2 numara analizi: Millici İslamcı eylemci

Güncelleme Tarihi:

2 numara analizi: Millici İslamcı eylemci
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2015 21:48

AK Partili milletvekilleri, Meclis aritmetiğine göre bugün büyük bir ihtimalle İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman’ı TBMM Başkanı seçecek.

Haberin Devamı

2 numara analizi: Millici İslamcı eylemci

Milli Görüş hareketinin önemli isimleri arasında yer alan Kahraman’ın dikkat çekici geçmişini anlatmadan önce, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gibi Rizeli olduğunu hatırlatmak gerekiyor. İstanbul’da hukuk okuyan Kahraman, 28 Haziran 1996 – 30 Haziran 1997 tarihleri arasında iktidarda olan 54. Cumhuriyet Hükümeti’nde (Refah-Yol hükümeti) Kültür Bakanlığı yapmıştı.

 LENİN’i KALDIRTAMADI

- Kahraman, Türkiye’de merkez sağ, milliyetçi, muhafazakâr siyasetin insan kaynağı sayılan Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) 11 Mart 1967 ile 19 Ağustos 1969 arasındaki 49’uncu döneminde başkanlık yapmıştı. Kahraman, bu dönemde milliyetçilik, mukaddesatçılık, muhafazakarlık ve İslamcılık akımlarını öne çıkardığı MTTB’yi ‘eylemci’ bir çizgiye getirdi.

Haberin Devamı

- Kahraman, o yıllarda “Türk gençleri, Batı’nın asi, baş belası olarak tavsif ettiği uzun saçlı erkekler, çıplak kızların taklitçiliğine özendirilerek uçuruma itilmektedir. Tüm kötülüklerin anası komünizm ve onun şakşakçısı solculuktur” görüşünü savunuyordu. MTTB, o dönemde komünizmle mücadelenin etkili örgütlerinden biriydi.

2 numara analizi: Millici İslamcı eylemci

AYASOFYA’DA NAMAZ

- MTTB’nin kayıtlarına göre Kahraman, 1 Nisan 1967’de Çağdaş Sovyetler Birliği resim heykel grafik sergisindeki Lenin büstünü kaldırmak için de büyük mücadele vermişti. Serginin önüne Rusça ‘Defol’ yazan bir siyah çelenk de bıraktıran Kahraman, sergiyi kapattırmakta başarılı olamamıştı.

- 1967’de Papa 4. Paul, Ayasofya’yı ziyareti sırasında diz çöküp dua etmişti. Turistler de Papa’ya eşlik edince, Kahraman öncülüğündeki MTTB bunu ‘Ayasofya’da ayin’ olarak yorumladı. Kahraman, bunun ‘Yaralayıcı’ olduğunu söylerken “Madem Papa dua ediyor, öyle ise ibadete açık” diyerek MTTB üyeleriyle birlikte Ayasofya’da toplu namaz kıldı.

Haberin Devamı

DIŞARIDA KALDI

- Refah Partisi’nin ardından kurulan Fazilet Partisi’nde ‘gelenekçi’ ve ‘yenilikçi’ bölünmesi yaşanırken Kahraman, yaş olarak ‘büyük abiler’ arasında anılsa da tercihini Necmettin Erbakan’dan değil, Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül gibi genç isimlerle birlikte ‘yenilikçi’ kanattan yana yaptı. Tayyip Erdoğan’ın ‘Yeniden Atılım Partisi’ adını vermek istediği partiye ‘Adalet ve Kalkınma Partisi’ adını da Kahraman’ın bulduğu, hatta partinin ilk toplantıları için evini açtığı rivayet edilir. Ancak ilginç bir şekilde Kahraman parti kurucuları arasında yer almadı. ‘Mason’ olarak gördüğü bir isim için ‘Ya o ya ben’ resti çektiği, o isim kalınca kendisinin ayrıldığı iddiası hâlâ yalanlanmadı.
milli görüş ağırlığı

Haberin Devamı

- 1 Kasım 2015 seçimleri, Kahraman için ‘dönüşü muhteşem oldu’ denilebilecek bir durum yarattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlere girdiği İstanbul 1’inci bölgeden 1’inci sıra adayı oldu. Seçimden bir gün sonra Meclis Başkanı olacağı el altından sızdırıldı. Bugünden itibaren 1 numaralı koltukta Erdoğan, 2 numaralı koltukta Erdoğan’ın Milli Görüş hareketinden ağabeyi Kahraman oturmuş olacak. Rivayet odur ki yarın netleşmesi beklenen 64. AK Parti hükümetinde de ‘milli görüş’ ağırlığı olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!