GeriSeyahat 36 saatte Montreal
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Montreal

36 saatte Montreal

Kış yaklaşıyor. Sıcaklık düştükçe Montreal’in yaşamı zenginleşir. Kentin geniş parkları kayak, paten pistine dönüşür, gündüz karın tadını çıkaran Kanadalılar akşam İskandinav SPA’larında yorgunluk atar, barlarda sıcak sohbetler yapılır. Kentin restoranlarında son yıllarda kayak merkezlerini çağrıştıran kütük ev dekorasyonu yaygınlaşıyor. Kışı canlandıran Igloofest (açıkhava müzik festivali), Montréal en Lumière (yemek ve eğlence şenliği) ile şeker kulübeleri (parklarda akçaağaç şurubu satan kulübeler) ve pek çok eğlence sizi bekliyor. Sıkı giyinmenizi tavsiye ederiz.

CUMA

36 saatte Montreal

17.00
Karla selamlaşma
Kente adını veren dağın eteklerindeki Mont-Royal Parkı’nda buz pateni ya da tepede kayak yapanlara katılın. Le Pavillon du Lac aux Castors, aralıktan marta iki saati 20 TL’ye paten, saati 25 TL’ye kayak takımı, günlüğü 20 TL’ye kızak kiralıyor. Parktaki bazı parkurlardan şehir manzarası harika.

20.00

Büyülü orman
Şık, yeni restoran ve gece kulübü SouBois’te ısının. Avangart ağaç heykeller, ahşap tavan, İskandinav stili kütük masaların sihirli bir orman atmosferi yarattığı salonda şef Guillaume Daly, mönüsüyle bu görünümü tamamlıyor.

Yerel malzemeler Daly’nin elinde metamorfoz geçiriyor. Kanadalıların çok sevdiği poutine, tam bir kalori bombası: Kalın dilimlenmiş, şömine yanına istiflenmiş kütükler gibi tabağa yerleştirilmiş patates kızartmasının üstüne, karamel, soya ve mısır şurubundan yapılan gravy sosu ile eritilmiş peynir dökülüyor. Kamp ateşini çağrıştıran tatlı ise kat kat kurabiye üstüne köpüğümsü şekerleme ve eritilmiş çikolata sosuyla hazırlanmış (Üç tabaklık mönünün çift kişilik fiyatı 250 TL.) Mutlaka rezervasyon yaptırın.

22.00

36 saatte Montreal


Kanada’nın ateş suyu
İngiliz pub’ları gibi dekore edilmiş Burgundy Lion’ın viski mönüsü şaşırtıcı. Egzotik içki seçkisinde ise Tayvan, İsveç, Fransa, İsviçre’den içecekler bulunuyor. Yerel içeceklerden Wiser’s Red Letter (25 TL), kavrulmuş fıstık tadında ve şurup gibi. Aynı caddedeki mumla aydınlatılan La Drinkerie Ste, yerel biraları sunuyor. Aralarından Les Trois Lettres IPA (12 TL), çiçeklerden üretilmiş. İçinde karanfil ve küçük hindistancevizi aromaları bulunuyor.

CUMARTESİ

09.00

36 saatte Montreal

Yeryüzü ve gökyüzü
Hâlâ ısınamadınız mı? Farklı ekosistemleri bir araya getiren Biodôme serası, nemli iç havası ve canlılarıyla tropik yağmur ormanlarına benziyor. Küçük dereciklerden, mağara kovuklarından geçerken bir yandan da iguana, kurbağa, yarasa, yılan, sülük, penguen ve pek çok egzotik yaratığı gözlüyorsunuz. Sonra patika boyunca orman, dağ, Atlantik ve kutupların yakınındaki adaların ikliminden geçiyorsunuz.

Biodôme’nin bitişiğinde iki yıl önce açılan Tinto Alcan Planetarium gökyüzüne yönelmiş iki teleskopu andıran, dev, gümüşrengi bir yapı. İçindeki iki sinema salonunda karanlık madde ve enerjiyi konu alan ‘Karanlık Galaksi’, kuzey ışıklarını konu alan ‘Aurorae, filmleri gösteriliyor. Her ikisine giriş 102 TL. Film seansları için web sayfasını kontrol edin (espacepourlavie.ca). 

12.30

Şeker kulübesi
Popüler semtlerden Rue Laurier Ouet’te gün boyunca kahvaltı ve brunch sunan Eggspectation’ın tadımlık ‘Sugar Shack’ı (27 TL) kalori açısından zengin. Omlet, dilimlenmiş salam, kuru fasulye, patates kızartması, dilimlenmiş salam, akçaağaç şurubu ve tatlı krepler sizi bekliyor. Restoranın zengin mönüsünde ayrıca ıstakozlu, peynirli makarnadan (50 TL) 10 çeşit haşlanmış yumurtaya kadar ne ararsanız var.  

13.30

36 saatte Montreal

Kanada işi

Bu yemekten sonra bir beden büyümüş olmalısınız. Rue Laurier Ouest çevresindeki butiklerin vitrininde rastlayacağınız Kanada stili giysilere sığmanız zor olmayacak. La Canadienne’de kış koşullarına uygun kadın çizmeleri (1.050 TL), kürklü başlıklı, uzun etekli gümüşi ceket (2.400 TL) gibi pek çok seçenek var.

