GeriSeyahat 1940’ların savaş meydanı şimdi dalış ve golf cenneti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
1940’ların savaş meydanı şimdi dalış ve golf cenneti

1940’ların savaş meydanı şimdi dalış ve golf cenneti

Pasifik Okyanusu’nun kuzey doğusunda, Avustralya ile Japonya arasındaki Kuzey Mariana Adaları, yeryüzünün gizli tropikal cennetlerinden biri. ABD’ye bağlı olan adalar tropikal ormanları, beyaz kumlu plajları, canlı gece hayatı ve golf sahalarıyla tanınıyor.

Geçen yıl 38 ülke gezip Gezginler Derneği’nden ödül alan Selman Arınç, geçen ay adalardaydı. İzlenimlerini yazdı.

MACELLAN, HIRSIZLAR ADASI İSMİNİ TAKMIŞTI

Mikronezya Bölgesi’ndeki Kuzey Mariana Adaları, Filipin’in 2 bin 500 kilometre doğusunda, Japonya ve Palau’nun güneyinde. Bu volkanik takım adalar grubuna 1521’de ulaşan Macellan, La İslas De Los Ladrones (Hırsızlar Adası) ismini uygun görmüş. 1668’de İspanya Kraliçesi Mariana’nın adalara Katolik misyonerleri göndermesi üzerine kraliçenin onuruna adaların adı “Marianas“ olmuş.
Önemli bölümü volkanik kayalıklardan oluşan 14 ada, kuzeyden güneye doğru şöyle sıralanıyor: Farallon de Pajaros, Maug İslands, Asuncion İsland, Agrihan, Pagan, Alamagan, Guguan, Sarigan, Anatahan, Farallon de Medinilla, Saipan, Tinian, Aguijan ve Rota. Sadece altısı yerleşime açık. En büyük ve kalabalık olanları Saipan, Tinian ve Rota. Japonya’nın 1914’te işgal edip garnizona dönüştürdüğü adalar, İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin eline geçmiş. Halen ABD Politik Birliği’ne bağlı. 95 bin nüfuslu adaların meclisi, valisi seçimle belirleniyor. Anayasa doğrultusunda yönetiliyor. Savunması ve dış ilişkileri ABD’ye bağlı. Doğumla, Amerikan vatandaşlığını kazanan halk ise federal vergi vermiyor ve ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanamıyor. Bunun yanı sıra ABD Temsilciler Meclisi’nde oy hakkı bulunmayan bir temsilcileri var. Tabiatıyla ancak Amerikan vizesi ile girilebilen adalarda geçerli para birimi dolar.
Ortalama sıcaklığın 27 derece olduğu adaların en güzel zamanı mart, mayıs arası. Güneşli, yağışsız sezonda denizsuyu sıcaklığı 28 derece. Hazirandan ekime yağmur, ağustos sonundan eylül ortasına tayfun mevsimi. 2004’teki iki tayfun binlerce kişiyi evsiz bırakmıştı. Aktif volkanlardan Farallon de Pajaros 1967’de, Pagan 1993’te, Anatahan ise 2005’te en son harekete geçmiş. Nüfusun büyük bölümünü Kamorro orijinli yerliler. Japon, Çinli, Koreli, Avrupalı ve küçük bir Mikronezyalı grup da var. Resmi dil olan İngilizce’nin yanı sıra halkın yüzde 55’i Komorro dilini konuşuyor. Balayına çıkan Japon, Kore ve Amerikalılara sonyıllarda Ruslar katılınca yıllık turist sayısı 1.5 milyona ulaşmış. Turistik broşür ve haritaların çoğu Japonca ve Rusça.

