15 Temmuz gecesini anlattılar

Güncelleme Tarihi:

15 Temmuz gecesini anlattılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2017 14:39

15 Temmuz gecesini anlattılar

Haberin Devamı

BALIKESİR'de 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde halkla birlikte demokrasi nöbeti tutan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ile AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur o gece yaşadıklarını anlattı.

Vali Ersin Yazıcı, dönemin Müsteşarı Selami Altınok'un o gece Balıkesir'de olduğunu belirtirken, birliklerin başındaki komutanların 'milletimin yanındayım" diyemediğini söyledi.  Vali Yazıcı, o geceyi şöyle anlattı:

 "O hainler burada da bir şeyler yapmak istedi. Öncelikle, İstanbul eski Emniyet Müdürü, şimdiki Emniyet Genel Müdürü o dönemin Müsteşarı Selami Altınok şehrimize geliyordu. Ben de kendisini karşılamak için havalimanına giderken bilgiyi aldım. Türkiye'de bir şeyler oluyordu. Bana gelen istihbarata göre, Selami Bey,  FETÖ hainlerinin düşman listesinde ilk 10'da yer alan bir isimdi. Kendisinin Edremit'e gelindiğinden haberdar olunduğu ve alınabileceği bilgisi geldi. Havaalanına girdiğimde saat 22.30'du. Göreve başlamamın üzerinde daha 20-25 gün geçmişti. Polisleri topladım. 'Arkadaşlar, belki tanımayanınız olabilir, bu şehrin valisi benim. Havaalanının güvenliğinden ben sorumluyum. Havaalanından içeri herhangi bir askeri araç girmeyecek. Bir araç girmek isterse açıkça emrediyorum, vuracaksınız.  Bütün sorumluluk bana aittir'  dedim.  O gece kimi ararsam, 'Kimin yanındasın?' sorusunu sordum. 'Milletimin yanındayım' diyene, 'Şunları şunları yapmamız lazım' dedim. Büyükşehir Belediyesi çok hızlı bir şekilde askeri kışlaların giriş ve çıkışlarını kapattı. O gece jandarmanın başındaki kişi zaten izindeydi. Onun yerine bakan komutan vekili Hasan Albay şu ifadeyi kullandı: 'Sayın Valim, bize bir talimat geldi, darbe ile ilgili. Emrinizdeyim. Bu talimatı duyurmadım. Sizin talimatınız neyse gereğini yapacağım' dedi. Ben de kendisine 'Helal olsun Hasan Albay' dedim."

" MİLLETİN YANINDAYIM DİYEMEDİLER"

Vali Yazıcı, o gece birliklerin başındaki komutanları özellikle kendisinin aradığını vurguladı. Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gece askeri birliklerin başındaki komutanları aradım. Pek hoş olmayan görüşmeler oldu. Ne düşündüklerini bizzat ben duymak istedim. Herkese aynı soruyu soruyordum, 'Kimin tarafındasın?' diye. O gece birliklerin başındaki komutanlar hiçbiri ama hiçbiri, 'Milletin yanındayım' ifadesini kullanmadı. Çok üzülüyorum. Biz yetiştirdik o insanları, bizim paralarımızla o seviyeye geldiler. Kimin tarafındasın sorusunun cevabı şuydu: 'Ben şu komutanlığa (Ege Ordu

Komutanlığı) bağlıyım. Bunun üzerine ben de 'Başkomutan emretti. Bu şehrin komutanı benim, emir komuta bende kardeşim.' Diyor ki bana; 'Sayın Valim, yollar kapanmış lütfen onları kaldırın. Kışlanın önünü açın. 'Şehrin sorumlusu benim. Sen oradan çıkmayacaksın' diye karşılık verdim.  Görüşmenin devamında 'İnsanlar toplanmış, insanlara söyleyin evine gitsin'  diyerek beni de çıldırtan bir cümle kullandı. 'Yollar yürümekle aşınmaz Vali Bey' dedi. Ben de kendisine burada ifade edemeyeceğim güzellikle, kendisine yolların aşılıp aşılmayacağını ifade ettim."

