20 kadını daha kanser etti

Güncelleme Tarihi:

20 kadını daha kanser etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2011 02:13

Fransız PIP marka meme silikonu takılan 20 kadında daha kansere rastlandı. Savcılık, firmanın sahibi hakkında “sahtekârlık” ve “sağlığa zararlı ürün satmak” suçlamalarıyla soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

FRANSA’da patlak veren memesilikonu skandalı büyüyor. Fransa  Tüketici Sağlığı Kurumu, Fransız Poly Implant Prothese (PIP) firması tarafından sağlığa zararlı madde ve yöntemlerle üretilen meme protezi takılan 20 kadında kansere rastlandığını açıkladı. Vakalardan 15’inin meme kanseri, üçünün lenfoma, birinin de akciğer kanseri olduğu bildirildi. Ancak kurum, kanser vakalarının protezle doğrudan bağlantılı olduğunun henüz kanıtlanmadığının altını çizdi. Fransa’da bugüne kadar, PIP marka protez taşıyan yaklaşık 30 bin kadından sadece 8’inde kanser teşhis edilmişti. Fransız yetkiler, daha önce 1143 kadının silikonlarının patladığını, 495 kadının yanmaya yol açtığı için PIP hakkında şikâyette bulunduğunu açıklamıştı.

Firma sahibi aranıyor

Marsilya savcılığı gelişmeler üzerine PIP firmasının sahibi Jean-Claude Mas (72) hakkında “sahtekârlık” ve “sağlığa zararlı ürün satmak” suçlamalarıyla soruşturma başlattığını açıkladı. Mas hakkında arama emri çıkartılırken, avukatı, müvekkilinin kaçmadığını, hasta olduğu için Marsilya yakınlarında dinlendiğini söyledi.  Fransız hastalık sigortası kurumu Cnam, PIP hakkında “ağır dolandırıcılık” yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Savcılık, suç duyurusunun, mevcut soruşturma kapsamında değerlendirileceğini bildirdi.

Brezilya tamamen yasakladı

Haberin Devamı

PIP silikonlarının satışını geçen yıl durduran Brezilya, bu yasağı kalıcı hale getirdi. Brezilya Sağlık Bakanlığı bu kararı PIP silikonlarında “tıbbi değil sanayi tipi silikon kullanıldığına ilişkin test sonuçları” üzerine aldığını duyurdu. Brezilya PIP marka 34 bin 631 göğüs protezi ithal etmiş, bunların 24 bin 534’ü takılmıştı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!