2016 ALES Başvurusu Sınav Takvimi

Güncelleme Tarihi:

2016 ALES Başvurusu Sınav Takvimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 15:38

ÖSYM 2016 yılı sınav takvimi açıklandı. Pek çok öğrenci ve akademisyenin girmeyi beklediği Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı tarihi kamuoyuna duyruldu. Katılımcıların bu sınavı kazanmaları halinde yükseklisans eğitimi, doktora eğitimi alabilecekler. Ayrıca öğretim elemanları da bu sınavı kazanarak kadro alabilecekler. Peki ALES başvurusu ne zaman yapılacak?

Haberin Devamı

2016 ALES Başvurusu Sınav Takvimi

ÖSYM tarafından, 2016 İlkbahar Dönemi Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) 8 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı açıklandı. İlkbahar Dönemi ALES başvuruları ise 15-28 Mart 2016 tarihleri arasında yapılabilecek.

Başvurular 15-28 Mart tarihleri arasında ÖSYM’nin resmi web adresinde yayınlanacak olan 2016 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu ile yapılacak.

78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin, 5538 sayılı Kanuna eklenen EK Madde 8 gereğince, yükseköğretim kurumlarında görev alan araştırma görevlisi, eğitim öğretim planlamacısı, okutman, öğretim görevlisi ve öğretim elemanı kadroları dışındaki diğer kadrolardan naklen atanabilmek için ALES sınavına girmek mecburidir.

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Konservatuarlara yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik öğrencilerinin ALES’e girme zorunluluğu yoktur. Fakat, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlardaki doktora programlarına başvuracak kişiler üniversite ya da yüksek teknoloji enstitüsü senatoları tarafından ALES sınavını geçme zorunluluğu getirebilmektedir.

Tüm bunların dışında yurtdışında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar adına yüksek lisans öğrenimi görmek için gönderilecek olan adayların seçimlerinde de ALES puanları göz önünde bulundurulacaktır. Bu şekilde yurt dışında lisansüstü eğitim almak isteyen kişiler ALES sınavına girmek zorundadırlar. Fakat kendi olanakları ile yurt dışına gitmek ve yüksek lisans yapmak isteyen kişiler için sınava girme mecburiyeti yoktur.

Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilmiş olan yükseköğretim kurumlarında öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sınavına girme ve geçme zorunluluğu vardır.

ALES sınavı yılda ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere iki kez yapılmaktadır. ALES sınav puanın geçerliliği ise üç yıldır. Yukarıda bahsedilen programlara başvurabilmek için adaylar bu iki sınavdan birine ya da her ikisine de girebiliyorlar. ALES başvurusu para yatırma işlemleri aşağıdaki banka ve kurumlardan yapılabilecektir.

Haberin Devamı

T.C. Ziraat Bankası ve İnternet bankacılığı

T. Halk Bankasının ATM’leri ve İnternet bankacılığı

Akbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)

Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Denizbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı(KKTC’den başvuran adaylar hariç)

Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

BAKMADAN GEÇME!