30 bin kişiyi dolandıran saadet zinciri şebekesi çökertildi

Güncelleme Tarihi:

30 bin kişiyi dolandıran saadet zinciri şebekesi çökertildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 08:24

Hong Kong merkezli Quest şirketi adına açtıkları Qnet isimli ofislerde 30 bin kişiyi dolandıran saadet zinciri şebekesi çökertildi. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 5 ilde 52 kişi gözaltına alındı. Bu yolla 100 milyon dolar kazanç elde ettikleri ortaya çıkan şebekenin Ankara yöneticisi üst düzey bir emniyet müdürünün kızı çıktı.

Haberin Devamı

Vatan Gazetesi'nden Burak Bilge'nin haberine göre, Türkiye’de oluşturdukları “saadet zinciri” ile yüzlerce vatandaşı dolandıran ve ülke gündemine damgasını vuran Titanların ardından, onbinlerce insandan milyonlarca dolar topladıkları belirlenen uluslarası bir şebekenin Türkiye ayağı çökertildi. Malezyalı Vijay Eswaran tarafından 1998 yılında Hong Kong’da kurulan ve Microsoft’un Asyanın en hızlı büyüyen internetten pazarlama şirketi olarak duyurduğu “Quest.net” şirketinin Türkiye’deki yapılanmasının büyük vurgun gerçekleştirdiği belirlenince inceleme başlatıldı. Geçtiğimiz yıl yapılan operasyonlarla 60 üyesi İstanbul’da gözaltına alınan şirket hakkında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da bir çalışma başlattı.

 

Haberin Devamı

6 ülkede yasak

 

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından görevlendirilen bilirkişinin hazırladığı raporda, “saadet zincirinin” korkunç vurgunu ayrıntıları ile ortaya çıktı. Raporda “saadet zinciri” oluşturarak dolandırıcılık yaptığı belirlenen oluşumun, Türkiye’de 30 bin kişiyi dolandırdığı anlatıldı. Sisteme üye yapılan kişilerin altlarında belirlenen halka sayısında sisteme üye kazandırması durumunda aylık olarak para almaya başlayacaklarına inandırıldıkları ve böylece kısa süre içerisinde onbinlerce üye sayısına ulaştıkları ortaya çıktı. Sistemin hedef kitle olarak özellikle gençleri ve öğrencileri seçtiği belirlenirken, Amerika başta olmak üzere İran, Arnavutluk, Sri Lanka, Malezya, Endonezya ve Afganistan ülkelerinde yasaklandığı öğrenildi.

 

Korkunç tuzak

 

Sisteme dahil ettikleri üyelerden 600 dolar ile 900 arası ücret alan çetenin, bu yöntemle yaklaşık 100 milyon dolarlık bir kazanç sağladığı da belirlendi. Çetenin saadet zincirine dahil ettiği üyelerden aldıkları binlerce liranın karşılığında, piyasa değeri yaklaşık 5 dolar olan “şifalı taş” ve “saat” gibi ürünler verdiği ve bu şekilde saadet zincirine giren paraları alışveriş gibi göstermeye çalıştıkları da ortaya çıktı. Çete sisteme üye yaptığı kişilerden aldığı binlerce lira karşılığında 5 dolarlık bir ürün veriyor ve hukuksal olarak satış yapmış gibi görünüyordu. Çalışmalarını tamamlayan Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Ankara, Çorum, Antalya ve İstanbul’da düzenlediği operasyonlarda çete yöneticisi konumunda olan 52 kişi gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde sorguları devam eden şüphelilerin arasında çok sayıda üniversite öğrencisi ve avukatların da bulunduğu öğrenildi. Çetenin Ankara bölge temsilciliğini ise üst düzey bir emniyet müdürünün kızı E.K’nın yaptığı ortaya çıktı. Çetenin Türkiye’nin dört bir yanında bağımsız yapılanmalar kurdukları ve sadece İstanbul’da 9 ofisinin bulunduğu belirlendi. Çetenin özellikle İstanbul’da Bahçelievler, Kadıköy, Esenler, Zeytinburnu ve Güngören’de açtıkları ev ofislerde binlerce kişiyi saadet zincirine üye yaptıkları anlaşıldı. Yapılan baskınlarda çok sayıda boş üyelik formları, irsaliyeler, faturalar, kimlik fotokopileri ve banka hesap cüzdanları ele geçirildi. Sorguları devam eden çete üyelerinin Cuma günü adliyeye sevk edilecekleri öğrenildi.

 

Haberin Devamı

Sistem nasıl işliyor?

 

Merkezi Hong Kong’da bulunan Quest şirketi adına açtıkları Qnet adlı internet sitesi üzerinden saadet zinciri oluşturan şebeke özellikle işsiz gençleri hedef alıyor. Sisteme dahil olan her kişiden 600 dolar ile 900 dolar arasında bir para alınıyor. Karşılığında da “şifalı taş” veya ucuz bir “saat” verilerek yasanın açığından faydalanılıyor. Üye yapılan her kişiye yeni üyeler bulduğu sürece çok paralar kazanacağı vaat ediliyor. Zincir halkası gibi üyeler ne kadar çok üye kazandırırsa üye yapan kişinin çok para kazanacağı belirtiliyor. Genelde en alt halkalar kendisine üye bulamıyor ve sisteme yatırdığı para yanıyor. Sistemin Türkiye’nin her yerinden müşterileri var.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!