2008’e bakış

Güncelleme Tarihi:

2008’e bakış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2007 00:00

2007’nin son yazısı. İşte benim 2008 tahminlerim, bütün e.yaşam okurlarına iyi yıllar.

Cep’te 2008

2007’nin cep telefonu dünyasını en derinden etkileyen gelişme iPhone’nun piyasaya girmesi oldu. iPhone 2007’de bir kaç milyon sattı, 2008’de de 10 milyon kadar satacak. Toplam rakam olarak 10 milyon, 1.1 milyar adetlik cep telefonu pazarı için büyük olmasa da, iPhone’un kullanıcı arayüzüne kattığı yenilikler cep 2008’de alacağımız cep telefonlarının özelliklerini değiştirdi bile. 2008’de dokunmatik ekranlı çok sayıda model Nokia ve benzer üreticiler tarafından piyasaya sürülecek.

2008’de daha da yaygınlaşacak bir diğer cep telefonu teknolojisi de bulunduğunuz lokasyonu görebildiğiniz GPS olacak. GPS’in yaygınlaşması ile birlikte son yıllarda gelecek diye beklediğimiz, ancak henüz ulaşamayan lokasyon bazlı servisler cep telefonlarına gelmeye başlayacak. Bu sayede "Ne nerede?" sorusunun cevabı için cep telefonumuza daha çok yönelmeye başlayacağız. Bu değişimden en kazançlı çıkan Google olacak. Mobil telefonlar için olan, benzersiz harita uygulaması daha da yaygınlaşacak ve Google’ın mobil reklam pastasından ciddi pay almasında önemli rol oynayacak.

Televİzyonda 2008

Sürekli düşen LCD panel fiyatları sayesinde LCD televizyonlar daha da kolay ulaşılabilir hale gelecek. Hemen tamamı yüksek çözünürlükteki HD teknolojisini destekleyen bu televizyonlar, HD materyallerin de artmasına sebep olacak. 2007’de HD kalitesinde seyrettiğim film bir ya da ikidir, 2008’de bu rakamın 10-15’e çıkmasını bekliyorum.

Oyun makİnelerİnde 2008

2008 PS3’ün yılı olacak. Kendi kişisel tahminim, 2008’de benim de hanımı iknada başarılı olup bir adet PS3 alacağım yönünde! PS3’de bu yıl çok harika gelişmeler oldu. En önemlisi DivX desteği PS3’e geldi. PS3 gittikçe oyun makinesi olmaktan çıkıp dört dörtlük bir medya merkezi olma yolunda ilerliyor. Blu-Ray DVD teknolojisi sayesinde HD kalite film oynatabilmesi, WiFi sayesinde bilgisayarınızdaki DivX filmleri seyredebilmeniz PS3’ü 2008’de uçuracak iki güzel gelişme. Bu arada kendisi de film işinin içinde olan Sony’nin PS3’de korsanının önünü açacak DivX’i desteklemesi beni çok şaşırttı.

2008’İn önemlİ trendlerİ

Tayvan’lı Asus’un piyasaya sürdüğü Eee PC, bilgisayar piyasasını 2007’de sarstı. Çok ucuza satılan bu dizüstü bilgisayar, düşük fiyatlı dizüstü pazarını 2008’de kızıştıracak. Dell ve Acer’ın yakın zamanda benzer ürünler çıkarmasını bekliyorum.

Türklerin Facebook merakı, Türkçeyi, en çok Facebook kullanan diller sırasında İngilizceden sonra ikinci sıraya oturttu. Bu nedenle 2008’de Facebook’un Türkçeyi desteklemesini bekliyorum. Bu arada Türklerin neden Facebook’u bu kadar sevdiklerini inceleyecek yüksek lisans çalışmasını yapacak ilk kişinin hem bulgularını gazeteye taşıyacağım hem de arzu ederse tez aşamasında yardımcı olacağım.

Son olarak, 2008’in İnternet uygulamalarını İnternet’e bağlı olmaksızın kullanmaya başlayacağımız yıl olacağını düşünüyorum. Öncülüğü Google yapacak, bu konudaki ilk denemesi olan Google Gears 2007’de başarısızlığa uğrasa da ikinci uygulaması Google Mail 2008’de başarıyı yakalayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!