GeriSeyahat 36 saatte Varşova
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Varşova

36 saatte Varşova

Eski usül yemeklerden, fabrika modasına, gece hayatından yemek kültürüne kadar Varşova hakkında öğrenmek istedikleriniz hakkında herşey...

Evet, şehrin Sovyet döneminden kalma park ve binalarının üzerindeki gri bulutlar sanki hep orada kalacakmış gibi görünüyorlar. Ama son beş yılda, özellikle de Polonya Avrupa Birliği’ne girdikten sonra gelen para ve kültür akışı Varşova’nın gözle görülür bir yükseliş kaydetmesini sağladı. Özel sektör yükseliyor ve lüks oteller şehrin her yerinde parıldamaya başladı. Varşova’nın merkezinde batılı markaların elektronik billboard’ları göze çarpıyor. Ve bir zamanlar sessizliğe bürünmüş olan sanatçılar sahne ışıklarının altında tekrar boy göstermekte. Ziyaretçiler için bir diğer şanssa Polonya’nın Euro’ya geçmesine daha birkaç yıl olması. Bu da Varşova’nın Avrupa’nın en sevimli şehirlerinden biri olmasının yanı sıra en ucuzu olarak da öne çıkmasına vesile oluyor.

36 saatte Varşova

16.30:
YEPYENİ KALDIRIMLAR

Varşova’daki şehir turlarının çoğu Stare Miasto veya Eski Şehir’den başlar. Şehirin yavan dokusunda yapacağınız bir taksi gezintisi bunun neden böyle olduğunu anlamanıza yetecektir. Varşova’nın büyük kısmı zamanında Naziler tarafından yerle bir edildiği için şehrin tarihi arka planını görebileceğiniz tek yer Eski Şehir. Ama moralinizi bozmayın. Kale Meydanı’nda güzel bir sanat performansıyla karşılaşabilirsiniz. Tertemiz kaldırım taşları ve yeni boyanmış görünümlü binalar kendinizi bir Disney filminde gibi hissetmenize sebep olabilir. Bu büyü bozulmadan önce kendinizi popüler dondurmacı Lody’ye atıp biraz serinleyebilirsiniz.

20.00
ACIKTIK MI?

Polonya gastronomik başarısıyla ünlü bir ülke değil. Dolayısıyla mutfağının büyük ölçüde yabancı kültürlerin etkisinde olmasında şaşırılacak bir şey yok. Ama bu aralar Varşova’nın en çok tercih edilen lezzet durağı KOM. Burası Amerikalı Kai Schoenhals ve eşi, Polonyalı aktris Katarzyna Figura tarafından açılmış bir füzyon restoranı. Küresel mutfağın başarılı örneklerini sunuyorlar. Taco ve Hint yemeklerini deneyebilirsiniz. Kokteyllerde de oldukça başarılılar. (İçki ve yemekler: 170 TL)

23.00:
GECELERE AKIN

Varşova’nın değişen ekonomisini gözlemlemek için limuzinleri, BMW’leri ve şehir merkezinde bolca şampanya tüketilen barları izleyin. Zenginlek çağrıştıran mekân isimleri de dikkatinizi çekecektir. Örneğin Platinium ve Cinnamon. Kapı önündeki kuyruk can sıkıcı olabilir o yüzden mümkün mertebe gece yarısından önce gitmelisiniz. Cinnamon eski popülerliğini biraz kaybetmekte olabilir ama bunu masaların üzerinde dans eden Paris Hilton özentilerine söylememenizde fayda var.

36 saatte Varşova

10.30:
FABRİKA MODASI

Varşova’nın bohem hayatı Vistula Nehri’nin karşı kıyısında, işçi sınıfının yaşadığı ve eski binaların hâlâ kurşun izlerini taşıdığı Prag bölgesinde akıyor. Burada ziyaret etmeniz gereken adres Fabryka Trzciny. Burası akşamları müzisyen ve sanatçıların takıldığı eski bir fabrika. Fotoğrafçıları ve işlerini Galeria Luksfera, tasarımcılarıysa bir sonraki kapı olan Magazyn Praga’da bulabilirsiniz. Ev yapımı modanın adresiyse Green Establishment. Prag’ın sokak modasına yön veren eğlenceli elbise ve tişörtler tasarlıyorlar.

