17 milyar dolarlık GE Healthcare 80 ülkeyi İstanbul’dan yönetecek

Güncelleme Tarihi:

17 milyar dolarlık GE Healthcare 80 ülkeyi İstanbul’dan yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2008 00:00

General Electric Company’nin (GE) sağlık hizmetleri şirketi GE Healthcare, yeni uluslararası operasyon üssünü İstanbul olarak belirledi ve 80 ülkeyi buradan yöneteceklerini açıkladı.

GE Healthcare International’ın EAGM Bölgesi Başkanı ve CEO’su olarak Richard di Benedetto, bu operasyonla Türkiye’de 240, bölgede 800 kişiye istihdam sağladıklarını belirtti.

DÜNYA devi General Electric Company’nin (GE) sağlık hizmetleri şirketi GE Healthcare, yeni uluslararası operasyon üssünü İstanbul olarak belirledi. Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ile Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nu kapsayan 4 bölgedeki 80 ülkeyi İstanbul’dan yönetecek olan GE Healthcare International’ın EAGM Bölgesi Başkanı ve CEO’su olarak Richard di Benedetto, milyon dolarla ifade ettiği bu operasyonla Türkiye’de 240, bölgede 800 kişiye istihdam sağladıklarını belirtti.

Amaç ’erken sağlık’

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile birlikte düzenlenen ortak toplantıda GE Healthcare’in bu operasyonu ve hedefleri hakkında bilgi veren Richard di Benedetto, sağlık ile GSMH arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğuna dikkat çekti. Benedetto, şunları söyledi: "Amacımız, yerel üniversiteler, mühendislik şirketleri ve yerel sağlık sektörü temsilcileri ile işbirlikleri kurmak. Onlarla birlikte yenilikçi çözümlere imza atmak. Özellikle ’erken sağlık’ konusunda söz sahibi olmak istiyoruz. Dünyada 2 milyar insanın sağlık erişimi bulunmuyor. GE Healthcare olarak amacımız bu rakamı daha da aşağı çekebilmek."

EAGM bölgesinden 2007 yılında 600 milyon doların üzerinde gelir elde eden GE Healthcare’nin söz konusu yeni yapılanmayla da 2010 yılına dek iki katı büyüme kaydederek, bölgede 1.2 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Şu andaki yatırım rakamını tam olarak vermemekle birlikte milyon dolardan söz eden Benedetto, şöyle konuştu: "Şu anda İstanbul’da 240 kişi çalışıyor, 800 kişi bölgede istihdam ediliyor. Gelirler ve insan kaynağı açısından 3 yılda 2 katından fazla büyüme planlıyoruz. İmalatla ilgili bir yatırımımız daha olacak."

17 milyar dolarlık şirket

GE Healthcare medikal teknoloji ve hizmetleri sunuyor. Medikal görüntüleme, bilişim teknolojileri, medikal teşhis, hasta takip sistemleri, performans geliştirme, yeni ilaç araştırmaları ve biyolojik kökenli ilaçların üretim teknolojileri konularında kullanılan teşhis, tedavi ve takip etme konularında yeni yöntemler üzerinde çalışıyor. Vizyonu "erken teşhis, hastalığın ilk semptomlarının tespiti ve hastalığın önlenmesine odaklanan ’erken sağlık’ modelini hayata geçirmek olarak" özetlenen şirketin, yönetim merkezi İngiltere. New York Borsası’na kote olan General Electric Company, bünyesindeki GE Healthcare’e 17 milyar dolar değer biçiliyor. GE Healthcare’in dünya çapında 46 binden fazla çalışanı bulunuyor. Şirket 100’den fazla ülkede sağlık profesyonellerine ve hastalarına hizmet sunuyor.

Türkiye dünyada ’merkez üs’ olarak markalaşacak

BU operasyonda GE Healthcare’e yardımcı olan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, şunları söyledi: "Türkiye2007’de dünyanın 15’inci büyük, AB’nin ise en hızlı büyüyen ekonomisi. Türk insanının kültürel birikimleri bölgedeki ülkelerle müzakere kabiliyetini arttırıyor. İstanbul gerek bölgedeki ülkelere 4 saat uçuş mesafesinde olması gerekse kaliteli insan gücü sayesinde daha bir çok şirketin bölge üstü olmaya aday. Türkiye operasyonel genel merkez üstü olma yolunda markalaşacak ve birçok dünya devi genel merkezini Türkiye’ye taşıyacak.

Farklı birimler de gelir

Türkiye’nin sağlık dönüşüm politikasıyla bir değişiklik içerisinde olduğunu vurgulayan Korkmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bizim için böylesine stratejik bir üssün Türkiye’ye gelmesi bir başlangıç. GE’nin özellikle sağlık alanında önümüzdeki dönemlerde Ar-Ge ve üretim faaliyetlerinde de Türkiye’de daha köklü aktiviteler sergileyeceğinden eminiz. Hatta ve hatta belki GE’nin farklı birimleri, farklı bölümleri de Türkiye’ye gelebilir. Bunun için de elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız."

Avustralyalılar sırada

Korkmaz, "18 aylık çalışmalarımızın meyvelerini yavaş yavaş almaya başlıyoruz" derken, gazetecilerin yeni yatırımcılar konusundaki sorularına şu yanıtı verdi: "Karadeniz’le ilgili açıklamayı önümüzdeki haftalarda yapacağız. Çok yakında Avustralya’yı ilan edeceğiz. Bu, daha çok sanayi istikametinden. İspanyolları ve Hintliler’i de yakında anons ediyoruz."

Bir sağlık devi daha Türkiye’ye gelecek

BÖLGEDEKİ 80 ülkedeki faaliyetlerinin İstanbul’dan yönetilmesinin Türkiye’nin GE için öneminin göstergesi olduğunu söyleyen Richard di Benedetto, bunun diğer şirketlere de örnek olacağını kaydetti. Benedetto, şunları söyledi: "Dünya sağlık devlerini peşimizden Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz. ABD ve Avrupa’lı devler zaten Türkiye’de sağlık sektöründe yatırım yapma konusunda hevesli. Sanırım bizim gelmemizin ardından çok kısa vadede sağlık sektöründeki ilk yatırım haberi de gelecek."

GE Healthcare olarak Türkiye’de vasıflı ve eğitimli işgücünden çok etkilendiklerini dile getiren Richard di Benedetto, İstanbul ekiplerinin yüzde 40’ının mühendis olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!