266 milon Euro'luk Adnan Menderes İç Hatlar Terminali hizmete girdi

Güncelleme Tarihi:

266 milon Euroluk Adnan Menderes İç Hatlar Terminali hizmete girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2014 01:33

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle, TAV'ın 266 milyon euro yatırımla 21 ayda tamamladığı ve 2032 yılına kadar işleteceği İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali açıldı.

Haberin Devamı

Açılışı yapan Başbakan Erdoğan, "Güzel İzmir' demekle güzel olmuyor. 'Bal, bal' demekle ağız tatlanmıyor. Balı yerseniz ağız tatlanır. Bu güzel eserleri inşa ederseniz bir kenti modern haline getirirsiniz" dedi.
Havalimanı projeleri ve işletmeciliği alanında dünyanın lider kuruluşları arasında olan TAV Grubu tarafından gerçekleştirilen Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminali, törenle açıldı. Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'in yanı sıra çok sayıda milletvekili, bürokrat ve siyasetçi katıldı. Başbakan Erdoğan törenin başında cep telefonuyla uzun süre uğraştı. Mesaj geçmeye çalıştığı sanılan Başbakan'a bir görevli yardımcı oldu.

Haberin Devamı

GÜZEL İZMİR'E YAKIŞAN BİR ESER OLDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni iç hatlar terminali binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu havalimanının dış hatlar terminal binasının açılışını 2006 yılında bir toplu açılış töreni sırasında yaptığını anlattı. Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:
"Yılda 20 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet verecek şu muhteşem terminal binası güzel İzmir'e yakışan İzmir'i temsil eden bir eser oldu. Gerek dış gerek iç hatlar binası şu iki tesis yapılmadan önce buradaki İzmir havalimanının binasını bir düşünün. Acaba bu güzel İzmir'e öyle bir havalimanı yakışıyor muydu? Nereden geliyor nereden çıkıyorduk adeta bir gecekondu gibi. Biz buna tahammül edemedik. Dedik ki; 'Hemen bir adım atalım.' Yeni bir kaynak meydana getirmek suretiyle bir adım attık. Dış hatlar binasından başlamak üzere önce 110 bin metrekarelik kapalı alana sahip terminal binası yaptık. O bize yetmezdi, mevcut gecekonduyu yıkmamız gerekiyordu. Şu anda çatısı altında bulunduğumuz yaklaşık dış hatlar binasının 2 katı büyüklüğündeki binayı bitirmiş olduk. Burada huzuru, refahı görüyorsunuz. Bizim iktidarınız huzur, mutluluk iktidarıdır. Laf üretmedik, icraat ürettik. Burasının mimarı bir Türk; ayrıca gurur vesilesi. Laf değil hizmet üretme şiarımızın en somut üretme örneği olan Binali bey' çalışmalarında başarılar diliyorum. Huzurlu güveni keyifli yolculuklar diliyorum."

Haberin Devamı

"EN UZAK HAVALİMANI EN UZAK EVE YARIM SAAT 45 DAKİKA UZAKLIKTA"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, havacılık ve ulaştırma yatırımları ile 'Uzak' diye bir kavram kalmadığını ifade ederken, sadece havacılık alanındaki gelişmelerin bile Türkiye'nin 12 yılda nereden nereye geldiğinin göstermesi bakımından yeterli olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
"26'dan aldık havalimanlarını 52'ye çıkardık. Uçakla yolculuk edenlerin sayısı arttı. Havayolu; halkın yolu oldu. Vatandaşım lüks otobüslere biniyordu. Şimdi onlara ödediği rakamla uçakla, kısa zamanda gidiyor. Uçakla yolculuk ederlerin sayısı yılda 8.5 milyondan 150 milyona ulaştı. 12 yıl önce 'Şırnak'ta, Iğdır'da havalimanı olacak' denilse kim inanırdı? 'Hakkari'ye havalimanı yapılacak' denilse kim inanırdı? En uzak havalimanı kendi sınırları içindeki en uzak eve yarım saat ya da 45 dakika arasında. Bölünmüş yollar otoyollar, hızlı tren hatları ile her yeri yakın hale getirdik."

