi verdi. Sonuçta Asgari Ücretin yüzde 25 olarak artırılması kararlaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!