Hoş, düz, tek renkli çamaşırları, sonbahar renklerindeki estetik tişörtleri (115 TL), 1940’ların modasına uygun trençkotları (400 TL)  Montreal’li modacı François Beauregard’ın butiğinde bulabilirsiniz. Alışverişten sonra dinlenmek için Juliette & Chocolat’a uğrayın. Her biri tanıtım notlarıyla sunulan 20 çeşit hot chocolate arasından seçim yapmakta zorlanacaksınız (15-19 TL).

 

15.00

36 saatte Montreal

Işıltılı renkler

Musée des Beaux Arts de Montreal’in sanat ve tarihi eser koleksiyonu en karanlık kış günlerini bile aydınlatacak kadar renkli. Özellikle zemin kattaki 19 ve 20’nci yüzyıl resim koleksiyonu görülmeli. Akdeniz güneşi, deniz ve palmiyeler Matisse’in ‘Sırtını Açık Pencereye Dönmüş Oturan Kadın’ tablosundan adeta dışarıya taşıyor. Picasso’nun yarı çıplak çifti tasvir ettiği 1971 tarihli ‘Sarılmak’ başlıklı tablosundan, başka türden bir sıcaklık salona yayılıyor. 

19.00

Kuzeydeki yıldızlar

Samimi, canlı ve yeni restoran Manitoba’nın sahipleri Kanadalı olmakla gurur duyuyor. Fabrikayı andıran salonu kütükler ve postlarla dekore etmişler. Mönüde Great White North’tan pek çok yerel malzeme yer alıyor. Başlangıçlardan beyzbol topu büyüklüğündeki mantı dilimlenerek sunuluyor. Bol soslu dil yahnisi, çıtır Japon turbuyla süslenmiş. Ana yemeklerden kırmızı şarap sosunda geyik bifteği, karamelize edilmiş havuç ve tütsülenmiş soğanla lezzetlendiriliyor. Tütsülenmiş  ilik, akçaağaç şurubu, Japon mantarının üstüne ahududu serpiştirilerek hazırlanan tabak harika bir avcı-toplayıcı karışımı. Üç tabak yemekten oluşan mönü yaklaşık 210 TL. 

22.00

36 saatte Montreal


Likör laboratuvarı

Popüler buz pateni sahalarından Parc La Fontaine’in karşısındaki tuğla kaplı binanın, maun kaplı barı Lab’da çılgın barmen Fabien Maillard ve yardımcıları durmaksızın ruha iyi gelecek karışımlar üretiyor. Başka kim Jack Daniels viskisi, Curaçao, şeker kamışı suyu, ızgara sosuyla tatlandırılmış çikolatayı karıştırıp Jerky Lab Jack’ı (28 TL) üretebilirdi ki? Başka kim bu kokteyli prümüs ile alevlendirip, çamaşır ipine et çengeliyle asılmış kupada servis edebilirdi ki? Tadım serüvenini Ekvador, Karayip doğrultusunda ilerleyerek sürdürürseniz Küba, Jamaika, Trinidad, Grenada ve diğer adalardan bir düzine seçenek çıkacak karşınıza.

PAZAR

10.00

36 saatte Montreal

Klasik seyahat

Ve nihayet, duvara asılan geyik kafası, lego figürleri, kovboy resimleri, flapper şapkalar, kar ayakkabıları, neon lambalar, danteller gibi arayıp bulamadığınız her türlü aksesuvar için metroya atlayın. Mavi Hat’ın son durağındaki Marché aux Puces Saint Michel’e gidin. Antika avcılarının tapınağı, iki katlı bitpazarında yüzlerce tezgâh açılıyor. 216 numarada ‘Valley of the Dolls’un film müziğinden  Serge Gainsbourg’un ‘Grandes Chansons de Gainsbourg’ albümüne kadar pek çok sürpriz plağı bulabilirsiniz. 219 numaradaki Artiques iyi durumda müzik dolapları, gaydalar, radyolar, oyun masaları satıyor. Kışlık ihtiyacı olan beyler için 358 numarayı öneririz. 

13.00

Gemide şekillenmek

Norveç, İsveç ve Finlandiya gibi soğukla baş etmeyi sanata dönüştüren ülkelere İskandinav temalı SPA’larıyla saygılarını sunuyor Montreal. En yaratıcısı beş yıl önce feribottan sağlıklı yaşam merkezine dönüştürülen Bota Bota. Beş kata yayılan servis kapsamında açıkhava-kapalı mekân masaj salonları, yüz bakımı birimleri bulunuyor. İçlerinde en özeli ‘su devresi’ (75-150 TL). Hafta sonunun toksinlerini Fin hamamında atın, soğuk havuza dalın, seansın sonunda dinlenme alanında ya da restoranda soluklanın. 678 lumboz ve sayısız duvar boyundaki pencereden şehri seyredebilirsiniz. En güzel manzara, geminin en sıcak havuzunda. Kışa rağmen Montreal’de daha sıcağını bulmak mümkün değil.

NASIL GİDİLİR?

36 saatte Montreal

Aralık ayının üçüncü haftasında İstanbul’dan Montreal’e tek aktarmalı uçuşların gidiş-dönüş fiyatı Lufthansa’da 2.400 TL’den başlıyor. Toplam yolculuk süre 12 saat 40 dakika.

 

 

False