Haberin Devamı

266 milon Euroluk Adnan Menderes İç Hatlar Terminali hizmete girdi

"PARALEL YAPI'DAKİ HİZMETLE KARIŞTIRMAYIN"
Başbakan Erdoğan, İstanbul'a üçüncü havalimanı yapımını engellemek isteyen küresel güçler olmasına rağmen bunları yapmaya devam edeceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, orada yeni sistemi devreye sokacaklarını anlatırken şöyle dedi:
"Şehir merkezine 25 dakikada inişin altyapısını ortaya koyacağız. Yurt içinde paralel yapı engellemeye, orayı yüklenmiş olan müteahhit firmalara fatura kesmeye çalışıyor. Bunların vatanseverlikle dertleri yok. Yurt içinde yurt dışında bunun çalışmasını yapıyorlar. Bütün bunlara rağmen engelleri aşa aşa İstanbul havalimanını yapıp bitireceğiz. 2017 yılı hedefimiz. 3-4 gün içinde diğer hava şirketleri de bu iç hatlar terminaline yerleşmiş olacak. Ülkenin her yerine yurt dışına seyahat edilecek. Bizim siyasetimiz eser, hizmet siyasetidir. Ama paralel yapıdaki hizmet gibi değil. Onunla karıştırmayın. İnşallah 2023 yılına kadar milli geliri 2 trilyon dolara çıkarak ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine sokacağız. Önümüze çıkartılan engel, kurulan tuzaklara rağmen yolumuza devam ediyoruz. Millet bize sahip çıkıyor. Siyaseti dizayn etmek çabalarına ekonominin dengelerini bozmaya çalışanlara fırsat vermeyecek. Bundan rahatsız oluyorlarsa onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Bölgemiz ve dünyanın her köşesindeki kardeşlerimizle kucaklaşmayı sürdüreceğiz. İzmir'in bize destek verdiğini biliyoruz. Önümüzdeki dönemde buradan daha fazla destek bekliyoruz."

Haberin Devamı

"DÜNYA DEVİ LUFTHANSA'YA ULAŞTIK"
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım, THY'nin yolcu taşımada dünya devi Lufthansa'yı yakalamak üzere olduğunu, eski Başbakan Adnan Menderes'in adını taşıyan bu güzel terminali İzmir'e hayırlı uğurlu olmasını dilediğini söyledi. Yıldırım tesisin temelinin 2012 Aralık ayında atıldığını, 10 milyon yolcu kapasitesinin 30 milyona çıkmış olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"Türkiye havacılığın üssü olmalı. Uzakdoğu'dan Batı'ya gidecek yolcular Türkiye üzerinden transfer olursa daha az maliyetli olacak. Amerika, Avrupa havacılıkta küçülürken Türkiye her türlü olumsuzluğa rağmen yüzde 15.5 büyümeyi başardı. İç ve dış hatlarda 150 milyon yolcuya ulaştık. 2014 yılının ilk ayında yolcu taşımada Lufthansa 1'inci sırada, ikinci sıraya THY ulaştı. THY dünya devi Lufthansa'ya ulaşmış durumda. ülkenin ulaşan, erişen ve konuşan Türkiye haline gelmesi için 100 bin kişilik ulaştırma ekibi ile çalıştık. Halkın hayatını kolaylaştıracak yaşam kalitesini artıracak projeler gerçekleştirdik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olduk. İnşallah İzmirliler bize gereken desteği verdiklerinde İzmir'in muasır medeniyetlere erişme konusunda İzmir hayat 1414 proje ile İzmir'i marka şehir yapmak için canla başla çalışacağız."