SAIPAN
Sanki sualtı parkı

Saipan Adası başkent ve ticari merkez. Yolları asfalt ve düzenli. Tüm yerleşimlere ulaşmak kolay. Garapan’dan yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Grotto, denizin içinde kobalt mavi sularla kaplı oldukça büyük kalker bir mağara. Sabahın ilk saatlerinde turistler yoğun bir halde,kaplumbağaları, köpekbalıklarını, manta ve ton balıklarını görmek için dalış yapıyor. Adada, Grotto dahil 18 farklı dalış noktası var. 400 metre ileride solda, yüksek sivri kayalıkların bulunduğu ve önünüzde, Pasifik Okyanusu’nu bütün ihtişamıyla seyredeceğiniz, Banzai Cliff var.
/images/100/0x0/55eb4602f018fbb8f8b68c95


BİNLERCE JAPON BU UÇURUMDAN ATLADI

İkinci Dünya Savaşı’nda adada üç haftalık çarpışmalarda yaklaşık 4 bin Amerikan ve 30 bin Japon askeri ölmüştü. Adayı ele geçiren Amerikalılar sivillere zarar vermeyeceğini duyurduğu halde, çocuklar dahil binlerce Japon yaşlarına göre sıraya girip bu kayalıklardan atlamıştı. Ölüme giderken hepsi “Tenno Heika Banzai“ (İmparator çok yaşa) diye bağırmıştı. Bugün uçurumdaki anıt özellikle, Japon turistlerin uğrak mekanı. Bölgede son Japon askeri komuta merkezinin bulunduğu sahada, terk edilen, tahrip edilmiş bir tank, uzun namlulu toplar, ağır silahlar ve beton sığınaklar var. Yan tarafta ise, Japon Barış Anıtı yer alıyor. Okinawa ve Kore Anıtlarını da gördükten sonra, güneye doğru sekiz kilometrelik yol boyunca ilerlerken ilk durak, Wing plajı. Sırayla, Pau Pau Plajı, Achugau Plajı, Tanapag Plajı’nı da geçtikten sonra adanın en popüler mekanı Mikro Plajı’na geliyorsunuz. Arka planda oldukça geniş bir park alanı içine dağılmış büyük ağaçlar yakıcı tropikal güneşi gölgeliyor. Barbükü ve piknik masalarının bulunduğu alan kalabalık. Bu güzergah üstündeki Saipan Hayvanat Bahçesi, bobcats, kakadu, Emus ve Koatimundi gibi 21 egzotik hayvanın yer aldığı bir cazibe merkezi. Eğer tropik bitkiler, ağaçlar ve adada doğal olarak yetişen meyveler ve flora hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, egzotik Saipan Botanik Bahçesi, bütün bir gün boyunca sizi meşgul edebilir.
Managaha Adası, Saipan’ın incisi olarak tanımlanıyor. Batı kıyısı açıklarında küçük adaya tekneyle 10 dakikada ulaşılıyor. Beyaz kumlu plajları ve kristal berraklığındaki denizi tüplü dalış için mükemmel bir fırsat yaratıyor. Okyanus tabanı üzerinde, İkinci Dünya Savaşı’ndan arta kalan çok sayıda savaş malzemesi ve batık var. Japonlardan kalan büyük bir top oldukça ilginç. Jet ski, rüzgar sörfü, şnörkel , paraşüt, su kayağı düşkünleri için çok ideal bir ada.

HER DAMAĞA UYGUN RESTORAN BULUNUYOR

Tarih ve Kültür Müzesi, eski Japon Hastanesi’nin 1920’de inşa edilen binasında. Adanın yegane müzesi, Kamorro ve Karolinyan halklarının 4 bin yıllık tarihini gözler önüne seriyor. Salonlarında altın ve metal objeler ile çanak - çömlek eserler, Saipan’ın kültür ve tarihi ile ilgili fotoğraflar, 1638 yılından kalma “O Nuestra Señora de la Concepcion“ adlı bir İspanyol kalyonunun enkazı sergileniyor.
Amerikan Memorial Parkı, İkinci Dünya Savaşı’nda yapılan fedakarlıkları onurlandırmak, 1944 Haziranı’nda ölen yaklaşık 4 bin Amerikalı askerin anısını yaşatmak için kurulmuş. Savaş Müzesi, Bayrak Anıtı, koşu, piknik, tenis, yüzme, beyzbol ve bisiklet alanlarından oluşuyor. Saipan geceleri de oldukça canlı, çekici. Amerikan ve Japon restoranlarının mönüsünde Amerikan tarzı biftekler, deniz ürünleri ve lokal Kamorro yemekleri bulunuyor. Filipin, Çin, Tayland, Kore, İtalyan, Fransız ve Meksika restoranları dünya mutfaklarından seçenekler sunuyor. Hyatt Regency, Aqua Resort ve Pacific Islands Club gibi lüks otellerin restoranları da son derece çekici. Eğlence ise karakoe barlar ile hostes barlarda geç saate kadar sürüyor. Daha fazla heyecan arayanlara masaj salonları hizmet veriyor.

