2011 300'den 2015 500'e

Güncelleme Tarihi:

2011 300den 2015 500e
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 01:33

7 Haziran’da yapılacak seçimlerde aday olmak isteyen bürokratların istifa etmeleri için tanınan süre önceki gün saat 17.00’de doldu.

Haberin Devamı

Son dakikaya kadar bekleyen bürokratlar SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile İMKB Başkanı İbrahim Turhan ve HDP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Ahmet Yıldırım oldu. 2011’de istifa eden bürokrat sayısı 300 dolayında olurken bu yılki rakamın 500’ü bulduğu tahmin ediliyor. 2011 ve 2015 istifalarında durum şöyle:

FİDAN... AĞBAL

2011 yılı seçimleri için istifa edenler arasında Cumhurbaşkanlığı bürokratları yer almamıştı. 2015 yılı seçimleri için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Aydın Ünal ile Başdanışman Mustafa İsen görevlerinden ayrıldı. 2011 yılı seçimlerinde Erdoğan’ın 3 Başbakanlık Danışmanı Nabi Avcı, Yalçın Akdoğan, Çağatay Kılıç ve Başbakan Müşaviri Emrullah İşler görevlerinden ayrılmıştı. 2015 seçimleri için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Başmüşavirleri Ali Sarıkaya, Ertan Aydın, Vedat Bilgin, Emine Nur Günay ve Taha Özhan ile Başbakanlık Sağlık Koordinatörü Prof. Dr. Celil Göçer aday olmak için istifa etti. 2011 yılı seçimlerinde istifa eden üst düzey bürokratlar olarak Volkan Bozkır, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ile sınırlıydı. 2015 yılı seçimleri için ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Maliye Müsteşarı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk istifa etti.

Haberin Devamı

11 BAKAN YARDIMCISI

Geçtiğimiz seçimlerde TBMM’den 6 bürokrat seçimler için ayrılmayı tercih etmişti. 7 Haziran’da yapılacak seçimde milletvekili adayı olmak için isteyen 14 bürokrat ile aralarında milletvekili ve grup danışmanı olan 25 kişi olmak üzere 39 görevli istifa etti. Bürokraside yeni oluşturulan bakan yardımcıları 2015 seçimleri için akın etti. İstifa eden Bakan Yardımcıları; Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman oldu.

Haberin Devamı

REKTÖRLER DE YARIŞTA

2011 yılı seçimlerinde 6 rektör ve dekan aday olmuştu. Bu seçimler için ise 14 rektör ve dekan görevinden ayrıldı. İstifa edenler arasında Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de yer aldı. Bürokratların çok büyük bölümü, AK Parti’de aday olacağını açıklayarak istifalarını verdiler.

GÖREVE DÖNEBİLİYORLAR

Bürokratlar, aday gösterilmez veya gösterilse de seçilemezlerse yeniden görevlerine dönebiliyorlar. Bu isimlere, bürokraside “İktidar partisinden aday adayı olan” kişiler olarak üst makamlarda görev almanın yolu açılabiliyor.

ADAY OLMAYANLAR

2015 yılı seçimlerinde milletvekili adayı olması beklenmesine rağmen istifa etmeyen isimler arasında Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Yiğit Bulut ve Mustafa Varank yer aldı. Adaylığına kesin gözüyle bakılan bir diğer isim ise Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’di. Adı bakanlık için de geçen Tekin beklendiği gibi istifa etmedi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, THY Yönetim Kurulu Hamdi Topçu, RTÜK Başkanı Davut Dursun’un da adları siyaset için geçmesine rağmen istifa etmediler.

Haberin Devamı

Üniversiteden

10 Şubat itibariyle 2015 Genel Seçimleri’nde CHP sıralarından milletvekili adayı olmak için istifa edenler ağırlıklı olarak üniversite çevrelerinden oldu. Prof. Dr. Fethi Açıkel, CHP’den aday olmak için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevinden istifa etti. CHP’den aday olmak için istifa eden bir diğer önemli isim ise eski Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe’ydi. Karatepe’nin yanı sıra CHP PM üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer de Osmangazi Üniversitesi’ndeki görevinden ayrıldı. CHP Genel Başkanı Yardımcısı Selin Sayek Böke de milletvekili adaylığı için Bilkent’teki görevinden geçen hafta istifa etti. Yargı çevresinden öne çıkan isim ise eski YARSAV Başkanı Çankırı Hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu oldu. Adalet Bakanlığı personeli ve eski Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Mutlu Gürler, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Oktay Sındır da CHP’den aday olmak için istifa etti.

Haberin Devamı

Sürpriz isimler

EKONOMİ yönetimi içinde tercihini AK Parti dışında yapan Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta var. Usta’nın MHP’den aday olacağı belirtiliyor. Yine Merkez Bankası başkanlığından sonra Abdullah Gül döneminde Cumhurbaşkanlığı’nda danışmanlık yapan Durmuş Yılmaz’ın da MHP’den aday olması bekleniyor. Dışişleri Bakanlık Müşaviri Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı da memleketi Isparta’dan MHP’den aday adayı olacak. Aday adaylığı için başvurular 12 Mart saat 09.00’da başlayıp 18 Mart saat 17.00’ye kadar sürecek. MHP Hukuk ve Seçim İşleri’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, “Aday adaylarından 2.000 TL başvuru aidatının alınmasına karar verilmiştir. Aday adaylarımızdan istenilen belgeleri ve ilgili banka şube hesap numaraları Genel Merkezimizin internet sitesinden yayımlanacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Sancar ve Yıldırım

ADAY adayı olmak için Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ka dri Yıldırım görevlerinden istifa etti. İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici de HDP’den aday olmak için öğretmenlik görevinden ayrıldı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Beyza Üstün, İstanbul Üniversitesi’nden Yard. Doç. Sezai Temelli ve RTÜK Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım da HDP’den aday olmak için görevlerinden istifa etti. Okan KONURALP / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!