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, geçen yıl 76 milyonu iç hatlar olmak üzere 150 milyon yolcu taşındığını, Türkiye'nin yolcu sayısı en hızlı artan 3'üncü ülke konumuna olduğunu bildirirken, "Türkiye havacılık sektörü son 11 yıl boyunca her yıl yüzde 15- 20 arasında büyüme gerçekleştirdi. 170 bin kişiyi istihdam ediyor. Adnan Menderes Havalimanı yolcu sayısı 4 kat arttı. Dış hatlar terminalini 140 milyon euro yatırımla yeniledik. 245 milyon euro yatırımla iç hatlar terminalini yeniledik. 88 bin metrekarelik otoparkı CIP, VIP salonları ile Avrupa'da bile eşine az rastlanacak bu terminal İzmir'in yeni vitrini olacak" dedi.

266 milon Euroluk Adnan Menderes İç Hatlar Terminali hizmete girdi

İZMİR İKLİMİNE GÖRE ÇATI DİZAYNI
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, iç hatlar terminali çatısının İzmir iklimine uygun olarak ısı ve ışığı alacak şekilde yapıldığını, bu binanın yapım ve işletmesindeki iki farklı özelliğini çevre ve bilgi sistemleri ana başlıkları ile anlatmak istediğini söyledi. Şener şu bilgileri aktardı:
"Bu binanın yerinde bulunan mevcut binanın yıkımı sırasında yüzde 98 oranında geri dönüşüm sağladık. Beton, beton demiri, kablolar geri dönüştürüldü. Yalıtım malzemeleri, ampuller, tehlikeli atıklar, yasal mevzuat çerçevesinde imha edildi. Bu geri dönüşüm çalışmasıyla 2013 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin 'En iyi uygulama' ödülünü aldık. Çatı camları seçilirken doğal aydınlatmayı maksimum şekilde alacak ancak İzmir iklimine göre yazın terminali fazla ısıtmayacak şekilde dizayn edildi. Işık enerjisi ile ısı enerjisinin, güneş ışınlarıyla binaya girişini, en minimum enerji kullanımına destek olacak şekilde dizayn ettik."
Sani Şener, iç hatlar terminalinin karbon salınımının çok düşük olduğunu, 14 tonluk yağmur suyu (yeşil su) ve yine bir 14 tonluk lavabolardaki gri suyun depolanıp bahçe sulaması ve temizlikte kullanılacak şekilde bir tesisat sistemi kurulduğunu söyledi. Şener, şöyle devam etti:

266 milon Euroluk Adnan Menderes İç Hatlar Terminali hizmete girdi

"Terminal girişindeki saçaklar fotovoltaik panellerle kaplanarak 397 kilowatt saat güneş enerjisiyle elektrik üretimi elde edilecek. Trijenerasyon tesisinde 9.78 megavat elektrik, 10 bin kilovat ısı ve soğutma enerjisi üretilecek. Trijenerasyon tesisinin yakıtı doğalgaz olduğu için ve doğalgazın fosil yakıtlara göre yüzde 30 daha az kardon salımı yaptığından ve bu tesisimizde sadece elektrik değil, baca gazından da ısıtma ve soğutma suyu elde edileceğinden, sistemin karbon salımı çok ciddi oranda azaltılmış olacaktır. Bütün bunlar aslında LEED sertifikası almak için gerekli olan kriterlerden sadece bazılarıdır. Biz enerji tasarrufu ve çevre sorumluluğu ile ilgili gereken tüm kriterlere uyduk ve hepsini tamamladık. Müracaatımızı yaptık. Bu terminal Türkiye'nin ilk LEED sertifikalı terminal binası ve LEED Sertifikalı en büyük binası olacaktır."