EŞİYLE HELALLEŞMİŞ

O gece eşi Hanife Yazıcı ile de helalleştiğini anlatan Vali Yazıcı, "Eşim ve müsteşarımız Selami Bey'in eşi yanımızdaydı. Biraz duygusal bir an. Müsteşarımız uçaktan indi. Eşime dedim ki  '25 yıldır kahrımı çekiyorsun, 4 evladımız var, sana emanet. Siz başka bir yere gideceksiniz. Hakkını helal et' dedim. Eşlerimizi başka bir yere gönderdik, biz de başka bir alana  geçtik" dedi.

BALIKESİR DARBECİLERİN MERKEZLERİNDEN BİRİYDİ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da 15 Temmuz gecesi, darbecilere talimatların verildiği merkezlerden birinin de Balıkesir olduğunu söyledi.

Balıkesir'de Vali Ersin Yazıcı ve dönemin İçişleri Müsteşarı Selami Altınok'un komutanları arayarak darbeye karşı durulması talimatı verdiğini aktaran Başkan Uğur, "Darbecilere talimatların verildiği merkezlerden biri de Balıkesir'di. O gece saat 22.30 civarlarında Sayın Valim aradılar; bir kalkışmanın olduğunu, bir darbe teşebbüsünün olduğunu artık hepimiz öğrenmiştik. Valim dedi ki telefonda, 'Ankara'dan bir misafirimiz var. Balıkesir'e şu anda geliyor. Bu misafiri iyi muhafaza etmemiz lazım.'  23.15 gibi Valimle o dönemin İçişleri Müsteşarı Selami Altınok birlikte geldi.  Balıkesir askeri üsler olarak önemli bir yer. 9 . Ana Jet Üssü var, 6. Jet Üssü var, Ordu Donatım var, Donanma var, Jandarma var, altı üst rutbeli generalin bulunduğu bir il.  O gece müsteşarımız, valimizle birlikte sabahlara kadar yapılması gerekenleri konuştuk. Müsteşarı 1. Ordu Komutanı'yla görüşüyor, 'Darbeyi desteklemediğinizi açıklayın' diyor. Bir taraftan da 'Ne yapıyorsunuz, durum nedir?' diye valiliklere telefon açılıyor. Bir taraftan belediye başkanları aranıyor, derhal askeri birliklerin önüne iş makinalarının çekilmesi, askeri birliklerde herhangi bir hareketin engellenmesi isteniyor. alim komutanlarla görüşüyor, talimatları veriyor, Başkumandan'ın temsilcisi olarak gerekeni söylüyor. Tabii maalesef Jandarma Komutanı dahil, üst düzey bütün generaller dahil hiç biri darbeye karşı olduklarını ifade etmiyorlar. Hepsi anlamazlıktan geliyor. Bir tanesi Hava Komutanı. İstanbul'da düğünde, 'Bilgim yok. Geldim, gelemedim falan diyor'" dedi.

BÜYÜKŞEHİR İŞ MAKİNELERİ ÜSLERİN ÖNÜNÜ KAPATTI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak derbe girişimi gecesi iş makinelerini askeri üslerin önüne yığdıklarını söyleyen Başkan Uğur şöyle devam etti:

"Büyükşehir Belediye Başkanı olarak belediyeler içinde ilk iş makinalarını, itfaiyeyi harekete geçiren biz olduk. Ne kadar iş makinası varsa, Ordu Donatım'ın önüne çektik. Bir taraftan Hava Üssü'nün önüne de çektik, pisti bile kapattık. Marmara'yı kontrol altında tutan 9. Ana Jet Üssü burası. Bu birliklerin hepsinin suları kesildi, elektrikleri kesildi. Birliklerden hiç bir aracın çıkmaması için bütün tedbirler alındı. Ben o anda tabiki halkımızı hemen sokağa davet ettim. Yakın ilçelerimizdeki halka  'Balıkesir merkeze gelin' çağrısı yaptık. En kısa zamanda Balıkesir'de oldular. Milli İrade Meydanı'nı doldurdular. Valilik, Emniyet Müdürlüğümüz, bütün halkımız bayrağıyla imanıyla burada yer aldı. Bütün hemşehrilerime teşekkür ediyorum, Allah sizlerden razı olsun. Darbecilere karşı Balıkesir'de darbe yaptık."

Hilmi DUYAR - Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!