200 kilometre tarandı

Güncelleme Tarihi:

200 kilometre tarandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2018 10:15

Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan Sakarya Meydan Muharebesi'nin yapıldığı Ankara'nın Polatlı ve Haymana ilçelerinde jeofizik (yer altı radarı) yöntemiyle şehitlik alanları belirleniyor.

Haberin Devamı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç'ın başkanlığında Cumhuriyet Üniversitesi ile yürütülen, ‘Sakarya Meydan Muharebesi Şehitlik Araştırmaları’ projesi kapsamında, Polatlı ve Haymana'da 3 yıldır, 20 bölgede 200 kilometrekarelik alanda çalışma yapıldı. Prof. Dr. Büyüksaraç, araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:

ANIT YAPILACAK

“Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı kurulması çalışmaları kapsamında, özellikle parkın sınırlarını kapsayan muharebenin geçtiği Polatlı ile Haymana ilçelerinde 2015 yılından bu yana şehitlik araştırması yapıyoruz. Bu yıl da 100 kilometrekarelik alanda çalışmayı planlıyoruz. Şehitlerin bulunduğu alanların belirlenmesi ve oraların anıtlaştırılması için çalışma yapılıyor. Tespit ettiğimiz şehitlik alanlarının, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca ihya edilmesi ve anıtlaştırılması için çalışmalar sürdürülüyor. Anıt yapılacak yerleri belirleyip onların hizmetine bırakıyoruz.

MÜZEDE SERGİLENECEK

Haberin Devamı

Kayıtlara göre 5 bin 700 civarında şehidimiz, yaklaşık 14 bin 500 de kayıp olduğu biliniyor. Polatlı ve Haymana arasında da bir yürüyüş yolu yapılacak. Muharebenin yıl dönümünde burada gençlik yürüyüşleri gerçekleştirilecek.
Alanda şarapnel parçaları, mermi kovanları, patlamamış bombalar niteliğinde farklı irilik ve boyutlarda metal bulgulara da rastladık. Bunlar toparlanarak Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı bünyesinde Polatlı'da oluşturulacak müzede sergilenecek.”

BAKMADAN GEÇME!