"HAVALİMANI BİLGİLERİ AKILLI TELEFONDA"
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Şener, havalimanındaki tüm bilgilerin yazılımla yolcunun akıllı telefonuna indirilebileceğini belirterek, şunları anlattı:
"Yine bu terminalde bilgi sistemlerinin pratik uygulamalarını da yolcu konforunu arttıracak şekilde geliştirdik. Havalimanındaki tüm bilgilerimizi yapmış olduğumuz yazılımlarla yolcularımızın avuçlarının içindeki akıllı telefonlara indiriyoruz. Havalimanı operatörü olarak dünyada, bu uygulamayı, yani TAV Mobile uygulamasını ilk TAV Bilişim geliştirdi ve 3 hafta Apple Store'da birinci sırada kaldı. Yine TAV Mobile uygulamasının Windows 8 versiyonu, kodları onaylanıp, Türkiye'den, Avrupa Microsoft Store'a yüklenen ilk uygulama olma özelliğine sahip oldu. Uçakların kalkış, iniş, kapı değişikliklerini, gecikmelerini, uçuştaki değişikliklerini, check-in kontuarlarının yerini, bagajların hangi banttan geleceğini yani özetle yolcunun uçuşu ile ilgili her türlü bilgiyi uygulamamıza girildiğinde akıllı telefonlara otomatik olarak iletiyoruz. Uçuş izleme özelliği ile istediğiniz uçağın havadaki seyrini harita üzerinden görebilir, ineceği havalimanına kadar takip edebilirsiniz. Yolcunuzu karşılayacaksanız daha evinizden çıkmadan, yolcunun uçağının havada nerede olduğunu görebilirsiniz. Havalimanına yanaşırken otoparktaki boş yerleri yine bu uygulama ile akıllı telefonlardan öğrenebilirsiniz ve direkt o kata çıkıp arabanızı park edebilirsiniz. Augmented Reality yani arttırılmış gerçeklikle, cep telefonun kamerasını bu terminalde açarak, yönünüzü, uçağa bineceğiniz kapının yerini, ticari mahallerde satılan ürünleri ve ürünlerinin fiyatlarını görebileceksiniz."

266 milon Euroluk Adnan Menderes İç Hatlar Terminali hizmete girdi


KAPASİTESİ 20 MİLYON YOLCU
* İZMİR Adnan Menderes Havalimanı, yeni iç hatlar terminalinin hizmete girmesiyle havalimanı toplam 30 milyon yolcuya rahatlıkla hizmet verebilecek. * Yeni iç hatlar terminali, TAV Ege A.Ş tarafından yapıldı. * Temeli 2012 yılında atıldı, yatırım tutarı 266 milyon euro. * Türkiye'nin en büyük iç hatlar terminali 210 bin metrekare kapalı alana sahip. * İç hatlar terminalinin tek başına kapasitesi 20 milyon yolcu. * Dış hatlar terminali ise 110 bin metrekare ve yılda 10 milyon yolcu kullanıyor. * İç hatlar terminali 20 ayda tamamlandı. İki terminalin toplam maliyeti 380 milyon euro. * İZBAN ve karayollarına bağlantı var. Alt-üst yolları, yolcu gidiş, yolcu geliş, VIP, CIP iç dış hatlarda toplam 17 köprü var. * Adnan Menderis'in 2003 yılındaki yolcu sayısı 2 milyon 300 bindi. Şu anda 10 milyonu aştı. * Uçak trafiği 25 bin civarındaydı 70 bine çıktı.
* Otopark kapasitesi 5 bin 500. * Şehir merkezine 18 kilometre uzaklıkta. *Kargo terminali 21 bin 319 metrekare. * Pist iki adet 3240x45 metre ebatlarında.* 37 adet uçak park yeri olan iki apron bulunuyor.

266 milon Euroluk Adnan Menderes İç Hatlar Terminali hizmete girdi


2032 YILINA KADAR İŞLETİLECEK

DHMİ tarafından 17 Kasım 2011'de yapılan ihalede en iyi teklifi veren TAV Havalimanları iştiraki TAV Ege, iç hatlar terminalinin 2032 sonuna kadar işletme hakkını 610 milyon euro artı KDV karşılığında kazandı. Yeni terminalin temeli 15 Haziran 2012'de atıldı. Geçiş sürecinde iç hat uçuşları da yine TAV tarafından işletilen dış hatlar terminalinden gerçekleştirildi. TAV, dış hatlar terminalinin işletmesini 2007'de üstlenmişti. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, 2013 yılında, önceki yıla göre yüzde 9 artışla yaklaşık 10.2 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu yolcuların yaklaşık 2.5 milyonu dış hatlar, 7.7 milyonuysa iç hatlarda seyahat etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!