13.00:
ESKİ USÜL YEMEKLER

36 saatte Varşova

Kömünist dönemde piruhi ve borç çorbası gibi Polonya yemekleri sunan lokantalar yerlerini şık restoranlara bırakmış. Ama birkaç tanesi duruyor. Durmalarının sebebi de nostaljiden ziyade ucuz fiyatları. Bar Zabkowski orta sınıfın ve öğrencilerin lahana çorbası (4 TL) ve piruhi (2TL) için sıraya girdği bir zaman makinesi. Bir matruşkayı andıran kasiyer tezgah altında İngilizce mönü de bulunduruyor. Eğer floresan temelli aydınlatma ve plastik çiçekler iştahınızı kapatıyorsa nehrin öbür tarafına geçip yeni restore edilmiş olan Bar Bambino’yu tercih edebilirsiniz.

16.00
YENİ BERLİN Mİ?

Tamam, eğer Varşova’nın sanat atmosferinden bahsediyorsak başlık biraz iddialı olmuş olabilir. Ama Raster Gallery her halükarda görülmeyi hak ediyor. Parçalanacak gibi duran bir binanın dördüncü katına sıkışmış olan bu galeri, fotoğrafçı Aneta Grzeszykowska gibi yükselen isimlerin işlerine ev sahipliği yapıyor. Şehirdeki bir diğer önemli yer Foksal Gallery Foundation. Burada da Robert Kusmirowski ve diğerlerinin eserlerini görebilirsiniz. Diğer yandan çağdaş sanat açısından heyecan verici gelişmeler var. Dört yıllık Varşova Modern Sanatlar Müzesi yakında yeni karargâhına taşınacak. Sanatseverlerin şehirde mutlaka ziyaret etmesi gereken bir diğer adresse Berlin kökenli bir profesyonel tarafından işletilen kitapevi QM.

18.30
GÖKYÜZÜNDE KULAÇ ATMAK

Yemekten önce biraz spor yapmak ve şehir manzarası eşliğinde kulaç atmak isterseniz Inter Continental Hotel’deki River View Wellness Center’ı tercih edebilirsiniz. Varşova’nın en yüksek binası olan 43 katlı Kültür ve Bilim Sarayı’ndan şehre bir göz atmak da iyi fikir olabilir. Binanın şehre Stalin’in hediyesi olması hasebiyle oldukça tartışmalı bir mazisi olduğunu da not düşelim.

20.00
MUTFAK SANATI

Bifteğin steak tartare’a dönüşmesinde biraz rahatsız edici ama bir o kadar da eğlenceli ve lezzetli bir şeyler var. Europejski Hotel’in labirent şeklindeki mutfağında yer alan U Kucharzy, Polonya’da iyi yemek yemek için mükemmel bir adres. Eskitilmiş beyaz taşlar ve tahta blok masalardan oluşan dekor da şahit olacağınız gastronomi gösterisine uygun (İki kişilik yemek ve içkiler 220 TL).

22.30
PARTİ ORTAMLARI

Bütün şehir yüksek topuklar ve makosen ayakkabılardan oluşmuyor. Eğer ‘underground’ partilere katılmak istiyorsanız Prag’dan bir taksiye atlayın ve şu anda üç alternatif gece kulübüne ev sahipliği yapan eski kervansarayın yolunu tutun. Klub Saturator ‘sneaker’ ve eğlenceli şapkaları tercih eden gençlere göre. Onun hemen yanındaysa Hydrozagadka, web tasarımcıları ve müzisyenlerin eklektik bir karışımı olarak duruyor. Gece daha yeni başlıyor... Varşova partileri özellikle de hafta sonları uzun sürmeleriyle ünlü... Ve şu sıralar şehrin en kalabalık dans pisti Klub 55’inki. Kültür ve Bilim Sarayı’nın içinde yer alan bu bina şık kitlesiyle öne çıkıyor. Uyarı: Hareket gece 03.00’den önce başlamıyor.

36 saatte Varşova

11.00
SANAT YA DA EŞYA

36 saatte Varşova

Varşova’nın kültürel alt yapısına daha da hakim olmak için Güncel Sanat Merkezi’ne yönelin. Restore edilmiş Ujazdowski Kalesi’nde yer alan müze son 20 yılı yansıtan uluslararası bir koleksiyona sahip. Koleksiyonda 90’ı Polonyalı olmak üzere 110 sanatçının işleri var. Jenny Holzer ve Nan Goldin gibi ünlü isimler de bunların arasında. Onun yerine kalan zloty’lerinizi alışverişe harcamayı tercih ediyorsanız Bazar na Kole’ye yönelebilirsiniz. Burası Varşova’nın doğu kanadında yer alan bit pazarı. İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma kasklar, Prusya lambaları veSovyetik geçmişi hatırlatan diğer eşyalardan bulabilirsiniz. Yalnız erken gitmezseniz güzel şeyleri kaçırma ihtimaliniz yüksek.

False