TINIAN
/images/100/0x0/55eb4602f018fbb8f8b68c97

Hiroşima bombacısı bu adadan havalanmıştı


Saipan’dan sonra, ikinci önemli ada. Kuzeyinde, ABD bombardıman uçağı üssü, atom bombası yükleme çukurları ve Japon tahkimatı kalıntıları var. Daha önce güvenlik için doldurulmuş olan tarihi atom bombası yükleme çukurları, Saipan ve Tinian Savaşı’nın 60’ıncı Yıldönümü Anma töreniyle birlikte yeniden ihya edilmiş. Bilindiği gibi, Pasifik Savaşı sırasında, 15 Silverplate B-29 stratejik bombardıman uçağından biri olan, Enola Gay, 6 Temmuz 1945’te geceyarısı saat 02.45’te tarihin ilk atom bombasını atmak üzere batı pistinden Hiroşima’ya doğru havalanmıştı. İşte tam burada, bu tarihi olayı simgeleyen bir anıt var.
Mariana Adaları’nda, Japon sömürgesi döneminden günümüze kalan tek sanat eseri bir Şinto tapınağı. Geleneksel, Mikronezya adası şefi evi olan Taga evi ve Latte Taş yapılar, adanın eski sakinleri tarafından MÖ 1500’lerde üretilen Kalker sütunlar hâlâ kökenleri ve anlamları itibariyle şaşırtıcı bir vaziyette. İkinci Dünya Savaşı kalıntıları ile dolu olan ve çok ilginç dalış alanlarını barındırıan Tinian sularına, tam ve yarım günlük plaj ve tekne dalış turları düzenleniyor.

ROTA
Tayfundan kaçanların sığınağı


Rota, Kuzey Mariana’nın üçüncü büyük adası. Doğal güzellikleriyle öne çıkan adada Tweksberry Park’ta fotoğraf çekip, Rota Hayvanat Bahçesi gezilebilir. Sasanhaya Körfezi boyunca doğuya devam edip, 143 metre yüksekliğindeki Tapingot (Düğün Pastası) Dağı’ndan panoramik ada manzarası seyredilebilir.
/images/100/0x0/55eb4602f018fbb8f8b68c99
Limana doğru mevzilenmiş ve çok iyi korunmuş Japon topunu da burada görebilirsiniz. Kuzey doğuda devasa boyutlardaki doğal Tonga Mağarası savaşta, Japonlar tarafından hastane olarak kullanılmış. Tayfun dönemlerinde tam bir sığınak. İçinde sayısız tüneller ve küçük mağaralar var. Tropikal Garden ve Bird Sanctuary de görülecek yerler arasında. Rota’da, Shoun Maru, Mercan Bahçesi, Rota Hole ve Table Top gibi çok ünlü dalış mekanları var.

EN BÜYÜK FESTİVAL EKİMDE

Kuzey Mariana Adaları’ndaki festivaller yerel kültürü tanımak için önemli birer fırsat. Turistler Kamorro ve Karolinyan geleneklerini tanırken, en iyi şefler tarafından hazırlanan yerel ve uluslararası mutfaklardan çeşitli örnekleri tadabiliyor. Adaların en büyük şöleni ekimin ikinci pazarında Rota’da düzenleniyor: San Francisco de Borja Festivali. Ayrıca Alev Ağacı Sanat Festivali, Saipan Kurtuluş Günü Yürüyüşü de önemli kültürel etkinliklerden.

NASIL GİDİLİR

Saipan’daki havalimanına Kore ve Çin’den 3,5 saatlik direkt uçuşla ulaşılıyor.Ayrıca, Japonya üzerinden Guam aktarmalı seferler var. Yerel havayolu,Cape Air’le diğer adalara geçebiliyorsunuz. Saipan’la Rota arası 30,Tinian ise sadece 10 dakika. Pasifik Okyanusu’nda deniz kokusu eşliğinde adadan adaya geçmek isterseniz, Saipan’dan Tianan’a 330 kişilik feribotlarla, gidiş dönüş 26 dolara, 55 dakikada ulaşabilirsiniz.
False